Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Maak een reis door je eigen brein

5/5 - (2 stemmen)

maak een reis door je eigen breinIn mijn trainingen laat ik deelnemers stil staan bij de paradigmaverschuiving die plaats vindt als je gaat beginnen met handelen vanuit kennis met het brein. Een van de verschuivingen is dat je eerst onderzoekt wat het brein met je uithaalt. Je gaat dus niet het gedrag wat je ziet analyseren vanuit het zichtbare. Je gaat het gedrag wat je ziet relateren aan het onzichtbare, aan hoe je brein werkt.

De reis door je eigen brein

De deelnemers gaan een reis door hun brein maken. Door goed te snappen hoe het brein werkt, begrijpen deelnemers goed wat ze moeten doen. Is je emotionele deel van het brein vooral aan het werk, of is vooral je productieve deel van je brein aan het werk, of is vooral het stresscentrum actief? Welke mindset is actief? Is vooral je interne leider actief of is vooral je volger actief? Word je geleid door de repeterende kletsgedachten? Of word je geleid door nieuwe creatieve gedachten?

Waan van de dag

Laten we eens een alledaags probleem nemen: geleid worden door de waan van de dag. Op de keper beschouwd is de waan van de dag namelijk vooral een proces dat je brein reageert in plaats van dat jij voldoende zelf aan het roer staat. Het deel van het brein dat keuzes kan maken is de prefrontale cortex. Als mensen door de waan van de dag geleid worden kan het onder andere komen omdat men onvoldoende een fitte prefrontale cortex heeft.
(Er zijn meerdere redenen voor de waan van de dag, maar het begint zeker bij een fitte prefrontale cortex.)

Hoe maak je deze reis door je brein?

Allereerst heb je nodig dat je jezelf leert observeren. Dat begint met je aandacht naar je brein te richten. Waar gaat primair je aandacht heen? Gaat je aandacht naar de ander of naar jezelf? Als jij de reis door je brein gaat maken, moet je derhalve zorgen dat je dus primair je aandacht naar jezelf richt en naar je eigen brein richt. Bij deze aandacht gaat het dus om bewust, geconcentreerd selectief waarnemen hoe jij met de prefrontale cortex omgaat om vervolgens oefeningen en acties te doen die zorgen dat je cortex fitter wordt, waardoor je minder geleid wordt door de waan van de dag.

Selectief aandacht richten

Waar moet jij je aandacht op richten als je wordt geleid door de waan van de dag? Je kan dan je aandacht richten op hoe goed je bezig bent geweest om de tools toe te passen om je brein fit te houden. Er zijn een aantal specifieke oefeningen zoals overdag zorgen dat je je prefrontale cortex niet uitput door te multitasken en door te pauzes te nemen.

Monotasken

Een brein kan maar één complexe taak tegelijkertijd doen. Voor het brein is het slimmer om te monotasken in plaats van te multitasken. De observatie-oefening om de reis door je brein te maken die je hier kunt doen, is onderzoeken in hoeverre je brein reageert of in hoeverre je zelf aan het roer staat? Een brein dat multitaskt, is een brein dat op alles wat je afkomt reageert. Terwijl vanuit overzicht handelen, veel meer de mindset van de interne leider is.

Pauzes nemen

Ik merk altijd erg goed bij mezelf als mijn brein onrustig wordt. Het produceert dan erg veel gedachten die mij afleiden en die zorgen dat ik me minder goed kan focussen. Ik weet dat als ik veel gedachtes heb, ik even een pauze moet nemen. Dat kan een korte ‘gap’ van een paar minuten zijn, maar soms is het ook een langere pauze. Na deze pauze merk ik dat ik weer aan het roer sta en de zaken doe zoals het in die bepaalde situatie vereist.

Tot slot

Ik wil je graag helpen de reis door je eigen brein te maken. Je kunt leren hoe je gedrag en emoties staan in relatie tot je brein. Als je hier goed in wordt, wordt je brein je instrument in plaats van dat het brein zorgt dat jij door de waan van de dag wordt geleid.Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk