Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Keuzes maken die een authentiek leven bevorderen

5/5 - (4 stemmen)

Om een authentiek leven te leiden, waarin jij het verschil kunt maken, dien je keuzes te maken die passen bij je authentieke-zelf. Op deze wijze keuzes maken is nog niet zo makkelijk. De geconditioneerde-zelf houdt jou liever vast aan je oude identiteit. Echter je keuzes bepalen je acties en je acties bepalen hoe authentiek je bent.Derhalve is het belangrijk om keuzes te leren maken met je authentieke-zelf.

BEWUSTZIJN EN BEWUST ZIJN VAN JE KEUZE

Bewustzijn is erg belangrijk bij het maken van keuzes. Ben jij bewust van je keuzes? Ben jij bewust welke keuzes jij dient te maken om de persoon te worden die je echt bent? Zonder bewustzijn maak je voornamelijk keuzes binnen je geconditioneerde zelf, je geworden-zelf. Dat zijn keuzes in de marge. Deze keuzes zorgen dat jij je geworden-zelf verder perfectioneert. Het zijn geen keuzes die je helpen op weg naar je authentieke-zelf of die je authentieke-zelf maakt.

HET VERSCHIL

Ik laat het verschil tussen deze twee soorten keuzes graag zien aan de hand van een casus. Marijke is een HRM-manager bij een ICT-bedrijf. Afgelopen jaren kreeg zij steeds minder plezier in haar werk. De voornaamste oorzaak lag in het feit, dat het menselijk aspect van HRM niet belangrijk genoeg gevonden werd door de directie van dit ICT-bedrijf. Marijke heeft zich hieraan aangepast. Dat was ook wel logisch, Marijke is een erg sensitieve vrouw. Dit zorgt voor een enorm inlevingsvermogen. Onbewust ging zij hierdoor mee in de minder mensgerichte werkwijze.
Zij werd zich bewust dat zij dit wilde veranderen. Zoals gezegd zijn er twee keuzes mogelijk. Een keuze die gebaseerd is op de geworden-zelf. Daarnaast bestaat er een keuze die past bij haar authentieke zelf.

KEUZES MAKEN DIE PASSEN BIJ JE GEWORDEN-ZELF

Een keuze die past bij haar geworden-zelf zou zijn: ‘Ik kan de directie goed begrijpen. De tijd is er ook nog niet rijp voor. Ik houd het nog even vol, binnenkort is er weer vakantie en komende tijd ga ik ook meer vrij nemen. Ik ga meer mediteren, gezonder eten en vaker naar de sportschool’ . Deze keuzes zorgen zeker voor dat zij minder last heeft dat het werk niet goed bij haar past. Haar mentale kracht neemt toe. Echter bij deze keuze houdt Marijke haar geworden-zelf in stand.

Op deze manier keuzes maken gebeurt door onbewust en reactief te reageren. Vaak reageren we zonder stil te staan hoe we ons voelen bij de keuzes. Als Marijke hier stil bij zou staan, zou zij voelen dat deze keuze eigenlijk niet bij haar past.

Wat gebeurt er dan niet? Haar situatie verandert niet. Haar situatie blijft hetzelfde. En daar zit het grootste verschil met keuzes maken die je helpen meer authentiek te zijn. Dat zijn keuzes die effect hebben op de uitkomst.

KEUZES MAKEN DIE PASSEN BIJ JE AUTHENTIEKE ZELF

Een keuze die past bij Marijke haar authentieke-zelf zou zijn: ‘Starten met de volgende vragen stellen: “Van welke echte verandering word ik gelukkig? Wat is voor mij echt belangrijk? Wat moet ik anders doen om dit voor elkaar te krijgen?” Om vervolgens een keuze te maken die gemotiveerd wordt door diepgaand intrinsiek verlangen. Als Marijke op deze manier keuzes gaat zij veel meer haar hart gebruiken. Door deze manier van keuzes maken, gaat zij andere zaken manifesteren en realiseren.

KEUZES MAKEN DIE ER TOE DOEN VERGT LEF

Keuzes maken die zorgen dat je datgene realiseert, wat voor jou echt belangrijk is vergt lef! Vergt guts. Het is echt heel spannend om te starten met keuzes te maken vanuit je authenticiteit. Ons geworden-zelf heeft veel invloed op ons! Deze geworden-zelf wordt aangestuurd vanuit een bepaalde mindset. Dit noemen we binnen de Brain&Mind aanpak® de mindset van de volger. Deze mindset neemt het vaak over van de mindset die ons helpt richting onze authentieke-zelf: de mindset van de interne leider.

DE INTERNE LEIDER MINDSET

Als je authentiek wilt leven, moet je jouw interne leider mindset leren gebruiken. Deze mindset helpt je moedig te zijn, helpt je de juiste vragen te stellen, helpt je jouw authentieke-zelf te herkennen. Deze mindset helpt je keuzes te maken die passen bij je authentieke zelf.

Tot slot

Als je keuzes maakt met gebruik van de Brain&Mind aanpak® stap je dus uit je reactieve geconditioneerde modus, en stap je in de bewuste modus die je helpt dat jouw authentieke-zelf de keuze maakt. Deze authentieke keuze zorgt voor andere acties. Andere acties zorgen voor andere realisaties.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk