Blog

Terug naar Blog

Hoe breng je een team in een flow?

4.7/5 - (4 stemmen)

teamflowLeiderschap gaat over het beïnvloeden van mensen om een -vaak belangrijk – doel te realiseren. Leiderschap dat past bij deze tijd zorgt er ook nog voor dat je je mensen in je kracht brengt. Het vergt een bepaalde aanpak om deze beïnvloeding op individueel niveau te doen. Het is weer wat anders om een heel team in de juiste richting te krijgen. Dan heb je namelijk tevens te maken met de dynamiek van het team en de onderlinge verhoudingen. Toch zijn er ook hier wel een aantal adviezen te geven, die je kunnen helpen om een heel team positief te beïnvloeden.

Advies 1.
Zorg ervoor dat het team je vertrouwt

Leiderschap gaat over vertrouwen. Als je je dingen doet in het belang van je team, als je leiding geeft met een bescheiden houding, dan ontwikkel je vertrouwen. Leiderschap gaat niet over jou, het gaat over de mensen aan wie je leiding geeft. Hun succes is jouw succes. Zorg ervoor dat het team je vertrouwt door je op te stellen als een dienend leider. Een dienend leider ziet haar functie als een dienaar om met elkaar het grotere doel te realiseren. Meer lezen over dienend leiderschap? Klik hier.

Advies 2.
Ontwikkel een gefocuste energie

Het is zeer funest voor een team als de verschillende energieën van diverse teamleden verschillende kanten uitgaan. Je wilt eigenlijk één gefocuste energie ontwikkelen. Dat kan je doen door concrete gemeenschappelijke doelen te stellen. Deze doelen gaan niet alleen over tastbare zakelijke doelen, maar ook over de toegevoegde waarde van de doelen.

Advies 3.
Leid met het hart

Het hart gaat over passie, waarden en relaties. Een team in een flow brengen, betekent dat je vooral met je hart verbindingen met anderen aan gaat. Deel je passies met je team. Ga investeren in een diepere relatie met je medewerkers. Laat vanuit je hart zien welke waarden je belangrijk vindt

Advies 4.
Leer teamleden goed met stress om te gaan

Iedereen ervaart bepaalde onzekerheden als zij in een team gaan werken. Deze onzekerheden kunnen de teamontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. In plaats van dat iemand zich veilig voelt, kan iemand zich niet veilig voelen. Een conflict is zo geboren. Leiders die passen bij deze tijd, zijn zich terdege bewust en zorgen ervoor dat een ieder lid vaardigheden ontwikkelt hoe effectief met stress om te gaan.

Advies 5.
Zorg voor veerkracht

Elk team kent zijn teleurstellingen. ‘Je krijgt de opdracht niet binnen waar je zo hard voor hebt gewerkt.’ ‘Het project loopt behoorlijk vertraging op.’ ‘De directie is minder blij met het resultaat dan gehoopt.’ Een team dient hier goed op te kunnen anticiperen door het ontwikkelen van veerkracht. Veerkracht is verlangen om vol te houden ondanks mogelijke tegenslagen. Het is het vermogen om ondanks teleurstelling terug te keren naar de passie. Een manager kan deze veerkracht bij zijn team ontwikkelen, door als voorbeeldfiguur niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar met dezelfde gedrevenheid door te gaan. Het team zal volgen.

Tot slot

Teammanagement is een vak apart. De essentie is om de harten van alle teamleden sneller te laten kloppen, zodat al de energie die er in een team zit optimaal wordt gebruikt.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog