Blog

Terug naar Blog

Hoe kun je effectief met negativiteit om gaan?

5/5 - (3 stemmen)

” If your thoughts reflect a pessimistic view of the world, then that’s actually how you feel about yourself. If your thougths reflect an optimistic view of the world, then that’s how you feel abour your life” . Wayne Dyer

Wij kennen allemaal tijden van negativiteit. Dat zijn periodes dat wij moeite hebben om het positieve te zien of te ervaren. Een donkere bril bepaalt hoe wij het leven zien, in tegenstelling met de dagen dat wij positiever zijn, dan zien wij alles door een lichtere bril.

Negativiteit

Negativiteit wil zeggen dat wij op de gebeurtenissen die in ons leven plaats vinden wij een negatief label plakken. Onze gedachten maken het negatief. Deze negatieve gedachten zijn de vijand van een succesvol en gelukkig leven. En aangezien ons leven voor het grootste gedeelte bepaalt wordt door onze geest, kunnen onze gedachten ons breken of maken.

Eigen ervaring

Ik heb dit zelf wederom aan de lijf ervaren. Door verschillende negatieve gebeurtenissen in mijn leven, merkte ik dat sluipenderwijs negatief begon te worden. Ik kreeg negatieve gedachten over van alles en nog wat. Dit gaf mij vervolgens negatieve energie en het maakte mij vermoeider. Ik kreeg het gelukkig door en kon dit negatieve patroon doorbreken. Gelukkig kan ik zeggen dat ik mijn oude optimisme terug heb.

Aandacht doet groeien

Als je negatieve gedachten aandacht geeft, worden ze sterker en sterker. Dat is belangrijk om ons te realiseren. Wat een kleine negatieve gedachte in het begin kan zijn, kan een enorme groot monster worden.

Verschuif je aandacht

De manier om negativiteit te door breken is door je aandacht te richten, te verschuiven op iets positiefs. En dat ook continu te oefenen of vol te houden. Er zijn verschillende methoden hoe je deze verschuiving tot stand kunt brengen of kunt stimuleren.

10 tips om de negatieve vicieuze cirkel

  1. Formuleer je intenties/voornemens. Een krachtige manier is het formuleren van intenties, van voornemens. Voornemens die je leven een bepaalde persoonlijke glans geven. Op het moment dat je negativiteit op komt, probeer je deze te vervangen door je voornemens.
  2. Word je bewust dat je alleen jezelf schaadt met negatieve gedachten. Laat negatieve gedachten je leven niet bepalen.
  3. Laat je inspireren door citaten. Ik ben groot liefhebber van citaten. Daarom heb ik inmiddels bijna 1000 citaten verzameld.
  4. Wandel en handel met een positieve lichaamshouding. Een lichaamshouding vanuit kracht is veel minder beïnvloedbaar voor negatieve gedachten. Rechte rug, schouders naar achter, gestrekt lichaam zijn methoden om jezelf een krachtige lichaamshouding te geven.
  5. Mediteer. Meditatie is veruit de krachtigste methode om je negatieve gedachten te overwinnen. Door meditatie ontwikkel je een ruime en heldere geest. Deze geest geeft negatieve gedachten veel minder ruimte en de positieve gedachten komen als vanzelf uit de ruimere geest.
  6. Lees een boek over spiritualiteit.
  7. Focus je op een ander op een behulpzame manier. Wat kun je voor de ander betekenen?
  8. Ga naar buiten en geniet van de buitenlucht, de natuur of gewoon van het buiten zijn.
  9. Scherm je zelf niet af voor de mogelijkheid dat je faalt. Door te falen groeien wij. Wij hoeven geen negatieve gedachten toe te laten als wij falen, maar wij kunnen dit accepteren als een groeiproces.
  10. Doe af en toe een dutje. Een uitgeruste geest kan beter met negativiteit omgaan.

Tot slot

Ik heb in dit artikel een aanzet gegeven hoe je je aandacht kunt verschuiven als je regelmatig last van negatieve gedachten hebt. Als je nog aanvullingen hebt, dan wens ik van harte dat je deze deelt met de lezers van dit blog.

Deel dit bericht

Terug naar Blog
"]