Blog

Terug naar Blog

Hoe maak je verbinding met de mensen aan wie je leiding geeft

5/5 - (1 stemmen)

Hoe maak je verbinding met de mensen aan wie je leiding geeftHet nieuwe leiderschap gaat over relaties en niet over posities. Langzamerhand worden wij ons dat meer en meer bewust. Deze verandering juich ik enorm toe. Verbinding maken met mensen is het sleutelbegrip als je mensen in beweging wilt brengen. De kwaliteit van je relatie met je medewerkers is dus belangrijk. Hoe beter deze verbinding des te beter je de medewerkers in de juiste flow krijgt. De moderne manager zal daarom actief bezig zijn om deze relatie te optimaliseren.
Graag beschrijf ik daarom vijf manieren om verbinding te maken met de mensen aan wie jij leiding geeft.

1. Geef om je mensen

Het is van groot belang dat je laat zien dat je om de medewerkers geeft. Dat kun je op veel verschillende manieren doen. Geef complimenten. Heb oprechte interesse in hun passies en beweegredenen. Groet ze. Vraag regelmatig hoe het met ze gaat. Heb ook interesse in hun hobby’s en familie.

2. Maak verbinding met je eigen passie en waarden

Hoe authentieker je bent, des gemakkelijker het is om verbinding met anderen te maken. Voor elke manager is het van belang om verbinding te hebben met eigen beweegredenen. Waarom ben je manager? Welke waarden zijn voor jou van groot belang? Hoe laat jij deze waarden zien?

3. Wees betrouwbaar

Het is echt funest voor de verbinding als je je anders voor doet dan je bent. Als je niet doet wat je beloofd hebt, is het niet gemakkelijk om verbinding te maken. Dat zal je zelf ook niet doen, toch? Derhalve: zeg wat je doet, en doe wat je zegt.

4. Creëer de juiste cultuur

De juiste cultuur is natuurlijk ook essentieel. Dat is een cultuur waar in ieder geval de volgende drie waarden centraal staan. Het is een cultuur waar mensen mogen groeien. Dat doe je onder andere door veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de medewerker. Daarbij is het van groot belang dat mensen gewaardeerd worden. Dat hoeft heus niet altijd in financiële termen. De juiste aandacht op het juiste moment is in de meeste gevallen al genoeg. Tot slot dien je veel aandacht te besteden aan het tot stand brengen van collegialiteit, aan het wij-gevoel. Individueel egotripperij dien je minimaal te tolereren

5. Wees bewust van je eigen negatieve emoties

Verbinding maken met mensen wordt verstoord door onze negatieve emoties. Neem boosheid als voorbeeld. Stel dat je je volledig door je boosheid laat leiden, dan zal de relatie met je medewerkers snel gebaseerd gaan zijn op angst. Dat voorkomt een goede verbinding. Daarom is het van belang om bewust te zijn van je negatieve emoties. Ik zeg niet dat je niet boos kunt zijn. Natuurlijk zullen wij boos en teleurgesteld zijn. Maar deze emoties dienen het niet van je over te nemen. Je authentieke ik moet de baas blijven. Laat de emotie komen en laat het gaan.

Tot slot

Als je een goede relatie met je medewerkers wilt opbouwen dien je aandacht aan de verbinding te besteden. Ik heb in dit artikel vijf manieren genoemd. Ik hoor graag andere manieren. Laat je een reactie achter?


Slide
PROEVERIJ NEUROLEIDERSCHAP

ONTDEK IN EEN HALVE DAG
hoe je de kennis van de werking van het brein kunt integreren persoonlijk en professioneel leiderschap


Deel dit bericht

Terug naar Blog