Blog

Terug naar Blog

Leiderschap is topsport

5/5 - (1 stemmen)

Effectief leiderschap vergt dezelfde eigenschappen als topsport. Je kunt geen effectieve leider zijn wanneer je in een mindset van de volger zit. Wanneer je op de automatische piloot leiding geeft, reageer je meestal vanuit je conditionering of je negatieve emoties. Dat soort leiderschap past niet meer in deze tijd. Leiderschap wordt steeds complexer. Leiders dienen vanuit hun interne-leider-mindset te handelen. Om een interne-leider-mindset te hebben, moet je daarom mentaal en fysiek vitaal zijn. Daarom inspireer ik leiders om voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Mijn ervaring

Ook ik ben begonnen met meer lichaamsbeweging. Dat was best een uitdagende weg. Ik bewoog regelmatig, maar niet genoeg. Ik kom niet uit een sportfamilie. Mijn ouders vonden sport niet nodig. Dus sporten staat ver van mijn achtergrond en habitat. Dit excuus begon me echter te wreken. Daarom ben ik vier maanden geleden begonnen met hardlopen. Ik bouw het langzaam op, ik ben tenslotte al 56 jaar oud. En inmiddels heb ik mijn eerste officiële 5 kilometer gerend. Ik heb dagelijks profijt dat ik fysiek fit ben. Ik ga tegenwoordig de weekeinden fit in! Dat komt vooral, omdat ik in staat ben om de mindset van de interne leider verder te stabiliseren.

Twee mindsets

Je hebt twee mindsets: de mindset van de interne leider en de mindset van de volger. Een mindset is je automatische manier van reageren. Bij de mindset van de interne leider bepaal je zelf je reactie, terwijl bij de mindset van de volger, je automatisch reageert. De volger volgt zijn brein. De interne leider volgt zijn wijsheid. Hoe kun je minder je volger mindset volgen? Dan dien je in de eerste plaats de drie belemmerende eigenschappen van het brein te herkennen.

Drie belemmerende eigenschappen van het brein

De eerste belemmerende eigenschap van het brein is dat het brein geconditioneerd is. Het brein handelt in de eerste plaats vanuit conditionering. Dit betekent dat het handelt op een manier zoals jij geprogrammeerd bent. Dus je handelt op een manier zoals je altijd hebt gehandeld. In deze complexe tijd, is het automatische handelen, vaak niet het antwoord dat een situatie nodig heeft. De tweede belemmerende eigenschap van het brein is dat het brein vooral een emotioneel orgaan is. Je wordt vooral door je – negatieve – emoties geleid. Emoties zijn belangrijke signalen. Maar het is informatie. Je dient deze informatie te verwerken, en gebruiken voor effectief gedrag. De derde belemmerende eigenschap is dat het brein makkelijk is afgeleid. Het is hoog reactief. Dit betekent dat je makkelijk gedurende een dag met andere activiteiten bezig gaat dan je had gepland.

Herken je belemmerende eigenschappen

Hoe kun je juist met deze belemmerende eigenschappen omgaan? Dat gaat lukken als je in staat bent om deze belemmerende factoren bij jezelf te herkennen. Ben je tijdens je werk voldoende bewust van je conditioneringen? Welke standaard maniertjes heb je je eigen gemaakt, die eigenlijk niet effectief zijn? Herken je deze standaard maniertjes? Herken je je eigen negatieve emoties? Ben je in staat om je eigen frustraties te herkennen? Of word je vooral geleid door deze frustraties. En staan ze ten grondslag aan je dagelijkse reacties? Tot slot, hoe snel ben je afgeleid? Ben je hoog reactief? Of kun je je koers langere tijd volgen.

Terug naar fysieke vitaliteit

Onderzoek heeft aangetoond dat als je een vitaler brein hebt, als je dagelijks beweegt en bezig bent om je zelf gezond te houden, je prefrontale cortex effectiever kan functioneren. Deze prefrontale cortex heb je nodig om je gedrag te herkennen. Een gezonde leefstijl is dus noodzakelijk. Met een fit brein zul je gemakkelijker je belemmerende eigenschappen herkennen. Waardoor je gemakkelijker nieuw en meer effectief leiderschapsgedrag ontwikkelt.

Tot slot

Leiderschap is vergelijkbaar met topsport. Het is belangrijk om fit met een wedstrijd te beginnen. Veel managers komen dagelijks situaties tegen die een fit brein vereist. Leiderschap gaat over effectief reageren op elke situatie die je dagelijks tegenkomt. Dit gaat beter met een fit brein.

Deel dit bericht

Terug naar Blog