Blog

Terug naar Blog

Herken jij je emoties?

5/5 - (3 stemmen)

emotiesEr is net weer een Training Brein-gebaseerde Coaching afgerond. Vier tevreden deelnemers gingen afgelopen donderdag naar huis met natuurlijk een certificaat. Binnen korte tijd ontstond er een veilige omgeving waarin veel geoefend kon worden, want oefenen staat centraal in de neuroleiderschap en dus ook in de Training Brein-gebaseerde Coaching. Door intensief te oefenen groeit men. In deze training is met opzet niet veel ruimte om je emoties te analyseren -en op deze wijze over je emoties te praten. Daar heb ik een zeer goede reden voor. Deze reden kun je lezen in het blog artikel van deze week.

Weinig ruimte voor spreken over emoties

Er is weinig ruimte in deze training om je emoties te analyseren. “Ik deed ‘t zó en zo”, omdat ik me “zo en zo” voelde”. Hier is dus weinig ruimte voor. Wat gebeurt er als men op deze wijze in een gesprek emoties analyseert? Men geeft het psychologische kader de aandacht, in plaats van het neurowetenschappelijk kader. Dat maakt nu nogal veel uit, want deze twee modellen staan loodrecht op elkaar.

Wat je aandacht geeft groeit.

Binnen de neuroleiderschap ben je uitdrukkelijk bezig om bewust je aandacht te schenken aan zaken die je wilt laten groeien. Emoties wil je niet laten groeien. Deze wil je herkennen. Als je boos bent, wil je niet nog bozer worden. Als je jaloers bent, wil je niet dat de jaloezie nog groter wordt. Veel emoties kunnen je belemmeren, en je wilt vooral geen last hebben van deze belemmering.

Het brein en emoties

In het brein worden emoties gecontroleerd. Vaak zijn emoties automatische reacties van het brein op een gebeurtenis. Iedereen reageert uiteindelijk anders in een zelfde situatie. Dat maakt het verleidelijk om ze te analyseren. Toch is het beter om ze te herkennen.

Emoties herkennen

In de neuroleiderschap verleggen wij dus de aandacht naar het herkennen om vervolgens niet meer door deze emotie geleid te worden. Emoties zijn vooral signalen, waar je mee kan leren omgaan. In Training Brein-gebaseerde Coaching staat de herkenning vooral centraal, zodat je een keuze kunt maken hoe jij met de specifieke emotie wilt omgaan.

Paradigma shift

Het is een behoorlijke shift voor de deelnemers. Ze zijn erg gewend om over de emotie te spreken, en ze uitgebreid te verklaren. Echter al snel ervaren ze de winst om op deze manier te werken. Ze ontwikkelen sneller, en de rem op de ontwikkeling door de emoties is verdwenen.
Deze shift betekent niet dat emoties zinloos zijn. Zeker niet. Het zijn belangrijke signalen. Signalen die je kunnen helpen in je persoonlijke groei, zodat je minder geleid wordt, en meer keuzes kan maken vanuit je interne leider.

Tot slot

De deelnemers aan de Training Brein-gebaseerde Coaching konden er op twee manieren mee aan de slag. Allereerst voor zichzelf en vervolgens naar hun gesprekspartner. Dat maakt trainingen op basis van neuroleiderschap zo effectief, altijd kun je het ook op jezelf toepassen.


Slide

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Donderdag 8 december
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Authentiek zijn met behulp van het brein

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog