Het nieuwe leiderschap gaat over het managen van je brein
Het nieuwe leiderschap is een populair onderwerp. Op het internet kun je veel artikelen over dit onderwerp vinden. Ook zijn er diverse groepen op LinkedIn, die speciaal zijn opgezet om de groepsleden te informeren over het nieuwe leiderschap. Ik vind dat een hele goede ontwikkeling. We hebben namelijk echt dit nieuwe leiderschap nodig. Toch mis ik in veel artikelen hoe je deze transitie praktisch vorm kunt geven. Wat we moeten doen, is vaak wel helder: de mens centraal zetten, het geheel benadrukken, meer vertrouwen geven, meer loslaten, authentiek zijn, ‘unbossen’. Echter hoe je dit nieuwe gedrag eigen maakt, krijgt volgens mij nog onvoldoende aandacht.
Voor mij is het heel duidelijk hoe je een nieuwe leider wordt: door je brein te managen kun je een nieuwe leider worden.
Een nieuwe leider worden doe je door je gedrag te veranderen
Nieuw leiderschap is wezenlijk anders dan hoe er nu op veel plekken leiding wordt gegeven. Om deze wezenlijk verandering tot stand te brengen, dien je te weten hoe je gedragsveranderingen tot stand brengt. Gedrag ontstaat in het brein. Ergo, gedragsverandering vindt dus ook plaats in het brein.
Ook al gaat de vergelijking op veel punten mank, je kunt ons brein vergelijken met een supercomputer. De diverse structuren van ons brein zijn vergelijkbaar met de hardware en onze hersenen zijn op een bepaalde manier geprogrammeerd, dit is vergelijkbaar met de software. Echter er is een heel groot verschil tussen het menselijk brein en de computer. Wij kunnen over ons eigen computer=brein nadenken. Wij kunnen ons eigen brein herprogrammeren. We kunnen onze eigen software maken. We kunnen zelf ons gedrag veranderen.
In mijn optiek gaat het nieuwe leiderschap over het herprogrammeren van ons eigen brein (en van de ander). Je herprogrammeert je brein zodat je vanuit vertrouwen leiding kunt geven, dat je los kunt laten, dat je vanuit het geheel kijkt, en dat je je eigen authenticiteit ontwikkelt.
Zelfsturende neuroplasticiteit
Deze aanpak dat je je eigen gedrag kunt veranderen is gebaseerd op zelfsturende neuroplasticiteit. Het vermogen van ons brein om te veranderen en te optimaliseren, zodat dat nieuwe gedrag aangestuurd kan worden, heet neuroplasticiteit. Zelfsturend is het vermogen dat wij met onze eigen kracht onze hersenen kunnen veranderen. Een prachtig principe dat elke nieuwe leider goed moet begrijpen. Want dit principe kan je op jezelf toepassen maar natuurlijk ook op anderen!
Het volgende filmpje legt op een eenvoudige manier uit wat neuroplasticiteit is.
[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ELpfYCZa87g[/embedyt]
Van denken, naar doen, naar ‘zijn’
De diverse artikelen genoemd in deze inleiding gaan vooral over het denken, vaak wat minder over het doen en zijn. De basis van de gedragsverandering vindt plaats door: van denken, naar doen, naar ‘zijn’ te gaan. Dit betekent dat de nieuwe leider goed weet! welk gedrag centraal moet staan, en door dit veel te oefenen, een nieuwe leider wordt. Vandaar mijn stelling: het nieuwe leiderschap begint met het managen van je brein.
Tot slot
We coachen en trainen managers en professionals naar het leiderschap dat we nu nodig hebben door hen te leren hoe zij hun eigen brein kunnen managen zodat ze meer authentiek zijn en dat ze beter in staat zijn mensgerichte leiders te worden. Heb je interesse om een leider te worden die past bij deze tijd? Bekijk dan eens ons aanbod.