Blog

Terug naar Blog

Houd nog even vol! Hoe? Door aandacht te besteden aan je mentale vitaliteit

5/5 - (1 stemmen)

Gisteren hebben we gehoord dat de lock-down periode met drie weken verlengd wordt. Dit bericht zal voor velen een slecht bericht zijn. Een bericht waar je echt niet op zit te wachten. We verlangen allemaal naar een wereld waarin we weer in vrijheid kunnen leven. Gelukkig is er nu wel een lonkend perspectief: vaccineren. Door de vaccinatie is de verwachting dat de druk op de ziekenhuizen af zal nemen en dat we steeds minder maatregelen nodig hebben. Helaas zijn we daar nog niet. We moeten nog even volhouden. En zoals je weet wegen de laatste loodjes het zwaarst.

Brein is overbelast

Waarom het lastig om het nog even vol te houden, is goed uit te leggen. Het brein moet al lange tijd op andere manier handelen, want het is een lange crisis. Deze crisis duurt al bijna een jaar. Ons brein is door alle maatregelen behoorlijk overbelast geraakt. Deze overbelasting kan er bij iedereen verschillend uit zien. Maar er zijn ook zeker overeenkomsten: bij iedereen zal het gaan om adequaat omgaan met deze crisis. Omgaan met onzekerheid, omgaan met frustratie, omgaan met angst voor de toekomst, en het eigen maken van nieuwe gedrag dat beter past. Het brein maakt overuren!

Uitgeput brein

Veel mensen hebben nu last van een uitgeput brein. Je kunt het vergelijken met een overbelaste spier. Stel je hebt een marathon gerend, dan dien je vervolgens goed voor je spieren te zorgen. Je kunt niet gelijk weer aan marathon lopen. Dit principe geldt ook voor een uitgeput brein. Een uitgeput brein zorgt niet voor dat jij het juiste gaat doen. Veel mensen zorgen door hun handelen dat hun uitgeputte brein, nog meer uitgeput raakt.

Om het brein hier adequaat mee om te leren gaan, zal jij het brein een handje moeten helpen.

Brein moet aangestuurd worden.

Je kunt de werking van het brein vergelijken met een automatische piloot. Zonder jouw interventie doet het brein alles automatisch. Als jij je brein hier niet een handje bij helpt, zal het brein dus op een automatische manier blijven handelen. En helaas is die automatische manier van het brein tijdens crisis niet de juist manier. Het brein gaat gemakkelijk in een overlevingsstand. Een modus waarin je reageert vanuit angst en emotie. Terwijl je in deze grote crisis juist een modus moet hebben waarin je bewust leert te handelen. Ondanks de crisis dien je toch elke keer een bewuste keuze te maken. Bij een overbelast brein gaat je dat niet meer lukken.

Mentale vitaliteit

Om adequaat keuzes te blijven maken heb je een vitaal brein nodig! Je dient dus nu vooral te investeren in mentale vitaliteit! Tijdens crisis is dit extra belangrijk. Een overbelast brein handelt onbewust en maakt vaak keuzes die juist je mentale vitaliteit ondermijnen. Het is derhalve cruciaal dat jij juist in deze tijd jezelf traint om mentaal vitaal te blijven! Dat is je belangrijkste prioriteit! Mentale vitaliteit zorgt dat je met helderheid naar je eigen situatie kan blijven kijken. En dat ondanks de lengte van deze crisis jij de juist dingen kan blijven doen.

Hoe vergroot je je mentale vitaliteit?

Je kunt je mentale vitaliteit makkelijk vergroten door een gewoonte te maken goed voor je brein te zorgen. Dit betekent onder andere veel pauzes nemen: werk dus niet de hele tijd door, plan pauzes in. Voorkom dat je de hele dag achter het beeldscherm zit. Ook hier is het belangrijk om veel pauzes te nemen. De hele dag online meetings doen, is ongezond. Vergeet je eigen behoefte ook niet! Wat is voor jou als persoon nu belangrijk? Krijgt dat voldoende aandacht?

Tot slot

Er zijn mensen die denken dat als er crisis is, continu doorwerken en blik op oneindig de beste manier is. Dat geldt niet voor een langdurige crisis. Voor een langdurige crisis is je grootste prioriteit goed zorgen voor het behoud van je mentale vitaliteit.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog