Blog

Terug naar Blog

Hoe moet je je intuïtie volgen?

3.7/5 - (3 stemmen)

Als wij keuzes moeten maken, dan zijn er meerdere raadgevers: ons verstand en onze intuïtie. Helaas zijn wij gewend om vooral op ons verstand te vertrouwen. Toch zullen wij ook allemaal wel eens tegen het fenomeen zijn aangelopen dat onze intuïtie of buikgevoel ook mee wilde doen. Dan botsten wij tegen het dilemma op dat onze intuïtie het ene zegt en dat onze ratio iets anders zegt. Deze signalen zijn vaak lastig te hanteren. Vaak komen zij op terwijl je hier echt niet op zit te wachten. Je hebt liever dat de ratio je keuzes maakt. Maar zoals gezegd zij komen vaak tegelijkertijd. Je intuïtie weet blijkbaar iets, terwijl je het logischerwijs niet kan weten.

Een voorbeeld

Je krijgt een prachtbaan aangeboden. Een goed salaris, in een bedrijf dat je aanspreekt. Toch is er een gevoel in je dat zegt, dat je het niet moet doen. Besluit je om naar dit gevoel te luisteren? Of luister je naar je ratio.

Intuïtie

Intuïtie is een directe perceptie van waarheid, feiten e.d., onafhankelijk van enig redeneerproces. Ik ervaar het vaak als het diepere weten. Je bent overtuigt van iets, zonder dat er een logisch gedachte aan zit. Je weet het gewoon. Bij intuïtie weet je dus iets zonder dat je rationeel kan uitleggen waarom het zo is. Buikgevoel is een vorm van intuïtie. Het is een gevoel. Het is niet een rationele, goed doordachte gedachte. Het is een gevoel. Het is een signaal van ons lichaam. Door goed contact te hebben met je lijf kan je deze gevoelens waarnemen. En het is verstandig om ook naar je buikgevoel te luisteren als je een besluit moet nemen.

Besluiten nemen

Goede besluiten zouden wij moeten nemen met zowel lichaam, verstand als geest. En daar zit gelijk de crux. Wij hebben afgeleerd om op deze bronnen te vertrouwen. Wij leven in een wereld waar wij hebben afgeleerd om naar ons buikgevoel te luisteren. Direct weten, wordt gezien als hocus pocus. Al onze keuzes moeten zo rationeel mogelijk worden gemaakt. Ons ratio regeert. Dus in de meeste gevallen zullen wij een rationele keuze maken, zelfs al schreeuwt ons buikgevoel! Krijgen wij enorme buikpijn, of wat dan ook. Wij volgen ons ratio. Als ons ratio een goed verhaal heeft, dan geloven wij het wel. Vreemd toch? Waarom zou je je verstand meer vertrouwen dan je lichaam of je diepere weten?

Balans tussen hart en verstand

Zoals gezegd, wij hebben afgeleerd om op onze intuïtie te vertrouwen. Ik vind dat wij hierdoor een enorme kans laten liggen. Toch betekent dit niet dat ik denk dat wij nu maar ons verstand moet laten wat het is. Zeker niet! Ik ben een groot pleitbezorger dat wij zowel naar ons hart als ons verstand moeten luisteren. Dat wij zowel naar ons gevoel als ons verstand moeten luisteren. Volgens Paul de Blot moet het hoofd het hart controleren en het hart het hoofd inspireren. Dat is een mooie balans. Wij hebben tenslotte beide gekregen.

Hoe leer je weer naar je intuïtie te luisteren?

Wij hebben afgeleerd om onze intuïtie te gebruiken. Gelukkig kunnen wij onszelf trainen, zodat wij er weer meer gebruik van kunnen maken.

  1. Stel jezelf een vraag en en luister naar het eerste antwoord dat in je geest verschijnt. Dat is niet eenvoudig omdat er altijd veel gedachten opkomen. Maar laat de andere gedachten even voor wat het zijn. Meestal is dat onze rationele geest die met allerlei bezwaren komt. Luister dus alleen naar het eerste antwoord dat opkomt.
  2. Mediteer. Breng je geest tot rust en heb hierdoor minder last van al de gedachten en twijfels die dagelijks in zo’n grote getale op je afkomen. Leren mediteren kan je helpen om een rustigere geest te hebben. Hierdoor kun jij beter horen wat je intuïtie zegt.
  3. Luister naar je buikgevoel. Het is vaak zo dat een fout besluit je een vervelend gevoel in je buik of maag geeft. Luister er naar.
  4. Hou een intuïtie dagboek bij. Maak elke dag een gissing over een bepaalde situatie of een bepaalde persoon. Reageer er niet op, maar schrijf het op. Focus op gedachtes als: “ik heb een gevoel dat….” of “ mijn intuïtie vertelt mij dit…….” .Als je ook fysieke sensatie bij deze gedachtes heb, schrijf deze ook op. Terugkijkend in je dagboek kun je zien hoe vaak je gelijk hebt gehad. Des te meer je herkent wanneer jouw intuïtie je in de juiste richting stuurde, des te meer vertrouwen je ontwikkelt om daadwerkelijk op je intuïtie te varen.
  5. Train je rechter hersenhelft. Intuïtie komt van onze rechter hersenhelft. Hier komen de holistische nonverbale signalen vandaan. Kijk nog maar eens naar deze video: Jill Taylor legt het prachtig uit. Klik hier om naar deze video te gaan.Je kunt je rechter hersenhelft onder andere trainen door: te schilderen, te dansen, creatief bezig te zijn, te visualiseren, etc.

Tot slot

Het is best eng om op je intuïtie te vertrouwen. Maar zonder onze intuïtie zijn wij een computer.. een computer maakt louter beslissingen vanuit feiten. Het is duidelijk dat wij veel meer zijn dan een computer. Wij moeten leren om hier weer op te vertrouwen. Heb jij een mooie ervaring waar je intuïtie een belangrijke rol speelde? Deel dit svp.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog