Blog

Terug naar Blog

Prioriteiten stellen, hoe doe je dat?

4.7/5 - (3 stemmen)

prioriteiten stellenKrijgen de zaken die echt belangrijk voor je zijn, ook de aandacht die het verdient? De kans is groot dat je de vraag ontkennend beantwoord. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat mensen vaak te weinig aandacht geven aan het stellen van prioriteiten en dus niet bezig zijn met hetgeen ze echt belangrijk vinden.
We worden vaak geleefd door de waan van de dag. En door de toenemende digitalisering gaat alles ook sneller, met nog meer druk. Toch is prioriteiten stellen essentieel voor goede prestaties op het werk. Reden genoeg om weer eens aandacht te besteden aan dit onderwerp. Aan de hand van de werking van ons brein ga ik je een aantal adviezen geven hoe je beter prioriteiten kunt stellen.

Het brein

Prioriteiten stellen doe je in het deel van je hersenen dat de prefrontale cortex wordt genoemd. De prefrontale cortex is voorin je hersenen gelokaliseerd. Het maakt maar een klein onderdeel van je hersenen uit, maar is extreem belangrijk. De prefrontale cortex is de locatie in je brein met de bewuste interacties met de wereld. Hier komen gedachten vandaan die niet worden gegenereerd door externe prikkels of gevoelens. Hier zetelt je interne leider. Hier stel je prioriteiten. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, problemen oplossen, plannen, sociaal gedrag en het reguleren van impulsen en emoties. Helaas heeft dit onderdeel een belangrijke beperking. Deze raakt makkelijk uitgeput, waardoor je automatische piloot het weer overneemt. En deze zal vaak eerder met makkelijke taken aan de slag gaan, dan met de taken, die prioriteit hebben. Herkenbaar?

Hoe stel je prioriteiten?

Het is dus van belang om BEWUST aandacht te besteden aan het stellen van prioriteiten. Dit gaat niet automatisch. Je moet er wat voor doen. De precortex kan namelijk niet continu optimaal functioneren. Met dit deel moet je dus prudent om gaan. Je dient derhalve prioriteiten te stellen als je prefrontale cortex nog helder en actief is. Gelukkig zijn er manieren die zorgen dat je langer van je prefrontale cortex gebruik kan maken. Ik noem er een aantal.

Gebruik visuele hulpmiddelen

Uit studies blijkt dat mensen makkelijker een probleem op kunnen lossen als ze daar beelden bij gebruiken dan dat ze dat doen vanuit ideeën. Een visueel hulpmiddel dat bij prioriteiten stellen gebruikt kan worden is de tijdmatrix. Het wordt in diverse boeken beschreven; onder andere in het boek van Covey, “Zeven eigenschappen van effectief leiderschap”.

hoe stel je prioriteiten

Dit schema helpt je om snel te doorzien hoe je je activiteiten hebt verdeeld. Het is de bedoeling dat je tijd en energie vooral in kwadrant twee moet zitten: belangrijk maar niet urgent.
Dit model en andere modellen kunnen dus erg goed werken om prioriteiten te stellen, want je gebruikt op een zeer efficiente manier je prefrontale cortex. Daarom zijn visuele hulpmiddelen zo effectief.

Hoofd leeg houden

Een andere zeer belangrijke manier om prioriteiten te stellen en na te komen, is door je hoofd leeg te maken. Gewoon met een pen en papier, of met een computer opschrijven zodat je brein het niet hoeft te onthouden. Zodra er een activiteit, een idee of een plan in je hoofd komt, schrijf je het op. Hierdoor is er meer ruimte om bezig te zijn met het stellen van prioriteiten. Daarom werken doe-lijstjes en projectplannen ook zo goed. Op een later moment kun je het dan prioriteren.

Plan je werk met je brein in gedachten

Het is ook verstandig om je werk te plannen met je brein in gedachten. In de ochtend zijn je hersenen vaak het meest uitgerust. Daarom is het dan een goed moment om prioriteiten te stellen. Ga dus niet eerst je emails lezen (emails lezen kost ook energie!). Plan eerst je dag, en onderzoek wanneer je vooral je prefrontale cortex nodig hebt. Moet je beginnen met het schrijven van een projectplan? Wellicht is het wijs om dit te doen op een maandag. Vaak zijn onze hersenen lekker uitgerust in het weekend.

Essentie is: plan je tijd als je echt over iets na moet denken! En plan het op een moment dat je prefrontale cortex nog vol energie zit! Nadenken over prioriteiten is ook een prioriteit!


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog