Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Luister naar je innerlijke behoefte

5/5 - (2 stemmen)

“Leef in heden, leer van het verleden en focus op de toekomst”. Dat is mijn belangrijkste motto. Hoe je toekomst eruit ziet, wordt deels bepaald hoe je je in het heden je gedraagt. Het kan zijn dat je momenteel niet zo tevreden bent. Dat kan veranderen. Een gelukkige toekomst ligt in de mogelijkheden. Als je een andere toekomst wilt, dan ligt dat namelijk in je eigen handen. Volgens mij begint een verandering van je leven met het duidelijk krijgen van hoe je je toekomst ziet, door te luisteren naar je innerlijke behoefte. Een andere toekomst begint met een beeld te hebben van die toekomst. Jij bent namelijk zelf de vormgever van je toekomst!

De innerlijke behoefte

Een andere toekomst begint dus met een schetsen van een beeld van de toekomst. Dit beeld kan alleen goed tot stand komen als het gevoed wordt door je innerlijke behoeftes. Met het benoemen van deze innerlijke behoeftes hebben we veelal een probleem. Want veel behoeftes bedenken wij niet zelf, maar zijn eigenlijk de behoeftes van een ander. Vaak nemen wij abusievelijk de behoeftes van een ander aan als ons eigen behoeftes.

Wij horen de innerlijke behoefte niet

Wij horen ons innerlijke behoefte vaak niet. Deze behoeftes kloppen (hard) aan de deur, maar worden niet gehoord. Er is te veel achtergrondgeluid om dit goed waar te nemen of het geluid wordt niet herkend. Dus blijven wij de dingen op dezelfde manier doen en blijft de situatie hetzelfde. Als je je diepere behoefte niet hoort dan is de kans groot dat er weinig verandert. Wat hoor je wel? Waar luister jij wel naar?

Naar allerlei gedachten zoals

 1. wat je ouders ervan zouden vinden.
 2. dat je baan van je collega wel zou willen.
 3. wat je vrienden zouden vinden.
 4. dat het wel echt heel veel werk is.
 5. dat je je schuldig zou voelen.
 6. dat je het toch niet zou lukken.
 7. etc…..

Je hoort dus niet wat je diepere behoefte is.

Leer je diepere behoefte kennen

Wat je omgeving wilt, wat je ouders willen (overleden of nog levend), wij horen dat vaak beter dan wat wij echt zelf willen. Maar je hebt ook een innerlijke stem die met je praat. Noem het je ziel. Die ook gehoord wil worden. Misschien praat deze stem heel zacht of misschien is het geluid van de omgeving te luid. Maar deze stem is aanwezig en wil ook gehoord worden.

Hoe kan jij jouw innerlijk behoefte beter horen?

Hoe kom jij erachter wat jouw innerlijke behoefte is? Wat kun jij doen om beter naar je innerlijke stem te luisteren? Wat kun jij doen om je innerlijke stem luider te laten zijn?

 • Mediteer. Begin vandaag met mediteren. Door meditatie kun je leren om minder geleid te worden door je gedachten. Er ontstaat een openheid en ruimte waar jij je innerlijke behoeftes veel beter kunnen horen. Maak er een gewoonte van om regelmatig te mediteren. Het beste is elke dag.
 • Kies tijd voor jezelf. Organiseer elke dag tijd voor jezelf. Doe iets voor jezelf. Het beste is ook om je af te zonderen van de rest van de familie. Ga lekker een boek lezen, naar muziek luisteren, in bad liggen etc.
 • Retraite. Ga één keer per jaar een paar dagen of week naar retraite. Een retraite is plek waar je kunt verblijven en waar het doel is om minimaal contact te hebben met de buitenwereld, maar wel veel contact te hebben met je innerlijke wereld.
 • Reflectieboek. Hou een reflectieboek bij. Een reflectieboek is een soort logboek waar jij in opschrijft hoe het met je gaat. Als je eenmaal je gedachten aan het schriftelijke woord vertrouwt, zul je merken dat je innerlijke stem luider wordt, dat je beter hoort wat er gezegd wordt.
 • Citaten. Koop een citatenboek, of abonneer je op het ontvangen van een gratis citaat in je mailbox. Laat je elke dag inspireren door een citaat. Reflecteer op dit citaat. Waarom inspireert een specifieke citaat jou?

Tot slot

Bovenstaande opsomming is niet volledig. Voel je vrij om met anderen te delen hoe jij zorgt dat jouw innerlijke behoeftes gehoord worden. Laat aub een reactie achter.


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk