Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Hoe om te gaan met veranderingen?

Rate this post

 

Wanneer we leven in harmonie met het proces van verandering, doen wij enkel en alleen door te leven iets waardevols. ” Tarthang Tulku

Als wij ons willen ontwikkelen, moeten wij veranderen.

“Ontwikkelen en veranderen” zijn nog net geen synoniemen, maar het scheelt niet veel. Als wij onszelf dus willen ontwikkelen moeten wij veranderen. Dit blog gaat over succesvol werken door bewustzijsnontwikkeling. Het gaat in op hoe wij zaken anders kunnen doen, anders kunnen aanpakken. De essentie is dat wij niet (af)geleid worden, maar dat wij zelf aan het roer zijn en in bewustzijn onze keuzes maken en onze stappen zetten. Dit houdt ook in dat wij het nu op een bepaalde manier doen, en dat wij het op een andere manier zullen moeten doen. Als wij dus bezig gaan met bewustzijnsontwikkeling moeten en zullen wij dus gaan veranderen!

Alles verandert continu

Als wij willen groeien zullen wij moeten veranderen. Echter er is nog een ander aspect inzake verandering: alles verandert continu! Niets blijft hetzelfde. Een voorbeeld: het kabinet valt er komen weer nieuwe verkiezingen aan. Een nieuw kabinet heeft weer een andere visie. En nemen weer andere beslissingen. Dit zal zeker weer consequenties hebben voor ons.

Een ander voorbeeld en dichter bij huis: Wij veranderen continu. Wij worden elke dag ouder. Ziektes kunnen zo maar een deel van ons leven uit gaan maken.
Samenvattend: als wij iets willen, moeten wij veranderen. Onze omgeving verandert continu. En wij veranderen continu! Drie redenen om omgaan met veranderingen centraal te zetten in ons leven.

Veranderen is moeilijk

Al met al zou wij kunnen denken dat veranderingen voor ons een peuleschil is. Wij zouden er aan gewend moeten zijn. Wij weten dat de wereld continu verandert, wij weten dat wij continu veranderen en wij weten dat als wij wat willen, wij moeten veranderen. Helaas hebben wij erg veel moeite om te veranderen. Wij vinden het helemaal niet gemakkelijk om te veranderen. Nogal een interessante tegenstelling vind je niet? Wij vinden het helemaal niet gemakkelijk om te veranderen, maar onze omgeving en wij zelf veranderen continu. Zelfs als wij zouden weten dat een andere actie ons meer geluk zou opleveren, hebben wij nog moeite om deze stap te zetten. Als iemand ons vertelt dat wij moeten veranderen, hebben wij vaak allerlei argumenten klaar waarom dat niet voor ons geldt.

Wij schieten in weerstand

Wij schieten in weerstand. Wel in weerstand schieten, excuses bedenken is een belangrijk symptoom dat wij niet in bewustzijn handelen. In bewustzijn handelen betekent dat wij in aandacht onze acties uitvoeren, met effectieve concentratie en gerichte energie. Dat de acties van binnenuit gemotiveerd worden en dat deze niet gestuurd worden door ons reflexmatige karakter. Meestal worden wij geleid door onze patronen. Onze patronen en gewoonten zijn onze baas. Het loslaten van deze patronen is de kern van verandering, en verklaart gelijk waarom wij het zo moeilijk vinden om te veranderen.

Persoonlijke ontwikkeling gaat samen met veranderen

Ok, terug naar onze neiging om niet te willen veranderen. Niet te willen veranderen is de makkelijkste ( en stomste) weg, sorry dat ik het zeg. Als je jezelf wilt ontwikkelen moet je veranderen. Persoonlijke ontwikkeling gaat gepaard met veranderen. Succesvol werken door bewustzijnsontwikkeling, gaat alleen maar over persoonlijke verandering. Dit gaat daarom gepaard met anders handelen!
Vorige week heb ik een workshop bijgewoond over systema. Systema is een Russische vechtkunst. Een van de eerste onderwerpen die aan bod kwam, was, zoals ik deze heb begrepen, dat je veel meer mee moet gaan met de beweging en er niet tegen in moet gaan. Mee gaan met de beweging. Onze spanning in ons lijf ontstaat omdat wij niet mee gaan met de beweging. In de context van dit artikel kunnen wij hier wel een vergelijking maken. Want de continu veranderende omgeving is vergelijkbaar met de beweging van de tegenstander in een gevecht. En in deze krijgskunst moesten wij er vooral niet tegen in gaan, maar in mee gaan EN tegelijkertijd er zodanig in mee gaan dat wij ons focus houden op wat voor ons van belang is.

Meegaan met de beweging

Waarom willen wij niet veranderen? De kracht dat het kost om niet te veranderen is vaak groter dan de inspanning die wij moeten verrichten om niet te veranderen. Ik gebruik vaak de metafoor van de bal die wij onder water willen houden. En dat kost erg veel energie. Wij kunnen ook de energie van de verandering gebruiken voor onze eigen verandering. Als wij ons toestaan om meer met de beweging van het leven mee te gaan, dan kunnen wij de energie van de verandering gebruiken voor onze eigen ontwikkeling. Als wij in plaats van proberen vast te houden aan onze patronen en gewoonten, wij kiezen om te willen veranderen, zullen de nieuwe resultaten snel verschijnen. Wij gaan mee in de beweging en de energie van de verandering. Andere ervaringen en resultaten zullen tot stand worden gebracht. Deze vorm van anders ‘zijn’ wordt de basis van nieuw zelfvertrouwen!

Tot slot

Natuurlijk zullen wij allerlei obstakels tegenkomen. Onze attitude naar deze obstakels maken een wereld van verschil. Hoe zien wij deze obstakels? Zien wij ze als vijanden of als vrienden? Deze obstakels kunnen ons ontmoedigen als wij ze beschouwen als onze vijanden. Deze obstakels zijn eigenlijk onze vrienden. Bezig zijn met de obstakels is een effectieve manier om ons te ontwikkelen. Problemen zijn een essentiële voorwaarde voor groei. Hoe meer uitdagingen wij aangaan des te meer wij groeien in ons bewustzijn!

[maxbutton id=”8″]

 

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk