Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Hoe kunnen voornemens effectief zijn?

5/5 - (1 stemmen)

Het nieuwe jaar komt er bijna aan. Tijd voor zelfreflectie en tijd om naar de toekomst te kijken. Het inspireert om na te denken over nieuwe voornemens voor 2019. Zoals stoppen met roken, meer sporten of meer tijd aan de kinderen besteden. Deze voornemens kunnen redelijk effectief zijn. Maar toch zie je vaak dat men onvoldoende doorgaat met het eigen maken van dit voornemen.

De voornemens kunnen nog effectiever en krachtiger worden als jij ze formuleert vanuit waarden die jij eigen wilt maken. Je geeft namelijk op deze manier waarde aan jouw voornemens. Een van de krachtigste instrumenten die wij tot onze beschikking hebben om te groeien tot de persoon die wij zijn, is het gebruik van waarden. Daarom mijn advies voor iedereen die bezig is met zijn voornemens voor 2019: begin met het definiëren van jouw waarden.

Voornemen gebaseerd op waarden

We realiseren vaak onze voornemens niet omdat we geconditioneerd zijn. Geconditioneerdheid betekent dat je handelt vanuit gewoontes. Deze gewoontes zitten verankerd in je brein. Het brein zal streven om je in je oude gewoonte te houden. Een effectieve manier om je voornemens wel te realiseren is dus door je waarden in je voornemen een plek te geven. Waarden zijn behoeftes die we belangrijk vinden. En omdat het een belangrijke behoefte is wil jij deze nastreven.

Een voorbeeldje

Ik noemde zojuist het doel: stoppen met roken. De waarde die bij dit doel zou kunnen passen is gezondheid. Deze waarde zouden wij als volgt kunnen gebruiken als voornemen voor 2019. ‘2019 zal staan in het teken van mijn gezondheid. Ik ga hierom stoppen met roken, meer sporten en minder vet eten.‘ Zoals je ziet, komt op deze wijze de motivatie van je concrete voornemens concreter naar voren. En het maakt de context van je activiteit veel groter.

Je waarden voor 2019

Het is dus een effectieve methode om vanuit je waarden je voornemens te formuleren. Mijn advies aan alle lezers is dan ook om de belangrijkste waarden voor 2019 te benoemen. Minimaal 1 en maximaal 3. Ik heb een waardenlijst op dit blog staan. Klik hier om deze lijst te downloaden. Lees hem door, en kies er een aantal uit, die je graag wilt laten leven in 2019.

Hoe gebruik je waarden

Een waarde op zich is nog onvoldoende sturend. Een waarde betekent nog niet dat je weet wat je moet gaan oefenen. Oefenen is belangrijk om nieuw gedrag of nieuwe gewoontes eigen te maken. Dus je waarden dien je vertalen naar gedrag waar je mee moet stoppen en gedrag waar je mee moet doorgaan en gedrag waar je mee moet starten. Je dient je gedrag zo filmisch mogelijk te verwoorden. Hierdoor wordt het lekker concreet.

Monitor

Als je je waarden en het gedrag hebt geformuleerd, is het tijd om te gaan oefenen. De kans om je voornemen te realiseren is veel groter als je je oefening dagelijks monitort. Er zijn hiervoor prachtige apps op de markt. Het mooie van deze apps is, dat ze je ook attenderen op het oefenen en dat ze je voortgang bijhouden. Twee vliegen in een klap. Ik gebruik de stridesapp.

Tot slot

Wat wordt jouw belangrijkste waarde voor 2019?

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk