Blog

Terug naar Blog

Het mysterie van een effectieve persoonlijke ontwikkeling

5/5 - (3 stemmen)

Persoonlijke ontwikkeling is cruciaal. Het is de belangrijkste reden waarom mensen gecoacht willen worden en bij mij komen. Daarnaast is het mijn belangrijkste waarde! Ik ben mij heel erg bewust dat mijn succes en het hebben van tevreden klanten, sterk beïnvloed worden door mijn aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling en succes kunnen hand in hand gaan. Maar ik zie ook te vaak dat de persoonlijke ontwikkeling niet tot succes leidt. Ondanks de inspanning die mensen er soms jaren in hebben gestopt!

Er zijn twee verklaringen waarom de ene persoon sneller groeit in zijn persoonlijke ontwikkeling dan de ander. In dit blog ga ik deze twee verklaringen toelichten.

Persoonlijke ontwikkeling concreet gemaakt

Persoonlijke ontwikkeling kan als vaag worden ervaren. Ik wil dit begrip graag eerst concreet maken. Persoonlijke ontwikkeling kan allereerst gaan om het vinden van je passie. Daarnaast kan persoonlijke ontwikkeling gaan om bepaalde slechte gewoontes af te leren of nieuwe gewoontes aan te leren. Vervolgens gaat het frequent over nieuwe vaardigheden en/of kennis eigen maken of bepaalde vaardigheden en/of kennis verbeteren.

Persoonlijke ontwikkeling gaat dus om jezelf te verbeteren of te ontwikkelen zodat je betere prestaties kunt neerzetten.

Deze verbetering of ontwikkeling zal je terugvinden in het brein. Bij succesvolle persoonlijke ontwikkeling ben je in staat je eigen brein aan te passen. Deze aanpassing wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Persoonlijke ontwikkeling betekent dus dat je optimaal gebruik gaat maken van de neuroplasticiteit.

Laten we met deze kennis ons richten op de twee verklaringen waarom sommige manieren van persoonlijke ontwikkeling minder goed werken en andere manieren veel beter werken!

Verklaring 1: aandacht is vooral gericht op de buitenwereld en de aandacht is weinig naar binnen gericht

Veel mensen die bezig gaan met persoonlijk ontwikkeling richten hun aandacht op de buitenwereld. Dit uit zich op veel manieren. Bijvoorbeeld dat men gaat handelen vanuit een bepaald model. Men laat zich bijvoorbeeld leiden door een model dat hun wel succesvol zal maken.

Een andere manier hoe de aandacht op de buitenwereld zich manifesteert, is dat mensen het gedrag van anderen kopiëren. Een collega werkt erg hard en ze zien dat hij promotie krijgt. Daarom gaan ze ook heel hard werken, maar helaas krijgen zij deze promotie niet!

Maar de belangrijkste manier hoe de aandacht op de omgeving zich manifesteert is reactief gedrag. Mensen reageren onbewust op wat er in hun omgeving aandient! Men is zich geenszins bewust wat er plaats vindt in hun eigen innerlijke wereld.

Wees je bewust dat deze reacties terug te zien zijn in de neuroplasticiteit van je brein! Op deze wijze bepaalt de omgeving welke nieuwe hersennetwerken je aan gaat maken! En er is geen enkele toets geweest of deze netwerken wel passen bij jouw manier van zijn en bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Mijn ervaring is dat menig klant hierdoor alleen maar onzekerder werd.

Het is daarom cruciaal dat je je aandacht naar binnen leert te richten. Je moet inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je eigen emoties, en handelen en hoe je hier mee omgaat. Je moet een indruk krijgen van jouw manier van zijn dat het beste bij je past. Je dient dit zijn te ervaren. Aan de hand van dit nieuwe inzicht kan je je persoonlijke ontwikkeling gestalte geven.

Verklaring 2 De innerlijke dialoog is niet de juiste

We praten allemaal met onszelf. Sommige zijn dat bewust anderen zijn dat niet of minder bewust. Als je aandacht naar binnen gaat richten ga je doorhebben welke gedachten en gevoelens je allemaal hebt. Ook ga je doorhebben dat je met jezelf praat.

Het praten met onszelf noemen we ook wel de innerlijke dialoog. Het wordt steeds duidelijker dat deze innerlijke dialogen voor succes kunnen zorgen. Maar dat als je deze dialoog op een bepaalde manier doet, is deze juist niet succesvol!

Het effectief toepassen van deze innerlijke dialoog is een superkracht die je snel op grote hoogte kan brengen. Maar onjuist gebruik van deze innerlijke dialoog kan zorgen dat je je niet ontwikkelt of heel langzaam. Dat komt omdat sommige dialogen zorgen voor hersenen die positief staan tegenover verandering. In dat geval wordt je interne leider geactiveerd. Terwijl andere dialogen veel meer de weerstand tot verandering initiëren, je hebt je eigen volger geactiveerd.

Als je bijvoorbeeld met jezelf praat als slachtoffer, activeer je vooral je volger. Praat je met jezelf vanuit kracht ben je veel meer je interne leider aan het activeren.

Interne leider versus volger

Je interne leider is onderdeel van het breinnetwerk, dat jezelf observeert en dat je helpt de juiste keuzes te maken. Je interne leider handelt vanuit kracht. Een krachtige interne leider kan er voor zorgen dat je innerlijke dialogen voert die gepaard gaan met persoonlijke ontwikkeling.

De tegenhanger van de interne leider is de volger. Je volger is onderdeel van het breinnetwerk dat volgt en onbewust reageert, en vooral vanuit slachtoffergedrag, negatieve emoties en macht handelt. Als je interne dialoog vooral gevoed wordt door de volger is succesvolle persoonlijke ontwikkeling veel minder vanzelfsprekend. Wil je meer weten over de volger en de interne leider? In mijn laatste boek, Neuroleiderschap | van macht naar kracht, heb ik uitgebreid over geschreven.

Tot slot

Persoonlijke ontwikkeling lukt bij de één beter dan de ander. Door voortaan je aandacht naar binnen te richten en de juiste innerlijke dialoog te houden is succesvolle persoonlijke ontwikkeling voor iedereen bereikbaar.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog