Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
leiden met ziel
Gepost door: developer

Leiden met je ziel

5/5 - (2 stemmen)

Ik ben het boek, “Leading with Soul, An uncommon journey of spirit” aan het lezen. Het boek gaat over een manager die de weg kwijt is, en naar een spirituele coach gaat. De coach leert hem om zijn aandacht naar binnen te richten, te luisteren naar zijn ziel, en van hieruit te handelen. Hij leert ook dat de essentie van leiderschap niet over het geven van materie of visie gaat. Hij leert dat de essentie van leiderschap is, vanuit je ziel geven. Vervolgens wordt uitgelegd wat het betekent vanuit je ziel geven. In veel gevallen zullen de managers, althans volgens dit boek, vaak de volgende vier geschenken geven: liefde, eigenaarschap, leiderschap, en betekenis. Ik kan mij erg goed vinden in deze vier geschenken. Ik licht deze vier geschenken graag toe.

Het geschenk van liefde

Wellicht denk je wel, wat heeft liefde nu met leiderschap te maken. Veel! Liefde is het ware kenmerk van grote leiders: liefde voor hun werk en voor degenen met wie ze werken. Je laat het zien door je zorgzaamheid te tonen, zorgzaamheid naar je medewerkers, maar ook naar je klanten. Helaas is in veel bedrijven een andere vaak ongeschreven regel: hou je bij je werk, wees vriendelijk en vermijd alles dat kan verwijzen naar emoties of zorgzaamheid. Zorgzaamheid begint met luisteren, begrijpen en accepteren.

Het geschenk van eigenaarschap

Eigenaarschap is een opkomende tendens in veel bedrijven. Toch houden veel bedrijven zich liever aan de traditionele manier van managen. Je geeft iemand een taak, beschrijft hoe het gedaan moet worden, kijkt over haar schouder mee om zeker te weten of het goed gaat. Medewerkers voelen zich hierdoor ondergewaardeerd. Je kunt eigenaarschap geven aan medewerkers. Bij eigenaarschap geef je binnen bepaalde grenzen veel ruimte en autonomie. De manager gaat hier van controle naar vertrouwen. De manager is bezig om de voorwaarden en omstandigheden te creëren zodat de medewerker het werk goed kan doen. Medewerkers zullen hun werk hierdoor waardevol en betekenisvol gaan zien en zich persoonlijk verantwoordelijk voelen voor de resultaten.

[bctt tweet=”Leiden met je ziel, betekent dat je met je ziel geeft”]

Het geschenk van leiderschap

Het lijkt paradoxaal om leiderschap weg te geven. Leiderschap is een rol die managers graag voor zichzelf willen behouden. Als mensen geen leiderschap hebben, voelen ze zich machteloos. Dat geldt voor managers maar ook voor medewerkers. Daarom is het zo belangrijk om ze leiderschap te geven. Zonder leiderschap voelen mensen zich machteloos. Machteloosheid voedt opstand. Om iemand in zijn kracht te krijgen is het geven van leiderschap essentieel. Het versterken van iemands kracht wordt niet voor niets empowerment genoemd. Power staat centraal. Als je iemand leiderschap geeft, betekent ook dat je deze persoon van informatie voorziet, middelen en autonomie. Eigenaarschap en leiderschap lijken overlap te hebben. Bij eigenaarschap gaat het over autonomie, en bij leiderschap gaat het over vergroten van invloed. Leiderschap geldt alleen in relatie tot anderen.

Het geschenk van betekenis

Met het woord ‘betekenis’ kan je twee verschillende dingen bedoelen. Het kan duiden op zingeving én op belangrijkheid. Deze twee verschillende connotaties staan ook centraal bij leiden met ziel. Mensen moet betekenis ervaren bij het werk wat ze doen, en ze moeten ook de ervaring hebben dat ze er toe doen! Dat ze belangrijk zijn. Werk is meer dan een tijdverdrijf. Een manager dient dus betekenis te geven aan de organisatie! In mijn visie, is dat waardegedreven leiderschap.

Tot slot

Leiden met je ziel betekent dat je met je ziel geeft. In het boek worden een viertal geschenken genoemd. Ik kon mij er prima in vinden. Ik ben benieuwd of je nog andere geschenken zou willen geven.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk