Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Manage je brein, dan komt de passie vanzelf
Gepost door: developer

Stop met beter management, investeer in zelfsturing

5/5 - (1 stemmen)

Onlangs kwam ik op de Ted.com terecht en bekeek ik een lezing van D. Pink. Ik kwam op deze website terecht omdat ik op zoek was naar informatie en filmpjes over motiverend leiderschap en zelfsturing. Op ted.com kwam ik dus de video tegen van D. Pink. Ik was zeer aangenaam verrast en hij had er een nieuwe fan bij, ik dus. Onderaan deze blog heb ik het filmpje geplaatst.

Wedergeboorte van zelfsturing

Zoals dat dan gaat, probeer je meer informatie op te zoeken over de spreker, en zo kwam ik op een citaat van hem: ” Dit tijdperk vraagt niet om beter management, het vraagt om de wedergeboorte van zelfsturing.” Deze uitspraak kwam rechtstreeks mijn hart binnen. Ik geloof en ben overtuigd dat veel oplossingen van huidige managementvraagstukken ligt op het terrein van stimulatie van zelfsturing. Ik merk in mijn werk, dat veel mensen deze vaardigheid weer opnieuw moeten oppakken en ik denk dat management daar over gaat.

Zelfsturing

Wat is zelfsturing? Bij zelfsturing gaat het erom dat je zelf aan het stuur zit, je bepaalt zelf hoe je zaken wilt realiseren. Of zoals D. Pink het omschrijft: Zelfsturing is ´de diepe wens die in ieder mens aanwezig is om zijn eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creëren en bij te dragen aan zinvolle zaken´. Zelfsturing is een essentieel element om het beste uit de mens te halen. Om een medewerker optimaal te laten presteren is een zekere mate van ruimte nodig waardoor de drijvende kracht van de mens wordt gemobiliseerd. Natuurlijk kan zelfsturing alleen bestaan binnen de context van de doelen en waarden van de organisatie. Als de zelfsturing zorgt voor onvoldoende of onjuiste resultaten, dan zijn wij ook niet goed bezig.

[bctt tweet=” Dit tijdperk vraagt om de wedergeboorte van zelfsturing.”]

Management van zelfsturing

Daar ligt dan ook volgens mij nog een behoorlijke uitdaging. Wat moeten managers doen om zelfsturing te entameren en ook nog zorgen dat de juiste resultaten worden gerealiseerd? Managers moet richting geven, ruimte bieden en resultaten vragen. Dat is wat anders dan controleren. De taak van de manager ligt veel meer op het faciliteren van de medewerker zodat hij/zij goede resultaten boekt, dan het controleren hoe het tijdens de uitvoering van de taak gaat.

Motiverend Leiderschap

Wij spreken dus over motiverend leiderschap. Een manager in 2012 dient motiverende kwaliteiten te bezitten. Motiverende kwaliteiten zijn: stimuleren, luisteren, meedenken, sturen op de ontwikkeling van de medewerker, etc. Een manager anno 2012 dient tijd te investeren om zelfsturing bij zijn/haar medewerker te entameren. Dat is het werk van de manager anno 2012.

Terug naar het filmpje

Ik begon dit artikel met het filmpje van D. Pink. Eén van mijn eyeopeners in dit filmpje was het feit dat mensen niet harder werken door het vooruitzicht van een bonus, maar dat zij harder werken als het werk kan voldoen aan drie criteria: autonomie, meesterschap en zingeving. Ik denk dat de manager daar zijn tijd in moet steken.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk