Blog

Terug naar Blog
ontwikkelen concentratie

Hoe ontwikkel je concentratie?

5/5 - (1 stemmen)

ontwikkelen concentratieAfgelopen week kwam ik terug van een reis naar Thailand. Ik heb dan altijd behoorlijke jetlags. Daarnaast was afgelopen week, een week met veel aan mijn hoofd. Ik wist dat ik veel aan mijn hoofd had, maar ik had niet voldoende in de gaten dat ik problemen had om te concentreren. Hierdoor was ik niet in staat om de dingen te doen die gedaan moeten worden. Ik bereikte niet de resultaten die ik wilde bereiken. Dit maakte de situatie nog erger. Totdat ik mijn aandacht wist te focussen. Toen ik mij weer begon te concentreren bereikte ik de gewenste resultaten.

Ontwikkelen van bewustzijn

Veel artikelen op dit weblog gaan over het ontwikkelen van bewustzijn. Bewustzijn van onszelf, bewustzijn van onze zienswijze en bewustzijn van onze acties. Als wij dichter bij ons bewustzijn zitten, worden wij minder geleid door ons ego, dat een reflectie is van onze geconditioneerde geest. Het ontwikkelen van bewustzijn is de weg naar succesvol werken.

Echter…..louter bewustzijn is niet genoeg.

Bewustzijn zonder concentratie werkt onvoldoende. Bewustzijn met concentratie is de bron van succes en de bron van het ontwikkelen van doelgerichte energie.
Ergo: Wij dienen naast bewustzijn concentratie te ontwikkelen.

Wat is concentratie?

Concentratie geeft aan hoe lang je ergens de aandacht op kan vestigen. Onze gedachten dwalen makkelijk af, ons bewustzijn leert ons dit door te hebben, concentratie leert ons langere tijd onze aandacht te richten op de zaken die voor ons van belang zijn.
Als wij louter bewustzijn ontwikkelen maar er geen richting aan kunnen geven, is ons bewustzijn dwalend, dan zijn wij niet in staat om onze aandacht te richten op de dingen die gedaan moeten worden.
Louter concentratie trainen zonder bewustzijn is “als een vuurvlieg wiens licht slechts kort flikkert” (een citaat van Tarthang Tulku). Het bewustzijn geeft vorm en samenhang aan onze activiteiten. Het bewustzijn verbindt en geeft zingeving aan ons handelen.

Hoe minder geconcentreerd, des te meer fouten wij maken, en des te langer het duurt voordat wij klaar zijn. Maak je je veel zorgen? De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door te weinig concentratie.

Hoe kun je in je dagelijks leven je aandacht focussen?

 1. Het is allereerst belangrijk om jezelf te observeren. Hierdoor ontwikkel je bewustzijn. Hoe werkt het met jouw aandacht? Waar gaat jouw aandacht heen? Merk je dat je je aandacht er niet bij kan houden? Waar gaat deze heen? Door jezelf zo te observeren ga je je eigen patronen herkennen. Dat is een zeer belangrijke stap in ontwikkelen van bewustzijn en concentratie. Als je deze patronen herkent, kan jij deze doorbreken. Als je je patronen kan doorbreken ben je ook in staat om hiervoor andere patronen in plaats te zetten.
 2. Begin elke ochtend met het beantwoorden van de volgende vragen.
  Wat zijn vandaag mijn prioriteiten?
  Waarop richt ik vandaag mijn aandacht?
  Waar meet ik mijn succes aan af?
  Wat is onduidelijk voor mij?
 3. Ga aan de slag. Doe de zaken die je wilde doen, overeenkomstig je planning. Volg je lijst van prioriteiten. En observeer jezelf. Ben je afgeleid? Ga eerst kijken waarom de afleiding er was en ga vervolgens weer terug naar de oorspronkelijke activiteit.
 4. Omgevingsfactoren. Een goede werkplek kan je concentratie vergroten. Wat is een goede werkplek? Ook hier geldt dat, als jezelf observeert, dan weet je wat stimulerende omstandigheden zijn en weet je ook wat afleidende omstandigheden zijn. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Kijk en onderzoek hoe het voor jou het beste werkt.
 5. Oefening baart kunst. Dagelijks op deze wijze met concentratie bezig zijn, zal je concentratie (en bewustzijn) doen toenemen.

NB.

Ik merk dat werken op een computer veel afleiding kan generen. Vaak staan diverse internet pagina’s open, en ga je daar weer heen. Ook geavanceerde tekstverwerkers kunnen je afleiden. In plaats van dat je gaat schrijven, ben je bezig met je opmaak. Tegenwoordig gebruik ik Ommwriter. Een typemachine op de computer. Ik merk dat als ik deze tekstverwerker gebruik, ik meer geconcentreerd te werk. Ga naar www.ommwriter.com als je er meer over wilt weten.

Deel dit bericht

Terug naar Blog