Interne drijfveren
Onlangs was ik in gesprek met een afdelingshoofd van een overheidsinstelling. Tijdens dit gesprek realiseerde ik mij (wederom) dat er blijkbaar een innerlijke drijfveer bestaat die een grote invloed heeft op onze motieven en acties. Waarom doen wij de dingen die we doen? Waarom leest de ene persoon veel en de ander weinig? De een reist frequent en de ander is een huismus? De innerlijke drijfveren zijn blijkbaar verschillend.
Zou het zo kunnen zijn dat de reden waarom wij de dingen doen zoals wij ze doen, ook een inzicht zou kunnen geven over wat wij eigenlijk willen doen?
Of anders gezegd zou het zo kunnen zijn dat we meer de activiteiten moeten doen die dichter bij onze diepere motieven ligt? Waar onze belangstelling ligt? Zoals Viktor Frankl het beschreef, die betekenis aan ons leven geeft?
Ik geloof hier heilig in. Zo word ik van jongs af aan gedreven om met mensen bezig te zijn en hen te begeleiden om hun potentieel te ontwikkelen.
Op mijn 7e levensjaar verhuisden mijn ouders naar Emmeloord. Daar kreeg ik een vriend die de ziekte van Duchenne had. Door deze ziekte verlammen al de spieren langzaamaan. Hij is inmiddels ook overleden. Ik herinner mij voornamelijk dat ik wel had gehoord dat hij deze ziekte had, maar dat het niet uitmaakte…ook hij kon in mijn ogen alles!!! En dat is nog steeds heel erg mijn motto: iedereen heeft een enorm potentieel.
Wij worden voornamelijk beïnvloed en geleefd door externe drijfveren, zoals afkeer, jaloezie, gehechtheid, trots, angst. Ik heb ervaren dat als ik dicht bij mijn innerlijke drijfveer kan komen, ik mij veel minder laat beïnvloeden door deze externe drijfveren. Er bestaat dus een krachtige interne motivatie die mijn externe drijfveren kan overwinnen.
Hoe kom je erachter wat je diepere interne drijfveren zijn?
Stap een: probeer meer in bewustzijn te leven.
Om duidelijk te krijgen wat je innerlijk drijfveer is mag het duidelijk zijn dat het bewustzijn hier een belangrijke rol speelt. Door ons bewustzijn kunnen wij achter onze interne drijfveren komen. Dit kun je onder andere realiseren door te gaan mediteren.
Meditatie
Een deel van ons bewustzijn wordt bepaald door onze gedachten. Onze gedachten zijn het meest waarneembare van ons bewustzijn. De gedachten komen vaak onbewust op en bepalen veelal hoe wij reageren. En wij laten ons leiden door onze gedachten.
Om je bewust te worden van je gedachten is het goed om te leren mediteren. Door meditatie leer je in aandacht te leven. Je leert om je niet te laten leiden door je gedachten, maar je leert wat gedachten zijn: gewoon gedachten. Door meditatie leer je je eigen geest te temmen, leer je je gedachten te observeren en ze te zien wat ze zijn: gewoon gedachten. Als je regelmatig mediteert, kom je meer in aandacht, leef je meer in het nu. Laat je je minder leiden door de externe invloeden en kom je dichter bij het diepe weten.
Cirkel van bewustzijn en cirkel van invloed
Wij zijn gewend om te leven vanuit de cirkel van betrokkenheid. Als je vooral leeft vanuit de cirkel van betrokkenheid, zul je meer geleefd worden door externe drijfveren. Als je leert leven vanuit je cirkel van bewustzijn en cirkel van invloed zul je steeds bewuster reageren. Richt je op de zaken die vanuit deze cirkels ontstaan. Ik heb reeds eerder op dit blog over deze cirkels geschreven. Klik hier om naar dit artikel te gaan.
Reflecteer regelmatig
Zelfreflectie is een zeer krachtige methode om bewuster te worden van jezelf. Door de oefening raak je gewend om frequent stil te staan bij je acties, gedrag en waarden. Bij je eigen zienswijze. En kun je onderzoeken of ze voldoende in overeenstemming zijn met je dagelijkse activiteiten.
Houd een reflectieboek bij. Denk dagelijks/wekelijks na hoe je dag/week verlopen is. Heb je je gericht op de belangrijke items? Of was je afgeleid. Waarom ben je afgeleid? Was dat belangrijk? Moet je je prioriteiten aanpassen? Heb je je aan je eigen waarden gehouden? Zo nee? Waarom niet?
Stap twee: ga op zoek naar de boodschap van onze patronen
Ga op zoek naar je beweegredenen van hoe je de dingen nu doet, nog beter gezegd…ga op zoek naar de betekenis van de ervaring die ontstaat door wat je doet. Naar welke ervaring ben je op zoek? Waarom doe je wat je doet? Ga op zoek naar de echte diepe motivatie van je acties, naar welke waarde ze vertegenwoordigen. (Ik heb het nu niet over de acties de ontstaan door dat je de externe drijfveren, zoals angst volgt.)
Je patronen herkennen doe je door op zoek te gaan naar patronen in je leven. Ondanks dat je levensomstandigheden continu veranderen, zullen er altijd een aantal patronen aanwezig blijven. Deze patronen veranderen niet als je omstandigheden veranderen. (Mijn boekenkast staat vol met boeken over persoonlijke ontwikkeling en boeddhisme).
Kijk eens naar je eigen boekenkast? Welke boeken heb je je hele leven gelezen? Of wat is je favoriete film? Is het bij jou een gewoonte vaak bezoek te hebben, en bezoekers te verwennen? Ben je gewend om veel te lezen of ben je meer een doener…Ben je een huismus? Etcetera. Ga op zoek naar je patronen en probeer dan op zoek te gaan naar de motivatie achter de patronen. Welke betekenis en waarde ligt er verborgen in deze patronen?
In het eerder genoemde gesprek viel mij op dat de gesprekspartner primair gedreven werd door het verbinden. Zoals ik primair gedreven wordt om meer of andere dingen uit mensen te halen, werd mijn gesprekspartner primair gedreven door te verbinden. Mensen, en systemen en achtergronden. Het lijkt mij de kunst nadat je weet waar je door gedreven wordt om dit in de context van je leven te plaatsen. De juiste omgeving te kiezen waar je je intrinsieke gedrevenheid kan oefenen.
Moeiteloze energie..
Een goede vriendin schreef mij over moeiteloze energie. Ik denk dat als je in bewustzijn kan leven, je innerlijke drijfveer helder hebt, en je deze kan focussen op iets aards, je in moeiteloze energie terechtkomt.