Blog

Terug naar Blog

Lef hebben

5/5 - (4 stemmen)


“Meeste van onze obstakels zullen wegsmelten, als wij, in plaats van vooraf in een te krimpen, besluiten om ze moedig tegemoet te treden.”
Orison Swett Marden

In onze coachingsprogramma’s leiderschap staat waardengedreven handelen centraal. We coachen mens en organisatie om in plaats van geleid te worden door de externe omstandigheden van binnenuit, vanuit je belangrijkste waarden geleid te worden. Deelnemers leren om in plaats van reactief, bewust en waardegedreven te handelen.

Lef hebben

Men leert dus anders te handelen. Anders leren handelen gaat niet vanzelf. Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom deze verandering moeilijk is. Eén van de redenen is, dat je voor anders handelen lef nodig hebt. Vaak veel lef en veel moed. Dat maakt waardengedreven werken zwaar en daarom valt men makkelijk terug in het oude gedrag.

Voorbeelden

Iedereen kan wel voorbeelden noemen. Je wilt een van je medewerkers aanspreken op onvoldoende motivatie. Je wilt eigenlijk het liefst voor jezelf beginnen. Je wilt een paar minuten stilte voor reflectie voor elke vergadering. Maar voor al deze voorbeelden heb je redenen genoeg om het nog even uit te stellen.

Waarom heb je lef nodig?

  • Je stapt uit de comfortzone
  • De omgeving gaat oordelen
  • Je gaat twijfelen aan je eigen kunde.

Uit de comfortzone stappen

Als je iets op een andere manier gaat doen, dan stap je uit je comfortzone. Je comfort zone is jouw standaard manier van handelen en waar jij je prettig bij voelt. Deze standaard manier van handelen is bekend terrein voor je. Dit bekende terrein gaat gepaard met veiligheid. De nieuwe manier is onbekend terrein en je weet dus niet wat de effecten zijn van het nieuwe gedrag. Dat geeft stress en is dus onveilig. Dat is de kern van uit de comfortzone stappen. Echter door te oefenen om acties anders uit te te voeren, zul je nieuwe ervaringen opdoen, andere en hopelijk betere resultaten krijgen. Een neveneffect is dat je vertrouwen gaat krijgen dat uit de comfortzone stappen de moeite waard is. Fundamentele groei vindt plaats buiten je comfortzone.

De directe omgeving gaat oordelen

Je hebt lef nodig omdat je het ook anders gaat doen dan dat de directe omgeving van je verwacht. Mensen uit je omgeving gaan je wellicht veroordelen. Zij gaan kritiek op je hebben. Je vrienden gaan je anders bekijken. En het kan zelfs zo zijn dat zij je vrienden niet meer willen zijn. Dat de vriendschap stopt. Dit vooruitzicht kan je angst inboezemen. En daarom heb je lef nodig.

Je gaat twijfelen over je eigen kunde

Een andere reden dat we lef moeten hebben als we anders willen gaan werken is het feit dat we snel twijfelen. Gelijk gaat het stemmetje aan, en gaat becommentariëren hoe we het doen. Het is een feit dat als je iets nieuws doet, je met twijfel en gebrek aan zelfvertrouwen kan worden geconfronteerd. En voordat je het door hebt neemt je twijfel en het gebrek aan zelfvertrouwen de controle over. En vervolgens gaan wij ons oude gedrag weer uitvoeren. Wij vallen terug in ons oude gedragspatroon.
Dit moeten wij voorkomen. Wij moeten ons niet laten leiden door onze twijfel. We hebben hiervoor een sterke interne leider nodig. Hierdoor kunnen wij onze nieuwe acties met oplettendheid en aanwezigheid uitvoeren.
De beloning zal zich snel manifesteren! Ander gedrag zorgt voor andere resultaten! De effecten van het nieuwe handelen en het inzicht dat hiermee gepaard gaat ons inspireren om door te gaan. Hierdoor kunnen wij onze reflex om te stoppen en terug te gaan naar het oude, links laten liggen.

Tot slot

Een aantal deelnemers van onze coachingsprogramma’s focussen zich teveel op het doel en te weinig op het proces. Het doel bepaalt de richting. Het proces bepaalt je groei. Door je te focussen op het proces ga je je ontwikkelen. Lef hebben en bewust worden dat je lef nodig hebt, is een onderdeel van het proces.


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog