Hoe om te gaan met angst op je werk
Je kan bijna alle angst overwinnen als je weet wat je wilt. Onthoud! Angst bestaat enkel in je eigen gedachten” (Dale Carnegie).
We kennen allemaal wel de gevoelens van angst op ons werk, die ons minder goed doen voelen, en die zorgen dat we ook minder presteren. Hoewel we enthousiast zijn over iets, kunnen we worden overvallen door een negatief gevoel, een gevoel dat ons doet twijfelen.
Onze interne leider versus onze angst
Hierdoor presteren we minder. Maar dat hoeft niet. Er is een fantastisch antigif voor deze angst. En dat is onze interne leider. Als we met bezieling en overgave willen werken, moeten we ons niet laten leiden door onze angsten maar moeten we ons laten leiden door onze interne leider. Dan durven we zaken op te pakken, die er echt toe doen. Helaas is werkangst vaak erg sterk, en vermomd. We herkennen de angst niet of onvoldoende. Daarom zal de angst het vaak winnen van je interne leider. Onze interne leider is dat deel in ons dat onszelf observeert, en dat onszelf kan inspireren. Des te krachtiger deze leider des te meer kans op succes.
Waar hebben we angst voor?
In algemene zin kunnen we zeggen dat we angst hebben voor een situatie, waarin iets van ons verwacht wordt, waarin we een prestatie moeten leveren. En deze prestatie vindt vaak in de (nabije) toekomst plaats. We maken allerlei verhalen in ons hoofd dat we het niet kunnen, dat het niet goed zal verlopen. We zijn er met onze gedachten eigenlijk continu mee bezig. We denken dus dat we niet zullen slagen. We maken ons van te voren zorgen over onze eigen performance. Het is echter verre van realiteit, de angst zit louter in onze gedachten. We denken dat we het sollicitatiegesprek niet goed zullen voeren; we denken dat we niet goed zullen presteren tijdens een vergadering; we denken dat de baas onze prestatie niet goed vindt. Het zijn louter gedachten die in ons hoofd opkomen. De activiteit of situatie vindt later plaats. Dit betekent dat je niet kunt weten of je zult falen of niet. Of je zou helderziende zijn. Dus de angst zit in ons hoofd, in onze gedachten, in ons brein.
Hoe openbaart angst zich?
Hebben we altijd door dat we angst hebben? Nee hoor. Persoonlijk denk ik dat we dit vaak helemaal niet door hebben. Was het maar zo dat we gelijk door hebben, dat we geleid worden door de angst. Maar helaas is dat niet zo, vaak hebben we helemaal niet door dat er angst aan ten grondslag ligt. Er zijn wel een aantal symptomen of gedragskenmerken te noemen die kunnen aangeven dat er angst in het spel is.
- Vermijdingsgedrag Onder andere kan angst zich openbaren door vermijdingsgedrag. Bepaalde zaken uitstellen. Of opeens iets anders meer belangrijk vinden. Je weet je dat je bezig moet zijn met acquisitie, maar je gaat toch de boot schoonmaken.
- Lichamelijke symptomen Een ander symptoom dat deze angst zich manifesteert is door lichamelijke symptomen zoals buikpijn, zweten, duizeligheid, hartkloppingen, kortademigheid, vroeg wakker worden, piekeren. Deze symptomen komen vooral tot stand omdat het limbisch systeem wordt geactiveerd.
- Excuses bedenken Een veel voorkomende manier hoe we met angst omgaan is excuses bedenken, en in de “maar ja” stand gaan zitten, redenen bedenken waarom we het nu niet hoeven te doen.
- Vaste opvattingenWe hebben van te voren al een mening klaar. Elke suggestie tot een verandering wordt gepareerd met een vaste opvatting.
De bovengenoemde kenmerken zijn voorbeelden die een indicatie kunnen zijn dat je angst hebt. Je hebt vaak niet door dat je door angst geleid wordt. Maar je kunt trainen om er wel bewust van te worden. Je kunt je bewust zijn van angst op je werk. Je kunt gewoon ergens heel erg tegenop zien. Dan zit de angst reeds in je bewustzijn. Dan ben je het reeds bewust. Dat laat onverlet dat we ons nog steeds door deze angsten kunnen laten leiden en verlamd reageren, of uitstelgedrag vertonen. Ik vind het erg interessant om te zien dat ook al weten we dat we angst hebben, we toch nog (af)geleid worden door deze angst. Angst is misschien wel onze grootste vijand om succesvol te zijn of te worden.
Hoe overwin je angst op je werk?
Hoe kunnen we minder last hebben van angst op het werk? Wat kunnen we doen om minder faalangst te hebben? Vaak hebben we onvoldoende door dat we door onze angst worden (af)geleid. Daarom bestaat het overwinnen van angst uit drie stappen. Het hele proces noem ik herwaarderen. 1. bewust zijn van je angst 2. de angst labellen 3. andere focus aanleggen en veel trainen
Bewust zijn van je angst
Was het maar zo dat we gelijk door hadden dat we angst hebben, dat we gelijk bewust zijn dat we primair hierdoor geleid worden. Maar dat is helaas niet het geval. Vaak hebben we dat niet door. Dit bewust krijgen is essentieel. We kunnen dit door krijgen doordat we ons bewust worden van onze patronen. Onze patronen zorgen ervoor dat we deze angst niet hoeven te voelen. De eerder genoemde symptomen zijn aanwijzingen die we kunnen gebruiken om door te krijgen in welke situatie we angst kunnen hebben.
Label de angst
Door angst te labellen als angst, zorg je ervoor dat je een keuze kunt maken. Het is belangrijk je te realiseren dat automatisch het limbisch systeem wordt geprikkeld als er maar een geringe kans op onveiligheid is. Door de angst te labellen, krijgt het limbisch systeem er tijdelijk minder over te zeggen, en is je interne leider weer aan de macht. Je hebt dus een keuze, je kunt met je angst mee gaan of je kunt er niet in mee gaan. Door het te labellen, geef je je interne leider meer ruimte om een bewuste keuze te maken.
Andere focus aan leggen en veel trainen
Onze angst kan alleen voortbestaan als we deze voeden, als we er aandacht aan geven. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus het is essentieel dat we geen aandacht aan de angst geven, maar aandacht gaan geven wat we belangrijk vinden. Dit betekent dat we goed moeten weten wat we belangrijk vinden. Dat zijn onze waarden. De andere focus bestaat uit het doelgericht handelen vanuit je waarden! Als je namelijk dit een tijdje traint, wordt dit een nieuwe gewoonte.
Tijd voor een voorbeeld
ZZP’er Marlies draait te weinig omzet. Ze is dagelijks bang dat ze op termijn haar huis moet verkopen. Hierdoor is haar limbisch systeem actief en daardoor is haar interne leider en haar creativiteit veel minder actief. Haar coach Alexander legt haar uit, dat het essentieel is dat niet haar angst haar moet leiden, maar vanuit haar waarden moet gaan handelen. De belangrijkste waarde is nu centjes verdienen. Eerst moet ze door krijgen wat ze doet als ze angst heeft. Ze komt er snel achter dat als zij angst heeft, zo vooral op zoek gaat naar meer kennis. Op internet veel lezen en het volgen van goedkope en gratis workshops. Deze kennis zet ze de volgende dag in. Hierdoor verdient ze geen geld. Wat ze moet doen is acquireren, nieuwe klanten krijgen. Ze begrijpt het en gaat gelijk mee een de slag. Ze labelt haar angst op het moment dat ze op zoek gaat naar kennis. Vervolgens gaat ze aan de hand van een concreet plan, stapsgewijs door met het verkrijgen van nieuwe klanten door actieve acquisitie. Het gaat inmiddels erg goed met de business van Marlies.
Tot slot
Angst op het werk kan ons enorm beperken. Gelukkig kunnen we er wel iets aan doen. Volg het programma Zeker met Eigen Potentieel