Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Leiderschap gaat over kwetsbaar zijn

5/5 - (3 stemmen)

het verschil makenBij leiderschap gaat het ook over een ‘legacy’ achterlaten. Dit betekent het achterlaten van je mentale of spirituele nalatenschap door daadwerkelijk het verschil te maken. De mensen waarmee je op een of andere manier verbonden was, hebben extra waarden en betekenis meegekregen. Dat is de kern van het verschil maken. Echte leiders maken het verschil.

Voorbeeld

Nelson Mandela maakt(e) het verschil. Hij inspireerde miljoenen mensen over de hele wereld. Maar ook Brene Brown maakt het verschil. Zij is één van mijn inspiratiebronnen. In de huidige politiek zie ik weinig bewindslieden die het verschil maken. Ze werken hard, bereiken succes en veranderingen, maar maken niet het verschil. Leiders die het verschil maken, ontwikkelen meer leiders door ze te inspireren.

Echte leiders ontwikkelen meer leiders

Echte leiders ontwikkelen niet meer volgers maar meer leiders. Dat is een van de cruciale aspecten waarmee een leider het verschil kan maken. Als medewerkers het nog niet zonder een baas zouden kunnen, heb je meer een volger gemaakt dan een leider. Nelson Mandela inspireert en inspireerde miljoenen mensen om vanuit verbinding te werken. Dat is het verschil maken.

Het gaat om oprechte verbinding maken met mensen

Hoe we er ook naar kijken, uiteindelijk gaat leiderschap louter om verbinding maken met mensen. People matter. Toen ik met mijn company begon, had ik het over mensgericht leiderschap. Maar ik werd mij gaandeweg meer en meer bewust dat leiderschap alleen maar over mensen gaat. Mensen maken het verschil! Het gaat niet om rijkdom, roem, of aantal volgers. Het gaat om mensen beroeren. Want mensen maken het verschil.

Het verschil tussen succes en het verschil maken

Waarom leidt een manager? Als succes voorop staat, dan is een manager vooral bezig met het resultaat van zichzelf en van de afdeling of het bedrijf. Niets mis mee, maar je kunt naar succes streven en tegelijkertijd het verschil maken. Een leider die zich ook richt op het verschil maken, wil dat mensen prestaties leveren vanuit eigen kracht. Ze leveren prestaties waar ze de leider niet voor nodig hebben. Deze leider raakt de ander in het hart.

Raak het hart van je mensen

Zorgen dat mensen het verschil gaan maken, betekent dat je mensen in hun hart gaat raken. Het betekent dat je je mensen inspireert. Voor inspirerend leiderschap is het nodig dat je je kwetsbaarheid laat zien. Je hebt geen masker of bescherming meer, je opent je eigen hart. Dit voelt en is kwetsbaar. Je eigen kwetsbaarheid opent het hart van de ander. En daarmee kun je het verschil maken.Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk