Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Ik praat met mijzelf… ben ik gek?

5/5 - (3 stemmen)

Onlangs herinnerde ik mij dat ik fietste naar de middelbare school. Ik zal zo’n veertien jaar zijn geweest. Ik arriveerde op school en ging naar mijn klaslokaal. De leraar zei tegen mij:” Ik zag je uitgebreid praten op de fiets. Met wie was jij aan het praten?” Ik schrok, om vervolgens te realiseren dat ik met mijzelf sprak, dat de leraar dat had gezien en dat dat blijkbaar niet normaal is. “Uuuhh, ik sprak met mijzelf meneer.” Vol verwondering en waarschijnlijk ook afkeur keek de leraar mij aan. “Waar had jij het dan over?” zei de leraar. “Gewoon meneer, hoe het mij gaat en wat ik vandaag ga doen. De gewone dingen.”
De leraar zweeg en liep weg. Geen idee of hij dit voorval nog met mijn ouders heeft besproken. Waarschijnlijk wel en dan zoiets in de trant van: “Weet u dat uw zoon met zichzelf praat. Moet u dit niet eens met de huisarts bespreken?”
Nu terugdenkend, denk ik dat het opvallende was dat ik hardop met mijzelf sprak. Wellicht praat niet iedereen met zichzelf, laat staan hardop.

Het bewustzijn praat met mijn verstand

Onder andere door dit voorval ben ik mij bewust geworden dat praten met mijzelf en mijzelf observeren een van mijn manieren is om bewustzijnsontwikkeling in mijn leven een rol te geven. Het ontwikkelen van mijn bewustzijn is het belangrijkste onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling.
Waarom? Mijn gedachten en condities maken mij niet rustig en vredig. Ik wil mij daarom niet louter laten leiden door mijn gedachten en condities, door de omstandigheden.
Mijn bewustzijn gaat frequent de dialoog aan met mijn verstand en mijn conditioneringen. En ik heb proefondervindelijk inzicht gekregen dat door het ontwikkelen van bewustzijn ik minder geleefd wordt en meer in vrede met mijzelf leef. Mijn (intellectuele) verstand is niet overheersend meer, maar wordt door mijn bewustzijn gebruikt.

Wij laten ons leiden

Wij laten ons vaak leiden door de omstandigheden, in relatie met ons verstand en onze conditioneringen. Dit is meestal onbewust. Onze onbewustheid zorgt ervoor dat de invloed en druk van buitenaf meer invloed op ons heeft dan ons bewustzijn heeft. Ons eigen bewustheid wordt als het ware weggedrukt.
Het vergroten van ons bewustzijn is de beste manier om om te gaan met deze druk en invloed. Hoe groter ons bewustzijn hoe beter wij ons eigen leven kunnen leiden. Onszelf trainen in het vergroten van ons bewustzijn is dus van groot belang.

Wat is ons bewustzijn?

Ons bewustzijn stelt ons in staan om onszelf te onderzoeken.
Ons bewustzijn creëert de mogelijkheid om onszelf waar te nemen. Het maakt ons bewust van onszelf. Ons bewustzijn kan naar onze gedachten kijken en door hebben dat gedachten maar gedachten zijn. Ons bewustzijn heeft door dat onze gevoelens en onze gedachten een nauwe relatie hebben. Ons bewustzijn is de helikopter view over onszelf.

Bewustzijn is ongelijk aan verstand

Ons bewustzijn is niet synoniem aan ons verstand. Ons bewustzijn gebruikt ons verstand, ons intellect als (hulp)middel. (Helaas heeft bij veel mensen het intellect de controle overgenomen en denken wij dat ons verstand met de gedachten synoniem is aan onszelf.) Ons bewustzijn kan ons bewust maken wie wij zijn en wat wij doen. Wij gebruiken daarvoor ons verstand, ons intellect. Maar het is onjuist om te denken dat deze twee synoniem zijn.

Mijn eerste ervaring

Terug naar mijn middelbare school tijd. Ik praatte dus tegen mijzelf. De leraar maakte mij erop attent dat ik dat deed. Hij maakte mij bewust dat ik tegen mijzelf praatte. Deze ervaring dat mijn leraar mij erop wees dat ik met mezelf praatte, was een van mijn eerste ervaringen dat ik bewust werd van mijzelf. Ik kreeg toen door dat je naar jezelf kan kijken en je bewust kan worden van jezelf.

Wat was jou eerste ervaring dat je bewust werd van jezelf?

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk