Blog

Terug naar Blog

Hoe kan een mogelijk ontslag leiden tot persoonlijke groei?

5/5 - (2 stemmen)

 

Dagelijks hoor en lees ik over mensen die mogelijk worden ontslagen. Ik voel erg met de mensen die in deze positie zitten mee. Ze zullen ongerust zijn of zij een nieuwe baan kunnen vinden, gaan zich zorgen maken over de toekomst. Bang voor hun hypotheek etc.
In dit artikel geef ik een aantal handvatten hoe je proactief en magistraal met deze situatie om kan gaan.

Magistrale zienswijze

Veel mensen raken verlamt als zij in een situatie van stress terechtkomen. Maar als je in deze situatie zit, of dreigt terecht te komen zou je eigenlijk een houding moet hebben die waarde aan deze situatie geeft. In plaats van dat jij een slachtoffer bent van de situatie, neem jij eigen heft in handen.
Juist in periodes van ongerustheid ( bijv. door de kans op baanverlies, ziekte in je gezin of familie etc,) is het verstandig deze gebeurtenis te gebruiken om te groeien. Het bied je de kans te leren hoe je met tegenspoed om kan gaan en hoe je deze levensgebeurtenissen kunt gebruiken voor de verwezenlijking van betekenis en waarde aan je leven.

Lijden hoort bij het leven

Bij het leven horen moeilijke tijden. Wij zullen regelmatig diverse ontberingen tegenkomen. Er zullen dagen zijn dat we bang zijn voor de dag van morgen. Door deze ontberingen en tegenslagen te zien als lessen voor persoonlijke groei, zullen wij er sterker uit komen en beter in staat zijn de dag van morgen tegemoet te komen. Door onze omgang met deze gebeurtenissen als levensoefeningen te zien, komen wij er uiteindelijk sterker uit en zullen wij in de toekomst steeds beter met tegenslagen om kunnen gaan.

Wachten tot het onheil komt?

Eigenlijk is het effectiever om niet te wachten tot het onheil zich aandient, maar nu ook al een zienswijze te hanteren die betekenis geeft aan alle gebeurtenissen in ons leven. De essentie van deze zienswijze is dat we op een proactieve wijze en met eigen verantwoordelijkheid in het leven staan. Dat we alles aangrijpen om de persoon te kunnen worden die wij zijn.

Het onheil dient zich aan

Je bent in een situatie van mogelijk ontslag verzeild geraakt. Wat is dan verstandig en magistraal om te doen?

  1. Probeer een attitude te ontwikkelen die van deze situatie een kans maakt. Viktor R. Frankl, een belangrijke inspiratiebron voor mij, was een man die het concentratiekamp heeft meegemaakt en overleefd. Tijdens deze gruwelijke tijd kwam hij tot de ontdekking dat het hebben van een bedoeling van het leven in alle levensomstandigheden een reden is om proactief aan de slag te gaan.
  2. Accepteer de situatie. Door de situatie niet te accepteren kunnen wij in een modus blijven van continue boosheid, agitatie en ongeloof. Voordat wij het weten worden wij primair door deze boosheid geleid. Dat is niet een succesvolle strategie. Het is beter om de situatie te accepteren en de energie op een andere, effectieve manier te gebruiken. In een eerder blog schreef ik: Wij kunnen ons uit het veld laten slaan door tegenslagen, maar wij kunnen hier ook anders mee omgaan. Je verandert nooit de bestaande realiteit door er tegen te vechten. Dat is echt essentieel. De tegenwind komt op ons pad; tegenwind is ook energie. Een zeiler gebruikt ook de tegenwind om voor uit te komen. Wat voor een wind de zeiler ook gebruikt, hij zal vooruit komen. De vraag is: hoe kunnen wij tegenslagen omzetten zodat het ons energie geeft.
  3. Probeer iemand te vinden die je kan begeleiden in het vinden van een andere baan, of nieuwe zingeving. Wij hebben allemaal onze blinde vlekken. Juist door enkele gesprekken te voeren met iemand die je niet kent, wellicht enkele testjes te doen, krijg je nieuwe inzichten in je eigen kwaliteiten en ambities.
  4. Ga regelmatig mediteren, aan yoga doen, of in de natuur wandelen. Het is belangrijk om tijdens deze moeilijke omstandigheden momenten van stille tijd en zelfobservatie te organiseren. Vergelijk het met een storm. Als je continu in de storm loopt, zal je oververmoeid raken, en niet voldoende inzicht hebben in je volgende stappen. Door af en toe te proberen uit de storm te stappen, kan je leren naar je zelf te kijken. En onderzoeken, wat je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zijn.
  5. Actiemodus. Zet jezelf dagelijks in een actiemodus. Doe elke dag wat je die dag kan doen. Deze actiegerichtheid gedijd het best als je een plan hebt, hoe je met deze situatie om wilt gaan. Zodat je niet geleid wordt door, bijvoorbeeld, je boosheid.

Tot slot

Ik ben geen loopbaanspecialist. Toch valt het mij op dat ik regelmatig vragen krijg van mensen om hun te begeleiden in het vinden van een nieuwe baan. Mijn focus in deze begeleiding richt zich voornamelijk om mensen bewust maken van hun intentie tot zingeving. Dat is wat Viktor Frankl heeft gered in het concentratiekamp. Mijn eigen ervaring heeft mij doen inzien dat deze intentie tot zingeving de kracht is om met moeilijke situaties om te gaan. Het blijkt dat ook voor mensen die met ontslag te maken hebben, dit een effectieve methode is.

 

Deel dit bericht

Terug naar Blog