Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Leiderschap en respect

5/5 - (4 stemmen)

leiderschap en respectAfgelopen weken ben ik een aantal keren enorm emotioneel en geïrriteerd geweest, omdat ik – althans zou heb ik het ervaren – niet respectvol bejegend werd. Mensen waren gewoonweg grof naar mij. In één van de keren, werd ik beticht dat ik zou hebben gelogen. Terwijl ik mij daar volledig niet in kon herkennen. Wat ik wel voelde: ik voelde mij niet respectvol bejegend. Natuurlijk kan iemand het idee hebben dat ik iets niet goed heb gedaan, maar dan nog kan je dat beter op een respectvolle manier overbrengen. En niet op de manier dat het gebeurde. Ik probeer de ander altijd te respecteren en ik vind het fijn als ik ook gerespecteerd word.
Gelukkig maar dat juist onze irritaties vaak een inspiratiebron kunnen zijn. In dit geval was het de inspiratie om een artikel te schrijven over leiderschap en respect.

Allereerst wil ik graag stil staan hoe je respectvol met elkaar om kunt gaan. Ten tweede zoom ik in hoe je het beste kunt reageren als iemand niet respectvol met jou omgaat.

Leiderschap en respect

Een belangrijke waarde die een manager zou moeten leven is respect. Respect heb je hard nodig als je met elkaar wilt samenwerken. Respect zorgt voor cohesie in een team. Respect is de basis van loyaliteit. Zonder respect is het moeilijk om loyaal te blijven. Mensen gaan harder werken als ze gerespecteerd worden. Voldoende reden om met respect bezig te zijn, lijkt mij. Door respect te laten leven in je afdeling of organisatie krijg je betrokken medewerkers, die loyaal zullen zijn naar jou en naar het bedrijf.

Bij waardengedreven leiderschap ligt de nadruk opdat jij de waarde laat leven die jij belangrijk vindt, in dit geval dus respect. Met andere woorden als jij respect belangrijk vindt, moet jij datgene doen zodat jij de waarde respect laat leven. Want dan ga je respect verdienen.

Wat is respect

Met respect laten wij eerbied of ontzag zien. Respect geeft een gevoel van waardering weer. Respect en waardering zijn twee woorden die heel dicht tegen elkaar aanliggen. Door respect geef je de waardering van de ander vorm! De essentie van respect is dat de mening en het gevoel van de andere persoon er ten alle tijde toe doet!

Regels die jij kunt hanteren om respect in je team te laten leven

Ik ga nu een aantal manieren noemen die kunnen zorgen dat respect in je afdeling of organisatie nog meer gaat leven. Deze lijst in niet volledig, voel je vrij om deze aan te vullen.

  • Als je een probleem hebt met iemand, bespreek je het met desbetreffende persoon en niet met iemand anders. Je zult het wel herkennen. Je hebt problemen met een collega omdat hij/zij het niet op die manier heeft gedaan zoals afgesproken, en hoe logisch ook, je bespreekt het eerst met een andere collega, en niet of veel later met de desbetreffende persoon. Op deze wijze bouw je geen respect op. De overgang naar roddelen is flinterdun. Als je een probleem hebt, met iemand dan bespreek je dat direct, of je bespreekt het niet. Als iemand een probleem heeft met jou, nodig je deze persoon uit om dit met jou te bespreken.
  • Oordeel niet over iemand aan de hand van wat je denkt te zien. Gemakkelijk interpreteren wij de gevoelens en het gedrag van de ander onjuist. Probeer je in te leven in de ander. In het boeddhisme is er een verhaal over een touw dat op de grond ligt en aangezien wordt – vanwege de duisternis – voor een slang. Juist doordat er te weinig licht is, wordt gedacht dat het een slang is. Zo is het ook vaak met het gedrag van anderen. We denken dat wij de ander wel kunnen interpreten. Nee dus. Ga eerst je licht op deze persoon schijnen: leef je in, vraag door en onderzoek wat er echt aan de hand is. Dan respecteer je iemand.
  • Als iemand je iets in vertrouwen vertelt, deel het niet.
  • Behandel de ander zoals jij zelf behandeld wilt worden. Net zoals jij snakt om met respect behandeld te worden, zo is dat ook met bij een ander. Daarom behandel de ander zoals jij zelf behandeld wilt worden.
  • Wees goed in wat je doet, en zorg dat je er steeds beter in wordt. Hierdoor ga je respect verdienen. Sta eens stil bij de mensen in je omgeving die je respecteert. De kans is groot dat je ook iemand respecteert vanwege de verdienste die deze persoon heeft gerealiseerd. Die prestaties zullen niet vanzelf zijn geleverd. Daar zal heel wat inspanning voor nodig zijn geweest. Eveneens zullen mensen jou respecteren als je goed bent in wat je doet, en daar steeds beter in wordt.
  • Leef je waarden. We hebben allemaal zaken die wij belangrijk vinden. Als je in staat bent om dit voldoende in je acties te laten zien, zal je ook sneller gerespecteerd worden.

Wat te doen als iemand niet respectvol met je omgaat

In mijn voorbeeld merkte ik dat ik de neiging kreeg om niet meer respectvol met de ander om te willen gaan. Mijn irritatie kreeg behoorlijke invloed op mij. Ik denk dat het mijn belangrijkste les is, dat ik altijd respectvol blijf, ondanks dat de ander dat niet altijd doet. Ik heb mij gefocust om de irritatie te laten komen ( en te voelen) en te laten gaan.
Daarnaast is het vooral belangrijk bezig te zijn met je eigen ontwikkeling, en niet met de ander. Als iemand niet respectvol met je omgaat, is het een prima gelegenheid om weer verder wezenlijk met je eigen groei bezig zijn. Leg de aandacht dus op jezelf en niet op de ander.

Tot slot

Het respect dat je anderen geeft is een heldere spiegel hoeveel respect je jezelf geeft. Dat was ook precies mijn leermoment in het voorbeeld dat ik noemde in het begin van dit artikel. Respect voor een ander begint met respect voor jezelf. Respecteer jij jezelf voldoende? Ik heb door deze ervaring weer extra geleerd.


online coaching
GROEI IN JE LEIDERSCHAP
door

DOOR COACHING OP
BASIS VAN
BREINKENNIS


Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk