Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Hoe gebruik je je gezond verstand

4/5 - (3 stemmen)

gezond verstandIk hou van het begrip ‘gezond verstand’. (Common sense in het Engels). Het is de vaardigheid om te vertrouwen op je eigen eenvoudige ervaring, redeneringen en waarneming, in plaats van mee te gaan in allerlei dogma’s, filosofieën, en of door kennis die door andere is verzameld. Het is een vaardigheid, die ook training behoeft. Sommige mensen hebben veel gezond verstand anderen minder. Daarom gaat dit blog over hoe je kunt leren om meer gebruik te maken van je gezond verstand.

Niet je gezond verstand gebruiken

Niet je gezond verstand gebruiken, bestaat uit twee varianten. De eerste variant is dat je te veel in je hoofd zit en alles tot in de detail wil controleren. Je houdt je louter vast aan regels, procedures, filosofische redeneringen en “wetenschappelijke richtlijnen.”
In de andere variant word je door negatieve emoties geleid. Je laat je niet meer door je gezonde verstand leiden maar door je zieke verstand, verstand dat volledig vertroebeld is door jaloezie, boosheid, hebzucht of angst.
In de praktijk zullen deze varianten vaak in combinatie voorkomen. Bijvoorbeeld bij een scheiding. Allereerst kan jij verteerd worden door boosheid, daarnaast ga je door en door denken hoe je de scheiding zo veel als mogelijk door procedures en regels kunt controleren. De emotie en de controledrang kunnen het gezond verstand behoorlijk in de weg zitten.

Gezond verstand en intuitie

Gezond verstand en je intuitie hebben veel raakvlakken. Je intuitie is een soort dieper weten. Het komt overeen met je buikgevoel volgen. Ik denk dat er overlap bestaat tussen intuitie en gezond verstand. Toch zijn er ook wel verschillen, want bij intuitie gebruik je zo minimaal mogelijk je cognitieve vaardigheden. Terwijl je bij je gezond verstand, je cognitie wel een plek krijgt. Lees in het blogartikel: hoe moet je je intuitite volgen, hoe je meer op je intuitie kunt vertrouwen.

Trainen van gezond verstand

Het trainen van gezond verstand bestaat uit vijf aspecten: te weten
1. begin bij de hoofdzaken
2. doe kennis op over de basisprincipes
3. reageer niet overhaast
4. houd het eenvoudig
5. vertrouw in jezelf

Begin bij de hoofdzaken

Ik merk dat veel mensen bij een vraagstuk of een problematische situatie er alles bij halen. Gezond verstand betekent dat je hoofd en bijzaken van elkaar kunt scheiden. Dus begin op zoek te gaan naar de hoofdzaken. Je kunt het vergelijken met het panorama vanuit een vliegtuig naar de grond. Dan zie je precies wat een grote stad is en wat een kleine stad, wat de hoofdwegen zijn en wat de kleine wegen. Problemen oplossen met je gezond verstand begint met het benoemen van de hoofdzaken.

Doe kennis op over de basisprincipes

Bij elk vraagstuk zijn er altijd een aantal basisprincipes voorhanden. Dit zijn in zekere zin natuurwetten. Wetten of principes die altijd op een bepaalde manier verlopen. Dus als je de hoofdzaken hebt benoemd, doe kennis op van de basisprincipes.
Voorbeeld: je wilt van een flat springen. Het is goed om te weten dat er zwaartekracht bestaat en dat dit betekent dat als je van een flat afspringt, je in een enorme snelheid naar beneden dondert. Dus het gebruik van een parachute is aan te bevelen. Zo heeft elk vraagstuk verbinding met een aantal basisprincipes, of natuurwetten. Ik raad je daarom aan om inzicht te krijgen in deze natuurwetten. Heb je een nieuwe baan gekregen, probeer je eerst de basisprincipes van de functie eigen te maken en voldoende kennis op te bouwen van missie van het bedrijf waarvoor jij gaat werken, voordat jij hoog van de toren gaan blazen. Wil jij een leeuw aaien terwijl jij op safari bent, dan is het verstandig om te weten hoe een leeuw te aaien zonder gebeten te worden. Wil je een eigen bedrijf beginnen, zorg dat je voldoende weet over de basisprincipes van marketing en verkoop.

Reageer niet overhaast

We hebben tijd nodig om in contact te komen met ons gezond verstand. Dus kom je een probleem in je leven tegen, neem de tijd. Probeer niet een oplossing te forceren. De tijd is een belangrijk bron voor het ontwikkelen van gezond verstand. Ik geloof dat ons gezond verstand kan groeien als wij zonder prikkels over een bepaald vraagstuk contempleren.

Houd het eenvoudig

Gezond verstand betekent dat je het eenvoudig houdt. Het betekent dat je niet op zoek gaat naar een complexe oplossing, maar dat je op zoek gaat naar eenvoudig oplossingen die logisch zijn omdat je je verdiept hebt in de basisprincipes van het vraagstuk.

Vertrouw in jezelf

Tja, dan is er nog het punt van zelfvertrouwen. Je hebt je gezond verstand gebruikt, maar je hele omgeving denkt er anders over. Wat moet je doen? Je gezond verstand gebruiken, of luisteren naar je omgeving. Wel simpel. Volg je gezond verstand.

Tot slot

In organisaties worden zaken soms te veel in procedures en regels gezet, in plaats van dat iemand zijn gezond verstand leert te gebruiken. Dit artikel is vooral een pleidooi om in organisaties het gezond verstand van iedereen meer in te zetten, in plaats van te vertrouwen op doorgeschoten procedures en regels. Deze doorgeschoten regels zijn de oorzaak dat mensen hun enorme potentieel onvoldoende mogen of kunnen inzetten.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk