Hoe verander je je mindset?
Waarom leef je niet gezond terwijl je wel weet hoe je gezond moet leven? Waarom laat je je leiden door je teleurstelling terwijl je weet dat het slimmer is om eerst deze emotie af te laten koelen? Waarom doe je niet het juiste terwijl je eigenlijk wel weet wat je zou moeten doen? Waarom is het zo moeilijk om je voornemens vast te houden. Waarom verandert je mindset zo makkelijk terug naar een houding die het oude gedrag vast blijft houden? Allemaal waarom vragen die gaan over het ontwikkelen van een juiste mindset om te veranderen.
In dit blogartikel sta ik stil bij wat je kan doen om een nieuwe mindset eigen te maken en te bestendigen. Deze andere mindset biedt meer kansen om je goede voornemens vast te houden of nieuwe gewoontes eigen te maken.
Waardoor laat we ons vooral (af)leiden?
Er zijn twee mechanismen in ons brein die veel invloed hebben hoe we ons gedragen. Dat zijn onze negatieve emoties en onze conditioneringen. (Met conditionering bedoel ik, aangeleerd gedrag, dat onder bepaalde condities tot stand komt en een gewoonte wordt.) Natuurlijk houden deze twee mechanismen nauw met elkaar samen, maar voor het begrijpen van je denkpatronen is het goed om het onderscheid te maken.
Negatieve emoties spelen bij je denkpatronen een zeer centrale rol. Want het brein bestaat voor een zeer groot gedeelte uit emoties en de effecten van je emoties. In veel gevallen zal namelijk je conditionering tot stand zijn gebracht door herhaalde reacties op een negatieve emotie.
Stel je wilt gaan sporten maar je hebt ook geen zin. Je negatieve emotie ‘geen zin’ stuurt signaaltjes naar het denkende brein, die nu ook aandacht gaat geven aan deze negatieve emoties. Het volgersnetwerk van het brein is geactiveerd. Dit volgersnetwerk zal allerlei redenen bedenken die ‘geen zin’ rechtvaardigen. Voordat je het weet, zijn het vooral de gedachten die voortkomen uit de emotie ‘geen zin’ die je volgt. Je besluit om niet te sporten. Waarschijnlijk heb je regelmatig zo gereageerd. Je bent geconditioneerd om op deze wijze met de emotie ‘geen zin’ om te gaan. Deze mindset staat aan de basis van onze afleiding.
Volger versus interne leider
We kunnen dus zeggen dat we vooral (af)geleid worden door onze mindset. Er zijn twee belangrijke mindsets te onderscheiden: de mindset van een interne leider en de mindset van een volger. Deze twee mindsets zijn terug te zien als netwerken in het brein. De mindset van een interne leider zorgt dat je zelf keuzes kan maken. De interne leider is cruciaal om een andere toekomst te creëren; om je voornemens gestalte te geven. Terwijl de mindset van de volger vooral de programmering en de negatieve emoties volgt. Als we in de mindset van de volger zitten, zullen we makkelijk terugvallen naar onze oude gewoontes. Het denkpatroon zal zich richten om het bestaande te houden zoals het is. Dit betekent niet dat de mindset van een volger goed of fout is. Het is gewoon zoals het is.
Je kunt je voorstellen dat zolang je met name geleid wordt door het denkpatroon van de volger er weinig fundamenteel zal veranderen. De kans is groot dat je regelmatig probeert het anders te doen. Maar je zal waarschijnlijk ook ervaren dat je volger het snel overneemt. De mindset van een volger is erg krachtig en wint het derhalve vaak van je dagelijkse goede voornemens! Vanuit de hersenwetenschappen kun je dit ook prima begrijpen. Hersenen nemen onbewust de snelste weg om zo min mogelijk energie te verliezen. Daarnaast zijn we meer dan 85% onbewust aan het handelen.
Hoe verander je deze mindset
De kern van een duurzame verandering van je mindset bestaat volgens mij uit drie aspecten.
1. Bewustzijn ontwikkelen
2. Vaardig worden in het herkennen van je mindsets
3. Oefenen
[bctt tweet=”Om je mindset te veranderen is het essentieel dat je leert bewustzijn te ontwikkelen.” via=”no”]
Bewustzijn ontwikkelen
Om je mindset te veranderen is het essentieel dat je leert bewustzijn te ontwikkelen. Bewustzijn heb je nodig om je zelf waar te nemen. Zonder bewustzijn gaat je dag in een zucht aan je voorbij.
Je kunt je bewustzijn laten groeien door diverse oefeningen te doen die zorgen dat je aandacht naar binnen richt, zoals mindfulness, meditatie, stilte, of yoga.
Vaardig worden in het herkennen van je mindsets
Des te meer bewustzijn je hebt, des te meer je in staan bent om je mindset te herkennen. Op een gemiddelde dag zal je regelmatig in je interne leider zitten en zal je ook regelmatig in je volger zitten. Wat willen we bereiken? We willen bereiken dat je minder in de volger zit, en meer in de interne leider. Dit bereik je door deze twee mindsets te herkennen.
Als je in de volger mindset zit, herken je en benoem je deze. Dat is de vaardigheid. Het herkennen en benoemen van de mindset van de volger.
De herkenning van deze mindset vindt namelijk plaats door de interne leider. Hierdoor neemt dus al het denkpatroon van de volger af. Automatisch zal hierdoor je interne leider krachtiger worden. Door ook vervolgens het te veranderen gedag extra aandacht te geven zal dit verder gaan ontwikkelen.
Oefenen
Vervolgens ga je dit oefenen. Je oefent dit dagelijks, eigenlijk continu. Net zolang tot het een nieuwe gewoonte is geworden. Want zoals je wellicht weet, maak je nieuwe verbindingen aan als je veel oefent. Dit komt door de neuroplasticiteit van het brein.
En met deze nieuwe mindset, de mindset van interne leider, zal je veel beter zijn om gedrag te ontwikkelen dat echt bij je past. Of je nu wilt afvallen of dat je meer succes wil krijgen in je leven. In beide gevallen zal het beginnen met bestendigen van de mindset van de interne leider.
Tot slot
Als je echt wezenlijk wilt veranderen, ga je beginnen met het ontwikkelen van een mindset van een interne leider. Hoe meer je deze bestendigt, des te sneller je nieuwe gewoontes eigen maakt.