Hoe ontwikkel je zelfvertrouwen?
Waarschijnlijk heb je ooit leren autorijden. Kun jij het begin van je rijlessen nog herinneren? Je moest aan heel veel dingen tegelijkertijd denken: koppeling, gas, rem, spiegel, kijken, verkeer, een rij-instructeur en ga zo maar door. Als je nu auto rijdt zal je vertrouwen hebben, dat je goed kunt rijden. Je hoeft bij het auto rijden nog zelden na te denken. Er is een ‘weten’ ontstaan. Dit weten is de basis van elk soort vertrouwen.
Jezelf leiden
Je kunt de auto vergelijken met jezelf. In je dagelijks leven dien jij jezelf te leiden en te ontwikkelen -bij voorkeur- op een manier die zo goed mogelijk bij jou past.
Het voorbeeld vertrouwen krijgen in het rijden, is vergelijkbaar met het krijgen van vertrouwen in je zelf. In beide gevallen leer je door middel van ervaring en in beide gevallen wordt het op een gegeven moment een ‘weten’. Dit ‘weten’ is de basis van je vertrouwen.
Te weinig zelfvertrouwen
Op diverse gebieden kun je last van weinig zelfvertrouwen hebben: in je werk, in je keuzes, in het omgaan met anderen, in het omgaan met je financiële zorgen, in je relaties, in jouw omgang met negativiteit, in je ouderschap, in het realiseren van je missie. Je zult niet op al deze plekken een issue van zelfvertrouwen hebben maar op een aantal wellicht wel.
Vanuit het authenticiteitsdenken zeggen we, je mist het ‘diepere weten’ hoe je in die specifieke situatie wilt handelen. Het ontbreken van het ‘diepere weten’, is de basis van je gebrek aan zelfvertrouwen.
Twee manieren
Je gebrek aan vertrouwen kun je op twee manieren beschouwen: vanuit je geworden zelf of vanuit je authentieke-zelf. Je geworden-zelf wil het probleem afzonderlijk oplossen; bekijkt het gescheiden, fragmentarisch. Je authentieke-zelf wil het probleem vanuit een integrale holistische kijk oplossen.
Je hebt dus twee keuzes, twee afslagen. Je kunt je ontwikkeling naar meer vertrouwen vormgeven vanuit je geworden-zelf of je kunt je ontwikkeling vormgeven vanuit je authentieke-zelf. Als je de geworden-zelf als uitgangspunt neemt besteed je aandacht aan het ontwikkelen van vertrouwen in een skill. In tegenstelling als je je authentieke-zelf als uitgangspunt neemt. Dit neemt het meesterschap over je zelf als uitgangspunt waardoor vertrouwen in een zelf, in jezelf, ontstaat. Zelfvertrouwen ontwikkel je door je authentieke-zelf te ontwikkelen
Illustratie
Je wilt voor jezelf als zzp’er beginnen, echter je mist het vertrouwen of je voldoende omzet kunt halen.
Hier kun je op twee manieren naar kijken: vanuit de geworden-zelf en vanuit de authentieke-zelf. De geworden-zelf gaat op training en zorgt voor skills op het terrein van sales. Door de training ontstaat een bepaalde vorm van vertrouwen omdat je het proces van sales nu wel onder knie hebt. Dit heet ‘oppervlakkig weten’ en richt zich op het aanleren van vaardigheden. Echter je blijft je wel onzeker voelen.
De authentieke-zelf wil dat je met de zorgen voor een lage omzet anders omgaat. Die gaat niet het onderdeel van sales alleen aandacht geven, maar de authentieke-zelf stimuleert zelfmeesterschap. Of op een andere manier gezegd, de authentieke-zelf gaat zorgen dat je ondernemer wordt op een manier die echt bij je past, waardoor onzekerheid voor sales niet eens plek kan krijgen. Je leidt jezelf op een een manier die echt bij JOU past. Er ontstaat een ‘diep weten’. Je gaat vertrouwen op een zelf. Je hebt zelfvertrouwen.
Het mechanisme verklaart
De geworden-zelf maakt van elk vraagstuk iets separaats. Het fragmenteert. En gaat louter bezig met het fragment. Hierdoor ga je zeker leren maar zorg je niet voor integratie. En krijgt het niet de aandacht waarom het een issue voor je is. Je ontwikkelt een ‘weten’ gebaseerd op het trainen van je linkerhersenhelft. Je ontwikkelt vertrouwen in een vaardigheid. (Op zich is er niets op tegen. )
De authentieke-zelf ziet issues als boodschappers van de higher self. Alle emoties zijn boodschappers van de higher self. En dus angst voor te weinig omzet ook. In plaats van bezig te gaan met sales training ga je zorgen dat je zelfvertrouwen ontwikkeld zodat je een wordt met wie je echt bent. Je ontwikkelt een diep weten hoe jij sales wilt doen. Je gebruikt bij dieper weten zowel je linkerhersenhelft als je rechterhersenhelft.
Tenslotte
Als je authentiek bent handel je vanuit een vertrouwen in een zelf, jouw zelf. Dat is de kern van zelfvertrouwen.
Heb je te weinig zelfvertrouwen? Denk dan aan een traject authenticiteitscoaching. Onze gelicentieerde coaches helpen je graag. Klik hier
Wil jij anderen coachen richting hun authenticiteit? Doe dan de opleiding authenticiteitscoaching. Klik hier.