Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Goede werk privé balans: Zes tips

5/5 - (1 stemmen)

Als ik je zou vragen naar je werk privé balans, wat zou je antwoord zijn? Wellicht zoiets als: “werk slurpt veel tijd”, of “het is veel geregel, maar het is redelijk in evenwicht”.
De werk privé balans is een onderwerp dat voor velen leeft. Althans dat valt mij op in gesprekken met klanten, familie en vrienden. En dat blijkt ook uit de diverse cursussen die hierover gegeven worden. In dit blog tref jij een aantal praktische tips aan, hoe jij kunt zorgen voor een optimale werk privé balans.

Scheiding privé en werk

In veel gevallen zal de balans uitslaan naar te weinig tijd voor privé en te veel tijd voor werk. Werk heeft een grote invloed op onze balans: er komen allerlei deadlines op ons af, onze bazen, klanten vragen van alles en nog wat, ook collega’s willen van alles en nog wat en ga zo maar door. Voordat je het weet is de vraag (druk?) vanuit het werk zodanig dat dit ten koste gaat van je werk privé balans.

Belangrijk versus urgent

Bij het Covey instituut wordt vaak het volgende testje gedaan. Eerst worden de deelnemers gevraagd om vijf dingen te noemen waar zij de komende weken de meeste aandacht aan gaan besteden. Vervolgens wordt gevraagd om vijf dingen te noemen die zij het belangrijkste vinden in dit leven. In veel gevallen zijn deze twee lijstjes heel verschillend. Blijkbaar is het voor ons moeilijk om een goed onderscheid te maken tussen urgent en belangrijk.

Weest bewust wat jij echt belangrijk vindt!

Zowel in je werk als in je privéleven is het van groot belang om helder te hebben wat jij echt belangrijk is. Niet alles wat urgent is, is ook belangrijk! Heb derhalve helder wat jij echt belangrijk vindt! En durf van daaruit keuzes te maken. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor een optimale werk privé balans.

Onbewust en reactief handelen

Hier ligt nog een ander fenomeen aan ten grondslag. En dat is onze reactieve manier (onbewuste manier) van handelen. We reageren in plaats van dat we proactief en vanuit bewustzijn handelen. We handelen niet vanuit onze eigen agenda, maar we handelen omdat er werk op ons afkomt. We zijn geconditioneerd om te reageren. Als er dus van allerlei werk op ons afkomt, dan reageren we in plaats van er rustig naar te kijken, te onderzoeken.

Wees bewust en handel proactief

De kern van de oplossing ligt in bewustzijnsontwikkeling en heel goed weten wat voor jou echt belangrijk is, zowel privé als werk en het handelen conform deze. (Dit noemen we bij De Valk Leadership Company: persoonlijk leiderschap.)

6 tips voor een optimale werk privé balans

Tip 1. Weet wat jij belangrijk vindt

Het is essentieel om een duidelijke zienswijze op je leven in het geheel te krijgen. Wat vind je nu echt belangrijk? Waar wil je nu echt je tijd aan te besteden? Een prima hulpmiddel is je goed bewust te zijn van je waarden. Klik hier om een artikel over waarden te lezen. Waarden representeren onze idealen en motieven. Als we vanuit onze waarden kunnen handelen, zullen we minder reactief handelen en meer vanuit onze eigen identiteit. Als je je waarden kent, is het maken van keuzes een peulenschil. Het handelen vanuit waarden is een essentiële stap om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.

Tip 2. Plan privé- en werktijd

Het klinkt als een open deur en dat is het ook. Toch wordt het vaak vergeten. Dus: plan momenten dat je wilt werken en plan momenten dat je (bijvoorbeeld) met je kinderen/partner/familie/vrienden leuke dingen gaat doen. Het plannen van je tijd is een belangrijke oplossing voor een optimale werk privé balans. Hierdoor heb je een effectieve manier te pakken die zorgt dat je niet altijd geleid wordt door de waan van de dag, maar dat je geleid wordt door datgene wat belangrijk voor jou is.
Dit zorgt ervoor dat je je familie/vrienden net zo belangrijk gaat vinden als die ene belangrijke afspraak met een bepaalde zakenrelatie.

Tip 3. Stop met uit het uitvoeren van onbelangrijke zaken

We besteden onze dag vaak aan diverse onbelangrijke futiliteiten. Televisie kijken, spelletjes spelen op internet, etc. Ik weet dit als geen ander, want het is een van mijn belangrijkste afleiders. Ik ben gek op het spelen van wordfeud en andere spelletjes. Een aantal tv series, wil ik eigenlijk ook nooit missen. Dus als je weer verleid wordt om tijd te verspillen: vraag jezelf dan de volgende vraag: wat is het belangrijkste in mijn leven? (Zie tip 1) En doe in plaats van een onbeduidende activiteit, een zinvolle activiteit.

Tip 4. Stop met mensen zien, die je meer energie kosten dan dat zij je energie opleveren

Ik twijfelde een beetje of ik deze op zou schrijven, omdat deze tip als egoïsme gezien kan worden. Maar zo bedoel ik het niet. Ik denk dat het altijd belangrijk is om klaar te staan voor de ander, ook al kost ons dat energie. Ik bedoel met deze tip vooral onze afspraken met mensen die we uit gewoonte zien, en die ons veel energie kosten. Het lijkt alsof deze mensen belangrijk zijn, maar dat blijkt uiteindelijk reuze mee te vallen. Achteraf gezien, zal jij je opgelucht voelen.

Tip 5. Besteed zaken uit

Ik denk dan aan zaken zoals het huis schoon houden, het bezorgen van de boodschappen etc. Natuurlijk kan je het doen van boodschappen zien als kwaliteitstijd met je familie, dan moet je het niet uitbesteden. Maar als het een klus is die je ook nog moet doen, en die ten koste gaat van je werk privé balans, dan dien je echt te overwegen om deze taak uit te besteden.

Tip 6. Besteed tijd aan jezelf

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste tip. Want voordat we het weten is de balans werk privé in orde maar ben jezelf helemaal niet in balans. Een werk privé balans kan vooral gerealiseerd worden als je zelf in balans bent. Zorg er dus voor dat je regelmatig dingen doet die echt voor jou zijn. Een boekje lezen? Ff in bad? Dinsdagavond: (je paardrijd) avond!

Tot slot

De crux van een optimale werk privé balans, is om bewustzijn te ontwikkelen, weten wat jij belangrijk vindt en deze vervolgens in actie om zetten. Succes!

– Je denkt te veel en handelt te weinig
– Je geeft te snel op
– Je bent te kritisch op jezelf

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk