Blog

Terug naar Blog

Leiderschap begint met jezelf te leiden

5/5 - (2 stemmen)

Het is een open deur…… maar je kunt anderen alleen maar goed leiding geven als je jezelf kunt leiden. Tegelijkertijd is het ook het allermoeilijkste onderdeel van leiderschap. Toen ik nog manager was, was mijn allergrootste uitdaging mijzelf te leiden. En tot op heden is mijn allergrootste uitdaging, mijzelf te leiden. Van alle klanten die ik dagelijks mag begeleiden, geldt dat hun allergrootste uitdaging is, zichzelf leiden. Dit is zo moeilijk, omdat wij steeds worden af-geleid.

Waan van de dag

In het dagelijkse werk worden wij frequent afgeleid. Voordat wij het weten komen wij hierdoor in situaties terecht die helemaal niet bij ons passen, of waar wij helemaal niet op zitten te wachten. Wij worden dan geleefd door een continue reeks automatische reacties. Wij denken hier niet bij na. Deze conditionering kan onze prestaties negatief beïnvloeden. Wij leiden onszelf niet, maar wij worden geleid.

Breng je interne leider tot ontwikkeling

Een leider anno nu is iemand die zich niet makkelijk laat af-leiden. Om je minder te laten afleiden dien je de tegenhanger te ontwikkelen. En dat is je interne leider. De interne leider is bewust, heeft een open en heldere houding en de interne leider neemt waar op een rustige en oordeelloze manier. Onze standaard reactie daarentegen komt overeen met onze automatische piloot. Deze reageert automatisch en geconditioneerd. Wij reageren onbewust.

Bewustzijn ontwikkelen

De kern van jezelf leren leiden is dus de interne leider tot ontwikkeling te brengen. Deze leider breng je tot ontwikkeling door bewustzijn te ontwikkelen. Bewustzijn betekent dat je bewust bent wat er in jezelf gaande is, en dat je bewust ben wat er om je heen gaande is. Je kunt bewustzijn tot ontwikkeling brengen door aan een vorm van meditatie te doen. Meditatie is fitness voor de geest. Niet meer en niet minder. En er zijn zoveel meditatievormen als er managementfuncties zijn. Dus voor elke manager is er wel een meditatievorm te bedenken die geschikt is. Klik hier als je meer over meditatie wilt lezen.

Zienswijze

Je kunt jezelf ook alleen maar leiden als jij heel helder hebt waar jij voor staat. Ik heb daar in het blogartikel: ‘Waar sta jij voor’ uitgebreid over geschreven. De kern van dit artikel is dat je moet weten wat je waarden zijn. Maar dan ben er je nog niet. Vervolgens moet je ze vertalen naar de dagelijkse praktijk. Je moet je heel bewust worden hoe jij deze waarden kan laten manifesteren. Dit betekent dat deze waarden je handvatten dienen te bieden. Hierdoor laat je je leiden door datgene wat jij belangrijk vindt. En dat doet de leider anno nu. Dit heeft heel helder waar hij/zij voor staat en handelt conform deze.

Tot slot

Leiderschap begint met jezelf te leiden. Het is makkelijk gezegd dan gedaan. Maar het is een voorwaarde voor de leider anno nu.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog