Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Keuzes maken

5/5 - (3 stemmen)

Om een effectief leven te leiden, waarin je het verschil wilt maken, dien je keuzes te maken die consequenties hebben. Keuzes maken is nog niet zo gemakkelijk. Ik haal graag als voorbeeld aan dat als je in een restaurant zit en eten bestelt, weet jij dan wat je wilt bestellen? Ook daar hebben sommige mensen al keuzestress.
Laat staan de stress van een keuze die er echt toe doet! Keuzes maken is super belangrijk. Keuzes bepalen je acties. En je acties bepalen je toekomst.

Een persoonlijke keuze

Ik heb twaalf jaar geleden de keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen. Dat was een spannende keuze met zeer veel consequenties. Mijn grootste behoefte was het verschil te maken door te zorgen dat het mens-zijn meer een plek krijgt in leiderschap en de werkvloer. Ik werkte in loondienst bij de overheid, en zag dat daar mijn impact beperkt was en veel van mijn tijd ging over de inhoud. Ik zelf had minder met de inhoud en meer met de mens. Mijn kwaliteit lag vooral op manieren vinden die zorgen dat mensen floreren en in hun kracht zijn. Vandaar de keuze voor zelfstandig ondernemerschap. Was het makkelijk? Nee. Ben ik blij achteraf blij met deze keuze? Ja heel erg.

Veel van onze huidige keuzes zijn geconditioneerde keuzes.

Laten wij eerst maar eens kijken hoe wij nu keuzes maken. In de meeste gevallen doen wij dit door onbewust en spontaan te reageren op een gebeurtenis. Vaak reageren wij snel zonder tijd te nemen om goed na te denken of zonder ons goed te voelen. Wij reageren reflexmatig. Wij reageren vanuit onze conditionering. Wij reageren vanuit wat we spontaan denken en voelen, we reageren vanuit onze gewoontes.
Anderen zullen minder spontaan een keuze maken, maar zullen het verstand veel werk laten doen. Zij zetten alles op een rij. Winnen advies in, overwegen alles grondig. Is het denkwerk afgerond dan wordt er de definitieve keuze gemaakt. Wat zijn de criteria voor dit denkwerk? Mijn ervaring is dat veel criteria een geconditioneerde grond hebben. En hierdoor zijn veel van onze keuzes, ook al denken wij er goed over na, geconditioneerde keuzes, dus keuzes gebaseerd op onze gewoontes.

Geconditioneerde keuzes

In beide methoden vindt het maken van keuzes plaats door een geconditioneerd brein. Of wij spontaan reageren of wij reageren na ons denkwerk: het maakt niet uit. In beide gevallen heeft het maken van keuzes veelal onbewust en geconditioneerd plaatsgevonden. Want ook ons denken is voor het overgrote deel geconditioneerd.
Als de spontane reactie voort zou komen aan een goed ontwikkelde intuïtie zou de eerste methode nog wel goed kunnen uitpakken. Echter vaak zijn reflexmatige reacties niet identiek aan intuïtie.

Huidige manier van keuzes maken werkt niet

Het is echt heel moeilijk om keuzes te maken vanuit onszelf. Ons reactieve brein heeft veel invloed op ons! Dit noemen we binnen de Brain&Mind aanpak® de mindset van de volger. De volger is vaak veel krachtiger aanwezig dan onze interne leider’s mindset. Hij neemt het vaak over van onze interne leider. Als wij bewust zijn dat er een mindset is, die vaak de regie overneemt, hebben wij al een belangrijke stap gezet. Dan kunnen we een keuze maken die verwoord waar het echt bij jou omgaat.

De interne leider mindset

Als je antwoord wilt krijgen op keuzes die ergens over gaan, moet je jouw interne leider mindset leren raadplegen. Onze innerlijke gids. Ik bedoel dit niet zweverig. Ik bedoel hier mee contact maken met je eigen natuur en essentie (net zoals water een eigen essentie en natuur heeft, zo hebben jij dat ook. Bij water zou ik denken aan nat en vloeibaar). Dus jij kan contact maken met datgene wat echt belangrijk voor je is.

Zienswijze

Wat belangrijk voor je is, gaat over jouw zienswijze. Wat vind jij eigenlijk? Wat zijn jouw waarden? Ben jij voldoende bewust van je waarden? Word je geïnspireerd door externe factoren, of word jij van binnenuit geïnspireerd? Wat wil jouw hart je vertellen? De kernvraag hier is: wat is voor jou het ware, het goede en het schone. Een keuze maken dienen wij te doen vanuit onze eigen zienswijze. Stilstaan en aandacht naar binnen richten helpt jou om dit voor elkaar te krijgen.

Keuze maken met de Brain&Mind aanpak®

Als je keuzes maakt vanuit de Brain&Mind aanpak® stap je dus uit je reactieve geconditioneerde modus, en stap je in de bewuste modus. Deze bewuste modus helpt je om de juiste keuzes te maken. Is een juiste keuze vaak ook een gemakkelijk keuze? Nee. Zeker niet. Dat is ook vaak de reden dat we achteraf op onze keuzes terugkomen. En vanuit onze rationaliteit onszelf weer foppen.

Tot slot

Keuzes maken die er echt toe doen, zijn vaak zwaar en moeilijk. Echter onthoud alsjeblieft dat je keuzes je acties bepalen en je acties je toekomst. Simpeler kan ik het niet zeggen.

Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk