Hoe kom je weer terug bij je passie?
De pandemie heeft velen onder ons gestimuleerd om weer eens naar onszelf te kijken en na te denken over wat we echt willen in ons leven en werk. Sommige mensen zijn hierdoor zelfs dieper wakkergeschud.
Deze groep heeft de pandemie als een kans gezien om zichzelf diepgaander te onderzoeken en hun leven drastisch te veranderen. Ze hebben vragen gesteld als: Is dit het leven dat ik wil? Ben ik tevreden met mijn werk? Wat moet de volgende stap zijn in mijn loopbaan. Haal ik voldoende mijn passie uit mijn werk? Wil ik in loondienst blijven werken?
Ik ken meerdere mensen die vanuit deze reflectie andere keuzes hebben gemaakt.
GEEN PASSIE IN HET WERK
Veel mensen missen passie en bezieling in hun werk. Ze zijn ooit vol met passie met een baan begonnen maar langzamerhand werd de passie minder en minder. Ze zitten vast aan die baan en missen passie. Van baan veranderen is of te risicovol of een nieuwe baan verandert de passie niet structureel.
Hun passie raakten ze kwijt omdat ze te veel met hun overlevingsbrein en linker breinhelft doen en te weinig met hun hart. Ze gaan te veel rationaliseren.
EEN PRAKTIJKVOORBEELD
Een kennis heeft gekozen voor het verplegende vak. Verpleging is echt zijn passie. Hij is 10 jaar terug gaan werken in de wijkverpleging. Echter zijn werkgever vindt het steeds belangrijker dat de omzet wordt gehaald en dat de verplichting naar de verzekeraars wordt gehaald. Om dit te realiseren wordt hij steeds meer gemanaged. Hierdoor blijft er steeds minder tijd en ruimte over om het werk te doen op een manier die bij hem past. Prestatie wordt belangrijker dan passie.
Deze kennis zou wel van baan willen veranderen, maar heeft ook net een huis gekocht en het tweede kind is op komst. Bij verandering van baan is hij bang dat hij zijn contract voor onbepaalde tijd verliest. Het kiest ervoor om dit werk nog even vol te houden. Hij wordt wel steeds ontevredener, hij gaat regelmatig met tegenzin naar het werk en is vaker ziek.
TE VEEL LINKER HERSENHELFT EN TE WEINIG RECHTER HERSENHELFT
In het bovenstaande voorbeeld kUn je aan de hand van de kennis van het brein uitleggen waarom ontevredenheid ontstaat en blijft bestaan. De linker hersenhelft is de baas. Deze helft zorgt dat hij steeds verder van zichzelf af komt te staan door alles te rationaliseren. Rationalisatie betekent dat je probeert iets te verklaren met rationele argumenten. Wat je aandacht geeft groeit. Hij is gaan geloven is zijn rationaliteit. En om te voelen dat je niet gelukkig bent, is helemaal niet fijn. Dan kan je beter maar rationale drogreden bedenken. Totdat je passie volledig is uitgeput. Want een mens heeft passie nodig. De rechterhelft gaat over ervaren en voelen. Dat deel is bij mensen zonder passie veel minder actief.
STEL JEZELF DE PASSIEVRAAG
Ook ik wil je graag stimuleren dat jij over je passie mijmert. Stel jezelf daarom ook de volgende vraag. Ervaar je voldoende passie in je werk? Ben je blij met hoe jij het nu doet?
HOE NU VERDER?
Werken zonder passie is jouw keuze. Echter je hoeft niet zonder passie te werken. Ook in omstandigheden die niet perfect bij je passen, kan jij prima wel met passie blijven werken. De stap die jij moet zetten is meer contact met je bezieling maken door je rechterbreinhelft weer aan te zetten. En door je bewustzijn te laten groeien.
We vertellen je graag hoe je dit doet.