Blog

Terug naar Blog

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap met gebruik van kennis van het brein

4.3/5 - (6 stemmen)

Een issue bij trainingen en coaching gericht op persoonlijk leiderschap is dat het onderwerp door sommigen als vaag wordt ervaren. Vroeger vond ik dat eigenlijk ook wel, echter sinds ik persoonlijk leiderschap aanvlieg vanuit kennis van het brein is het helemaal niet meer vaag.

Vandaag wil ik jou een kijkje geven in de keuken van de dagelijkse praktijk van de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap op basis van neuroleiderschap. Ik hoop dat ook voor jou persoonlijk leiderschap veel tastbaarder wordt.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid jezelf te leiden jezelf te ontwikkelen, te veranderen en op een manier te acteren die het beste bij jou en de situatie past! In een wereld die voortdurend van alles van jou wil is dat helemaal niet zo makkelijk. Gemakkelijk word je (af)geleid, raak je gefrustreerd of val je weer terug in oude patronen. Tegelijkertijd is het juist in de drukke wereld, van groot belang om te gaan met deze druk. Daar gaat persoonlijk leiderschap over. En door persoonlijk leiderschap vanuit het brein aan te vliegen, wordt het makkelijk en concreter om jezelf te leiden en jezelf niet gek te laten maken.

Het brein

Op de keper beschouwd ben je met persoonlijk leiderschap bezig je eigen brein te managen. Dat klinkt je misschien vreemd in de oren, maar toch is het zo. Het brein gaat bij veel mensen te veel zijn eigen gang. Ook bij mij. Daardoor word je geleid. Doe je soms niet wat je graag had willen doen. Dat komt omdat het brein gedachtes en emoties maakt en als je hier niet voldoende bewust van bent, bepalen deze emoties en gedachten je dag.

Kennis van het brein

Persoonlijk leiderschap begint met het eigen maken van kennis van het brein. Zodat je weet hoe je dit orgaan kan managen. Het lijkt eigenlijk wel op koken. Als je de basisprincipes goed weet, dan kun je eigenlijk alles wel koken. Als je de basisprincipes van het brein voldoende kent dan snap je je eigen brein en motiveert je dat om er anders mee om te gaan. Omdat je weet hoe het werkt.

Zorgen voor een fitte en gefocuste prefrontale cortex

De prefrontale cortex is de locatie in je brein waar de bewuste interacties met de wereld plaatsvinden. Hier komen gedachten vandaan die niet worden gegenereerd door externe prikkels of gevoelens. Ik noem het ook wel het leiderschapsbrein. Een fitte en gefocuste prefrontale cortex zorgt ervoor dat je veel makkelijker met de externe druk om kan gaan en dat je je eigen slechte gewoontes makkelijker kunt zien, accepteren en kunt veranderen. Wist je bijvoorbeeld dat multitasken slecht voor het brein is, en dat je daardoor juist veel bevattelijker bent voor druk van buitenaf. Of dat overdag dutjes doen, juist heel goed is? Met eenvoudige maatregelen kun je jezelf al veel beter managen.

Gewoontes veranderen

In leiderschap aan jezelf is het vaak ook de bedoeling dat je een aantal gewoontes wilt veranderen. Gewoontes die je niet datgene opleveren wat je wenst. Deze gewoontes huizen in je brein. We weten uit de neurowetenschappen hoe je je gewoontes kunt veranderen. Het is zeer goed te doen. Het basisfundament van deze verandering is de neuroplasticiteit. De mogelijkheid van het brein om te veranderen en zich te ontwikkelen. Door ergens veel aandacht aan te besteden en het veel te oefenen, kunnen er nieuwe verbindingen in het brein ontstaan. Deze verbindingen kunnen nieuwe gewoontes zijn.

Emoties

In het brein starten ook veel van je emoties. Als je geleid wordt kan dat ook met je emoties te maken hebben. Inzicht in hoe het brein met emoties om kan gaan kan je derhalve enorm helpen om minder geleid te worden. Dat is precies waar persoonlijk leiderschap over gaat. Je gaat zelf aan het roer staan. Je emoties zijn niet meer de baas maar jij bent de baas, jij managet de emoties.

Tot slot

Persoonlijk leiderschap is heel concreet te maken als je kennis van het brein gebruikt. Ik heb louter een tipje van de sluier gelicht. Persoonlijk leiderschap zorgt voor dat je het beste uit jezelf haalt. Op basis van kennis van het brein is dit op korte termijn zeer haalbaar onder andere via de tweedaagse training persoonlijk leiderschap. Klik hier als je er meer over wilt lezen.


Slide

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Gratis Webinar

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog