Blog

Terug naar Blog

Hoe het ego ons kan kidnappen en hoe wij kunnen ontsnappen

5/5 - (2 stemmen)

Het ego is een belangrijk onderdeel in onze ontwikkeling, maar tegelijkertijd kan het ons enorm belemmeren. In een eerder blog artikel, Wat is het ego, heb ik beschreven wat het ego is. Kort samengevat is het ego ons idee wie en wat wij zijn. Ons ego is wie en wat wij geloven te zijn. Ons ego is hoe wij onszelf waarnemen.

Ons ego is zeer nuttig

Het is nodig en nuttig om een beeld te hebben van jezelf. Zodat jij ergens naar kan streven. Ook in het dagelijks leven, hebben wij het ego nodig. Je kunt het vergelijken met een zintuig. Wij hebben zintuigen en deze zijn zeer zinvol. Er is echter een groot verschil, het ego wil graag de controle overnemen en vaak zijn wij ons dan niet bewust van ons ego. Wij gaan denken dus dat wij ons ego zijn. Het ego is de baas geworden. Het ego kidnapt ons.

Ons ego kidnapt ons.

Op internet las ik de uitdrukking ‘het ego kidnapt ons’. Ik vind dat een mooie beschrijving. Als ons ego ons kidnapt dan zijn er een aantal verschijnselen. (Uit: Egonomics, Van David Marcum en Steven Smith) Let wel: deze verschijnselen treden dus onbewust op.

  1. Je gaat jezelf vergelijken met anderen. Je richt je op de ander. En vanuit deze focus ga je handelen. Je handelt om beter te zijn dan de ander, de kans is groot dat het weinig te maken heeft met wie je echt bent.
  2. Je wordt verdedigend. In plaats van met volle kracht gesprekken aan te gaan, ga je jezelf verdedigen. Het is natuurlijk prima om een idee te verdedigen, maar dat is wat anders om altijd een verdedigende houding te zitten. De kans is groot dat je louter je ego aan het verdedigen bent.
  3. Je vraagt overdreven aandacht voor je eigen taltent. Je talenten laten zien aan je omgeving is normaal. Hoe weten zij anders waar zij jou voor kunnen inzetten? Echter als je alleen maar aan de wereld vertelt hoe je briljant je bent, dan is de kans groot dat je ego je heeft overgenomen.
  4. Je bent op zoek naar bevestiging. Een mogelijk vroegtijdig signaal dat het ego je kidnapt is dat je actief op zoek gaat naar persoonlijke bevestiging. Het gaat niet meer om bevestiging van goede prestaties, maar het gaat om bevestiging van een onzekerheid, die er niet voor niets is. Door het krijgen van bevestiging krijg je een goed gevoel over jezelf.

Oplossing

Wij moeten ons bewust zijn wie wij zijn, dan heeft het ego weinig kans. Dan kunnen wij het ego gebruiken voor onze eigen groei. Met andere woorden: (zelf)bewustzijn is het antwoord. Dan ben je niet meer bezig jezelf te vergelijken, maar je bent je bewust van je eigen kracht. Dan ga je vol passie je ideeën verdedigen om het hogere doel te dienen. Dan zet je je talent in, zodat jij echt het verschil kan maken. Dan is waardering alleen op z’n plek als je iets bijzonders hebt gepresteerd, het is geen doel op zich meer.

Twee technieken

Zelfbewustzijn kunnen wij op twee manieren tot stand brengen. Allereerst door de tegenkracht van het ego, onze interne leider te laten groeien. De krachtigste methode om dit te doen, is het leren van een vorm van meditatie of yoga. De kern is : aandacht naar binnen!

De tweede manier om zelfbewustzijn tot stand te brengen is je je bewust te worden van je waarden en te leven conform deze. Je streeft er naar om deze waarden daadwerkelijk een plek te geven in je leven of werk. Lees in het artikel Verwezenlijk je waarden hoe je dit kunt doen.

Tot slot

Een veelgehoorde misvatting is dat wij geen ego moeten hebben. Ik geloof daar niet in. Ik denk dat wij het ego nodig hebben. Echter het ego heeft een interne leider nodig die verteld wat er gedaan moet worden. Te vaak gaat het ego autonoom zijn gang.

Slide GRATIS E-BOEK Een rustig en gefocust brein VIJF TIPS GRATIS! DOWNLOAD HET HIER eboek gefocust brein

Deel dit bericht

Terug naar Blog