Blog

Terug naar Blog

Investeer in jezelf

5/5 - (1 stemmen)

Hoe besteden wij onze vrije tijd?

Velen onder ons besteden onze vrije tijd onbewust. En het levert daarom niet datgene op wat wij (onbewust) verwachten. Wij reageren op het aanbod wat op ons afkomt, of wij reageren op de verhalen van collega’s, vrienden, familie en buren.
Ik geloof dat wij daardoor onze vrije tijd niet op een effectieve manier besteden. Want wij reageren op externe impulsen en maken hierdoor onbewuste keuzes. Deze keuzes zijn vaak niet wat wij echt willen.

Voorbeeld: onze vakanties

Ik hoor regelmatig het volgende: enkele dagen nadat men terug is van vakantie, is men de vakantie vergeten, gaat mopperen op het werk en is alweer op zoek naar de volgende vakantiebestemming. Blijkbaar had men de verwachting dat de vakantie energie en kracht zou opleveren, waar men langere tijd op kon teren. Er werd vrij veel geld en tijd gespendeerd aan deze vakantie, terwijl het niet datgene op heeft geleverd dat men verwacht had. Men had gehoopt en verwacht dat de opbrengst van de vakantie anders zou zijn. Bijvoorbeeld dat men maanden en maanden relaxed naar het werk zou gaan. Dat het structureel effect zou hebben gehad op de eigen ontwikkeling.
Maar helaas is dat niet de werkelijkheid. De meeste vakanties leveren dit gevoel niet.

Effectieve tijdsbesteding

Terug naar het besteden van onze vrije tijd. Als wij onze vrije tijd goed kunnen besteden, kan ons dat veel opleveren. Een effectieve besteding van onze vrije tijd is de beste investering die wij kunnen doen.
Daarom is mijn advies: investeer in jezelf.

Investeer in jezelf

Wat is een effectieve tijdsbesteding die ons daadwerkelijk iets oplevert? Dat is een investering in onszelf. Dat is een investering -populair gezegd- die zorgt dat wij aan onszelf werken. Wij investeren in ons eigen persoonlijke ontwikkeling. En dat is de beste investering, want wij hebben een enorm potentieel in ons. Investeren in onszelf kan zorgen dat dit potentieel tot ontwikkeling komt. En dus wij kunnen er dus zeker van zijn dat een investering in onszelf ons veel waarde zal opleveren. De effecten zullen niet snel verdampen, je kunt er lang mee doen. Daarom is het advies investeer je vrije tijd door aan je zelf te werken.

Gemakshalve maak ik hier onder onderscheid tussen hardware en software. Hardware betreft vergroten van expertise. Software betreft vooral ons gedragscomponent, ons gedragsrepertoire. Wij neigen als wij investeren in onszelf dit vooral te richten op het vergroten van onze expertise, maar als wij aan onszelf willen werken, moeten wij vooral in ons eigen gedragsrepertoire investeren.

Hoe weten wij hoe wij onze vrije tijd zouden moeten besteden?

De essentie van een investering is dat je opbrengst nadien verhoogd is. Dus is het van belang om te weten welke opbrengst je verwacht. Bij het bepalen van onze keuze voor investering in onszelf, dienen wij dus ons als eerste het volgende af te vragen:
Wat willen wij bereiken met deze investering?
Wat is het doel van deze investering.
Wat zou de opbrengst moeten zijn?

Zelfkennis

Hier komt iets ingewikkelds aan, want wij moeten dus blijkbaar weten wat wij zelf belangrijk vinden voordat wij kunnen investeren in onze persoonlijke ontwikkeling. Het vergt zelfkennis. Wij moeten onszelf observeren. Wij dienen onszelf naar binnen te richten, te luisteren naar onszelf. Wij moeten inzicht krijgen in ons eigen gedrag en attitude. En dat zijn wij niet zo gewend. Vaak weten wij dit niet. Hoe kunnen wij dit te weten komen? Door bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen. Waardoor worden wij gemotiveerd? Wat is onze drive? Waar gaat ons hart echt sneller van kloppen? Wat houdt ons wakker…etc. Wij moeten dus naar onszelf kijken en inzicht krijgen wat voor ons belangrijk is en hoe wij omgaan met onze problemen, obstakels, emoties, gedachten enzovoort.

Reflectie vraag: wat zou de opbrengst of het effect van je komende investering in jezelf moeten zijn?

Zoektocht

Investeren in jezelf is een zoektocht. Het zou best kunnen zijn dat onze eerste investering niet goed uitpakt, dat het niet het effect heeft wat wij zouden willen. Maar dat moet niet uitmaken, juist het feit dat wij aan onszelf werken, is een goede stap in de richting. Door vervolgens goed te kijken naar de investering kunnen wij kijken wat er niet goed aan was, en wat wij de volgende keer anders kunnen doen.

Tenslotte

Als wij onze vrije tijd invullen op een manier die echt bij onszelf past, hebben wij daar wel lef voor nodig. Want de kans is groot dat wij het anders gaat doen dan vroeger. En als wij iets anders doen dan voorheen kunnen wij niet vertrouwen op onze oude gedragspatronen. En dit gaat vaak gepaard met angst, onder andere omdat wij de uitkomst niet meer kunnen voorspellen.
Dus als wij angst voelen betekent het niet dat wij niet moeten doen. Anthony Robbins zei: Laat angst je raadgever zijn niet je cipier.
[grwebform wid=”287387″ css=”on”]


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog