Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Hoe ga je om met machtspelletjes op je werk?

5/5 - (7 stemmen)

machtspelletjesVeel mensen werken op een werkplek waar (veel) gedonder is. Er vindt vriendjespolitiek plaats, er vinden machtsspelletjes plaats, regelmatig wordt er ruzie gemaakt, er wordt achter je rug van alles en nog wat geregeld, vaak heb je geen zin om naar je werk te gaan, als je een dialoog met een collega aan wilt gaan, merk je afweer, en ga zo maar door. Je kunt je ei onvoldoende kwijt. Je wordt tegengewerkt. Er wordt niet samengewerkt!

Dit is echt een vervelende werksituatie! En helaas, dit komt best vaak voor. Wat moet je doen als je in een dergelijke situatie verzeild bent geraakt? In dit artikel geef ik wat handvatten.

Wat is de essentie?

Macht in plaats van kracht! In bovengenoemde situatie zijn de persoonlijke doelen belangrijker dan het algemeen belang. De collega’s zijn bezig met vergroten van hun eigen macht. Macht staat hier dus centraal! Ook zijn mensen bezig met het verdedigen van het eigen domein. Waarom streven mensen macht na? Waarom verdedigen mensen hun eigen domein? Waarschijnlijk is dit gebaseerd op angst. Maar eigenlijk is dat niet van belang. Wat van belang is hoe jij er mee om gaat. Dus in plaats van naar de ander kijken, dien je naar jezelf te kijken. Jij kunt leren om je eigen kracht te gebruiken. Kracht in plaats van macht.

Je dient de transitie te maken van volger naar interne leider. Dit betekent dat in plaats van dat je reageert, je gaat acteren. In plaats van dat je jezelf als slachtoffer ziet, ga je eigen verantwoordelijkheid nemen in deze situatie. Bekijk de afbeelding om meer inzicht te krijgen in rol van interne leider en rol van volger.

Zie het als een kans voor persoonlijke groei

Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke werkomgeving een uitgelezen kans is om te groeien. Nu vind je dat niet, maar over een paar jaar zul je dit echt ook vinden. En weet je waarom het een kans voor persoonlijke groei is? Omdat je in bewustzijn en met aandacht moet leren werken. De automatische reactie van de meeste mensen in dergelijke situaties is meegaan met het spel dat gespeeld wordt. De meesten zullen onderdeel worden van het schaakspel. Of mensen worden boos of mensen gaan tegenbewegingen starten. Het handelen is reactief. Maar als je in bewustzijn met deze situatie om leert gaan, dan zul je je eigen koers blijven varen. Je kunt leren hoe jij in dergelijke situaties handelt en hoe jij dat nog beter kan doen. En vanzelfsprekend zal je persoonlijk groeien en een ruimer bewustzijn ontwikkelen.

Blijf bij je eigen waarden!

Als je in een dergelijke situatie zit, is het essentieel dat jij voor jezelf je eigen waarden en normen helder hebt, en je conform deze waarden en normen gedraagd. Een waarde is een ideaal of motivatie dat jij graag wilt nastreven. Het is op een staccato manier beschreven wat jij echt belangrijk vindt. Dat geldt ook voor je eigen gedrag. Je moet voorkomen dat je het gedrag van anderen overneemt. Je kunt dit alleen maar overleven als je dicht bij je eigen moraal kan blijven. Dit kun je doen door vanuit je waarden te handelen. Belangrijk is dus om je waarden te kennen. Jouw persoonlijke waarden geven je een zeer goede richting welk gedrag bij jou past en welk gedrag jij wilt. Dus in plaats van te reageren, kun je proactief leren handelen op een manier die past bij jouw kijk op de situatie.

Ken je je persoonlijke waarden nog niet? Klik hier en download de waardenlijst.

Stop met het denken dat jij mensen kunt veranderen

Ik kom regelmatig terecht in gesprekken die gaan over de ander en over hoe de ander zou moeten veranderen. Uren en uren wordt vaak in deze gesprekken gestopt. Stop daarmee! Stop daarmee! Het heeft geen enkele zin. Een ander veranderen is heel erg moeilijk. Het is al moeilijk om jezelf te veranderen. Je kunt beter proberen een voorbeeld te worden van het gedrag dat jij graag wilt zien. Zoals Ghandi al zei: “wees de verandering die jij graag wilt zien”. Als je je waarden bewust hebt, en je weet welk gedrag jij daar bij wilt zien, heb je al een enorm krachtig wapen. Dit wapen kan zorgen dat deze situatie zal wijzigen. Langzamerhand zul je zien dat mensen gaan veranderen.

Houd je doelen klein

Het is belangrijk om doelen te hebben. Zoals ik vaak heb geschreven. Als je geen doelen hebt, weet je helemaal niet waar je terecht komt. Maar in een omgeving waar veel gedonder is, is het vaak frustrerend omdat je je eigen doelen niet kan realiseren. Dingen die voor jou belangrijk zijn, worden als bedreigend ervaren. In plaats van de ander te overtuigen, probeer je gewoon door te gaan met het realiseren van je doelen. Alleen je hebt je doelen kleiner gemaakt. Hierdoor zijn je doelen binnen de context realistischer. En bereik je nog steeds vooruitgang. Langzaam weliswaar, maar je bereikt nog wel steeds wat jij wilt bereiken.

Tot slot

Het is heel frustrerend als je het idee hebt, dat al je tijd en energie gaat zitten in het overleven van een situatie zoals boven beschreven.Het kost je energie in plaats van dat het je energie oplevert. En voordat je het weet, kom je in een burnout terecht.
Door op een proactieve en bewuste manier in deze situatie te handelen, kun je er voor zorgen dat je met plezier naar je werk blijft gaan.Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk