Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Hoe wakker je het vuurtje bij de ander aan?

5/5 - (3 stemmen)

“Je haalt het beste uit anderen, niet door hen het vuur na aan de schenen te leggen, maar door het vuur in hun binnenste aan te wakkeren”

Dit is een uitspraak van Dr. Bob Nelson. Ik vind dat deze uitspraak op een prachtige manier weergeeft waar leiderschap over gaat. Namelijk: je moet als manager bezig zijn om het innerlijke vuur van je medewerkers aan te wakkeren.

Als je in staat bent om het innerlijke vuur van je medewerkers aan te wakkeren, worden je medewerkers meer betrokken. Als zij meer betrokken zijn, hebben ze ook meer plezier en gaan ze betere prestaties leveren. Reden genoeg om hier mee aan de slag te gaan. In dit artikel wil ik je de basis meegeven hoe je dit vlammetje kunt aanwakkeren. Overigens begint het wel bij jezelf. Is bij jou het innerlijke vuur wel aangewakkerd?

Het innerlijke vuur aanwakkeren

Vuur gaat over energie, passie, gedrevenheid, enthousiasme, creativiteit en betrokkenheid. Te weinig vuur gaat gepaard met gebrek aan energie, en inspiratie. Er is weinig plezier in het werk, nieuwe zaken ontstaan niet.

Het innerlijke vuur is bij iedereen aanwezig. Dus ook bij jou en ook bij je medewerkers of collega’s. Het is wellicht nog niet zichtbaar. Je hoeft het alleen maar aan te wakkeren om het zichtbaar te maken. Dat is de natuur van vuur. Als het eenmaal brandt, kan het zich bij de juiste omstandigheden snel verspreiden. Dan hoef je als manager niet veel meer te doen.

Paradigmashift

Veel bedrijven zijn nog onvoldoende bezig met het aanwakkeren van dit innerlijke vuur. Zij zijn vooral bezig met het realiseren van optimale financiële bedrijfsresultaten. Echter als je je kunt richten op het aanwakkeren van het vuurtje komen de goede financiële bedrijfsresultaten vanzelf. Bij veel bedrijven is er een paradigmashift nodig. De kern van deze paradigmashift is de focus op resultaten verschuiven naar de focus op de ontwikkeling van je mensen door het vuurtje bij je mensen aan te wakkeren. Als het vuurtje eenmaal is aangewakkerd moet je vooral zorgen dat het goed blijft branden. Je kunt het vergelijken met het vuur in de open haard. Meeste tijd brand het vanzelf, af en toe moet je iets doen om te zorgen dat het blijft branden.

Wat moet je niet doen?

Als je het innerlijke vuur in je medewerkers wilt aanwakkeren, moet je in ieder geval zorgen dat je het vuurtje niet dooft! Als er te weinig zuurstof bij vuur komt, dooft het. Bij organisatie zuurstof denk je aan: plezier, autonomie, saamhorigheid, en waardering. Dus als je onvoldoende plezier organiseert, te veel micromanaget, te weinig bezig bent met teamontwikkeling, en je mensen onvoldoende waardeert, zijn de omstandigheden niet geschikt om te zorgen dat het innerlijke vuur van je medewerkers wordt aangewakkerd.

Wat moet je wel doen!

 • Zorg allereerst dat het vuurtje in jezelf is aangewakkerd. Als je moet zorgen dat het vlammetje in de ander gaat branden, kan dat alleen maar als het vuurtje in jou brand. Zorg daarom allereerst dat het vuurtje in jezelf is aangewakkerd.
 • Zorg voor een optimale omgeving. Dat is een omgeving waar veiligheid heerst. Onder andere door het heel duidelijk hebben van de regels, waarden en verwachtingen.
 • Vergroot het (zelf)bewustzijn. Zelfbewustzijn is de mogelijkheid om naar jezelf te kijken, jezelf te ervaren en getuige te zijn van je eigen handelen. Door mensen te leren hun aandacht naar binnen te richten, vergroot je het bewustzijn.
 • Vergroot zelfkennis.
  1. Door testjes aan te bieden als onderdeel van de verandering. Je kunt denken aan insight discovery, management drives, 360 graden feedback etc.
  2. Door te stoppen met overtuigen en te starten met vragen te stellen. Door de juiste vragen te stellen gaan medewerkers zelf nadenken en gaan ze hun zelfkennis vergroten.
  3. Door te zorgen dat men leert om te gaan met negatieve emoties. Het is bekend dat een hogere emotionele intelligentie helpt bij passievol werken. Vooral adequaat omgaan met negatieve emoties is hier cruciaal. Als mensen zich vooral laten leiden door negatieve emoties is het moeilijk om het vuurtje aan te wakkeren. Dus leer ze om te gaan met negatieve emoties.
 • Stuur op waarden. Managers moeten op waarden sturen. Medewerkers hebben waarden, jij hebt waarden en de organisatie heeft waarden. Probeer te zorgen dat al deze waarden gaan leven.
 • Oefenen en nog eens oefenen. Het is bekend uit de hersenwetenschappen dat het belangrijk is om veel te oefenen. Door te oefenen kun je zorgen dat je nieuw gedrag aanleert. In dit geval gedrag dat gevoed wordt door het vuur in je.

Tot slot

We hebben allemaal vuur in ons. Door bezig te gaan met dit vuur aan te wakkeren, zul je zorgen dat de betrokkenheid enorm verhoogt. Dat is waar leiderschap over gaat.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk