Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien

5/5 - (2 stemmen)

persoonlijk leiderschapVerwachtingen verlammen. Veel van onze frustaties gaan over hoop op een betere toekomst. Wij hopen dat wij betere baan krijgen, wij hopen dat wij gezien worden, wij hopen dat ons boek wordt uitgegeven, wij hopen dat kinderen ons geluk geven. Ergo, wij verwachten en hopen veel.

In mijn vorige blog heb ik stil gestaan bij verwachtingen van een ander. In dit blog wil ik stil staan bij hoop op een betere de toekomst. “Later zal het allemaal beter zijn. “

Hoop op een betere toekomst

Wij hopen allemaal veel en vaak op een betere toekomst. Ik hoop ook erg veel. Wat hoop ik? Ik hoop nog gelukkiger te worden. Ik hoop dat mensen geinspireerd raken door mijn artikelen in dit blog. Ik hoop dat de financiele crisis snel over is. Ik hoop dat de leiderschapscrisis opgelost gaat worden. Ik hoop dat Nederland eindelijk eens goed bestuurd gaat worden. Ik hoop dat elke vorm van nationalisme verdwijnt. Ik hoop dat respect en sociale cohesie weer veel belangrijker gaat worden. Ik hoop dat de Nederlandse gezondheidszorg zich meer gaat richten op functioneren en welzijn dan op genezen. Wel ik kan zo nog veel even doorgaan. Het zijn allemaal legitieme verwachtingen. Vind je niet?

Wat zegt de hoop en verwachtingen over onszelf?

Wij hebben allemaal hoop en verwachtingen over de toekomst. Wat is een goede manier om hier mee om te gaan?
De verwachtingen die wij hebben, zeggen veel over ons zelf. Over hoe wij zelf willen zijn. Wij moeten uitkijken dat wij geen politici worden. Waarom zeg ik dit? Omdat politici voor de verkiezingen wat anders zeggen dan na de verkiezingen. Omdat politici draaien. Omdat politici vaak opportunisten zijn. Omdat politici vaak iets anders doen dan wat zij zeggen.
Maar de vraag is: draaien wij zelf niet? Doen wij wat wij zeggen en waar wij in geloven? Zijn wij ons voldoende bewust wat wij willen, en leven wij conform dit bewustzijn. Of laten wij ons ook leiden door de hoop van alledag. Als wij een een bepaalde hoop voor de toekomst hebben, wat doen wij om dit verwezenlijken?

Laten wij hier nog eens dieper op ingaan.

Hoop zegt iets over een nieuwe situatie die wij wensen. Wij verlangen dus naar een verandering. Een bepaalde situatie willen wij omzetten naar een nieuwe veranderde situatie.
Stel wij hopen op meer respect in de samenleving. Een samenleving met meer sociale cohesie. In de huidige situatie is er een samenleving die de sociale cohesie ontbeert. Wij hopen naar een samenleving met meer cohesie. Wat doen wij in ons dagelijkse leven om deze sociale cohesie te bevorderen? Stemmen op een politieke partij die dit in haar programma heeft staan. Zekers. Dit kunnen wij een keer per vier jaar doen. Maar wat kunnen wij nu doen, in ons eigen bestaan? Op ons eigen microniveau. Wij kunnen activiteiten ondernemen die zich richt om dit te realiseren binnen onze eigen cirkel van invloed.

“Wees de verandering die je zelf wilt zien. “

Ghandi zei het al: ” wees de verandering die je in de wereld wilt zien” .
Dus onderneem acties in je eigen leven om op je eigen microniveau je droom te verwezenlijken. Wacht niet tot morgen maar begin vandaag. Wat is jouw hoop voor een betere toekomst? En wat kan jij doen?

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk