Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Ik moet veranderen, maar ik doe het niet!

5/5 - (5 stemmen)

VeranderenEen gehoorde opmerking, die ik tijdens en na afloop van een eerste trainingsdag regelmatig hoor, is dat ze niets nieuws hebben geleerd of gehoord. Mijn ego moet dan wel even slikken. Maar eigenlijk klopt deze analyse deels. Ik probeer ook niets nieuws te vertellen. Ik herken dit natuurlijk ook zelf. Het gaat niet om kennis, het gaat om doen! De verandering zit in het doen! Niet in het weten.

Ik had al een paar jaar enig overgewicht. Ik wist dat het beter was als ik ging afvallen, en ik wist ook hoe ik dat moest doen. Maar ik deed het niet structureel. Dus ik viel niet af. Tijdens de corona-lockdown werd ik nog zwaarder; ik heb net niet de 100 kilo bereikt maar het scheelde niet veel!

Brein is geconditioneerd

Het brein is geconditioneerd. Dit betekent dat we geprogrammeerd zijn. Van jongs af aan, reageren we op een bepaalde manier op een specifieke situatie. Door dit gedrag regelmatig te herhalen wordt dit onze standaard reactie; de conditionering is dan een feit. Het brein ordent zich dan zo dat je op deze wijze zonder na te denken kunt handelen. Dat is handig en efficiënt bij sommige lichaamsfuncties. Maar het wordt minder handig en efficiënt als je je gedrag wilt veranderen; bijvoorbeeld als ik eten zie, wil ik eten! En het liefst snel en veel (want ik kom uit een groot gezin).

Veel aangeleerd gedrag is niet efficiënt of effectief

We hebben veel gedrag eigen gemaakt dat niet altijd efficiënt of effectief is. Veel mensen weten wel dat pauzes belangrijk zijn voor je mentale vitaliteit en persoonlijke effectiviteit. Toch nemen ze geen pauzes. Ik wist wel dat ik minder moet eten, vooral minder snel moet eten en meer moet bewegen als ik wilde afvallen. Als mijn partner weer eens te lekker had gekookt, was ik verloren, en ging mijn kletsbrein met mij in gesprek en had ik legio redenen dat ik nog even kon wachten met afvallen.

Stop adviezen te geven

Ik ben vroeger huisarts geweest. Ik gaf veel adviezen om gedrag te veranderen. Maar ik merkte dat de resultaten toch uitbleven. Weinig patiënten deden echt wat met het advies. Als ik zelf een advies krijg doe ik er vaak ook niets mee. “Guido? Heb je het dieet van Atkins al geprobeerd?” hoor ik dan. Adviezen geven helpt niet. Door een advies te geven komt men niet in het deel van het brein dat nodig is om eigenaarschap op te pakken. Ik pak het nu heel anders aan en zie een daadwerkelijke transformatie. Nu zeggen onze klanten zelf dat hun gedrag echt veranderd. Wat is het geheim?

Het geheim

Het geheim van gedragsverandering is zorgen dat de ander eigenaar wordt van de verandering. Het gaat om eigenaarschap. Wat is eigenaarschap? Eigenaarschap gaat over zelf verantwoordelijk zijn voor je keuzes en je daar ook aan houden. De kern is dus te zorgen dat mensen zelf eigenaar worden van de ontwikkeling en verandering. Met adviezen geven blijft de adviseur zelf eigenaar. De adviseur wil dat de ander verandert. Ik wilde dat mijn patiënten gingen stoppen met roken. Mijn patiënten wisten heus wel dat roken ongezond is, maar men stopte niet. Zodra ze buiten waren staken ze hun sigaretje al op.

Eigenaarschap en het brein

Eigenaarschap betekent dat jij je brein zo managet dat het deel dat eigenaarschap bevordert aangesproken wordt. Dit betekent dat je de ‘interne leider mindset’ aanzet. Er is een ‘knopje’ interne leider mindset. Je interne leider kan je zien als jouw observator. Deze mindset volgt niet meer ons brein, onze conditionering en emoties, maar hij volgt onze interne leider. Mijn interne leider staat nu aan met betrekking tot het afvallen. En deze interne leider weet prima hoe ik moet afvallen. Inmiddels ben ik 7 kilo kwijt. (NB. Ik heb vooral door gekregen wat mijn kletsbrein doet als het gaat om eten!)

Tot slot

Veel mensen willen wel veranderen, maar doen het niet. Hoezo? Omdat ze niet eigenaar zijn van de verandering. Anderen blijven de eigenaar van de verandering. Door de switch te maken naar de interne leider mindset, is je gewoonte veranderen veel makkelijker.

Slide

Dinsdag 7 maart 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 maart 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 maart 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Laat je leiden door je intuïtie

Laat je leiden door je intuïtie

Maak je intuïtie leidend

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk