Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Het mysterie van de waan van de dag opgelost

5/5 - (1 stemmen)

Ben jij je ook bewust dat jij nu een artikel aan het lezen bent? Is er een observant aanwezig? Of ben je vooral -al of niet geconcentreerd- aan het lezen en heb je niet primair door dat je aan het lezen bent. Voor leiderschapsontwikkeling is het vermogen om je zelf te aanschouwen, te observeren; bewust te zijn van jezelf van groot belang! Dit bewustzijn is niet een cognitieve observatie. Het is niet het brein die van alles aan het zeggen is, het gaat hier niet om je stemmetje. Het gaat om het vermogen van de mens, om met afstand jezelf waar te nemen zoals je stemmetje of je gedachten waarnemen. Dit bewustzijn maakt het verschil tussen geleefd worden en niet geleefd worden.

Bewustzijn versus geleefd worden

Een van de uitdagingen van jouw leven en werk is, omgaan met de waan van de dag, om niet geleefd worden. Geleefd worden betekent dat je reageert en onbewust handelt. Je bent in zekere zin een pingpolbal. Met minimale beoefening van bewustzijn leef jij 100% onbewust. Je handelt dan geconditioneerd en reactief; vaak vanuit emoties, vanuit angst, vanuit verlangen, vanuit verwachtingen. Op deze wijze gaat het leven gemakkelijk aan je voorbij. Want hoe weet jij of je het juiste aan het doen bent? Daar heb je je bewustzijn voor nodig.

Met training kun je veel bewuster leven

Met goede training kan het ook anders. Je kunt zeker tot 15 % vanuit bewustzijn handelen! Hierdoor word je minder geleefd, ben je meer gefocust en ervaar je een bepaalde afstand tussen je handelen en je ervaringen.

Effect van meer bewustzijn?

Hierdoor gaan er twee dingen in ieder geval veranderen. De eerste verandering is dat je de periode waarin jij jezelf ervaart langer wordt. Iedereen heeft wel een minuutje per dag dat hij of zij ervaart wat er gebeurt. Echter dit is zo’n vluchtige ervaring. Vrij snel wordt het weer overgenomen door de onbewuste reactief werkende hersenen. Door met bewustzijnsontwikkeling bezig te zijn worden deze bewuste momenten steeds langer, waardoor jij deze langere momenten kunt invullen met handelen conform je eigen waarden, motieven en lange termijnwensen.

Het tweede effect van meer bewustzijn

De tweede essentiële verandering is dat er steeds meer afstand komt tussen jezelf en je bewuste ervaring. Je kunt het vergelijken met een film. Als je naar een film kijkt, kan je je soms verliezen in de film, je wordt heel emotioneel of boos, je leeft je in. Op een gegeven kun je ook ervaren, het is maar een film. Deze laatste ervaring wordt groter naarmate je meer aan bewustzijnsontwikkeling doet. Je wordt steeds minder de onbewuste speler van je eigen film, maar steeds meer de bewuste kijker naar je eigen film.

Leiderschapsontwikkeling is geen trucje leren

Wij zijn een bedrijf dat vooral mensen in leiderschap traint. Dit kan gaan om persoonlijk leiderschap of leiderschap aan anderen. Deze training gaat veel effectiever als de deelnemers ook aan bewustzijnsontwikkeling doen. Hierdoor wordt de training niet meer een trucje, maar hierdoor wordt er gewerkt aan een bewust opererende leider. Deze leider handelt vanuit waarden. Dit komt omdat de manager niet meer geleid wordt, maar in staat is om zichzelf te leiden. Hij of zij is zich bewust van zichzelf. Er bestaat een afstand tussen de ervaring en het bewust worden van deze ervaring.

Brain&Mind leadership

Dit is Brain & Mind leadership. Het is leiderschap waarin we zowel bezig zijn met het brein (het orgaan) als met de mind (het op zichzelf bestaand bewustzijn). Wil je meer lezen over dit onderwerp, bestel dan het laatste boek van Guido de Valk: Brain&Mind Leadership. Behaviour change is a matter of course. Als jij dit boek bestelt in de maand maart 2021 bij managementboek, kan jij gratis meedoen met een masterclass Brain & Mind Leadership die Guido geeft in april 2021.

Tot slot

Geleefd worden betekent vaak reactief handelen, gelukkig kan het ook anders. Je kunt bewustzijn ontwikkelen.


Slide

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 26 januari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk