Gefrustreerd raken in een gesprek op het werk
Kom je weleens heel gefrustreerd uit een overleg? Krijg jij je boodschap niet of onvoldoende overgedragen? Dit overkwam Ivo.
In het verleden heb ik Ivo begeleid. Ivo is een HR-manager. Hij is erg betrokken, resultaatgericht, wil het graag goed doen en voelt zich bovengemiddeld verantwoordelijk. Ivo maakte zich zorgen, ernstige zorgen. Hij zag de werkdruk van al het personeel enorm toenemen. Deels omdat er steeds meer werk naar hun toekomt, maar daarnaast nam het ziekteverzuim toe en de uitstroom van personeel nam toe. Hij heeft meerdere keren dit onderwerp bij zijn leidinggevende en het MT aangekaart. Echter zijn leidinggevende (ik noem haar Marijke) en het MT hadden er geen oren naar. Ivo raakte meer en meer gefrustreerd.
Hij besloot daarom in zijn eerstvolgende bila met Marijke, echt duidelijk te maken dat het zo niet meer kon. De boodschap moest dit keer wel aankomen! Hij had zich goed voorbereid. Hij wist wat hij wilde zeggen, hij wist wat hij ging doen als het onderwerp te snel van tafel werd geveegd.
Helaas mislukte het weer. Zoals gewoonlijk nam Marijke het gesprek gelijk over, en in haar welbespraaktheid verloor Ivo snel zijn focus. Ze vertelde dat zij dit al zo vaak had meegemaakt en dat het allemaal goed komt. Ook begon ze weer over de lange termijn plannen en haar beelden daarover. Ivo raakte steeds meer geïrriteerd. Op een gegeven moment had hij het niet meer. Hij barstte uit: “Waarom luister je nooit? Veel medewerkers zoeken een functie elders, omdat ze echt het idee hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd en dat komt grotendeels door jou!” Deze laatste opmerking kwam in het verkeerde keelgat van Marijke terecht. Ze beëindigde het gesprek resoluut “Kom eerst maar tot rust dan praten we verder.” Ivo liep zeer boos en van binnen vloekend de kamer uit. Boos op haar maar vooral boos op zichzelf dat hij door de frustratie dingen heeft gezegd, die hij helemaal niet had willen zeggen. Boos dat hij wederom niet heeft kunnen zeggen wat zijn ideeën waren voor een gedragen oplossing.
Hij was het beu maar het idee om een andere baan te zoeken trok hem niet echt aan. Hij werd zich bewust dat als hij bij deze werkgever met plezier wilde blijven werken, hij beter kon veranderen dan te denken dat hij Marijke kon veranderen.
Ivo besloot om externe begeleiding te vragen voor het onder controle krijgen van zijn emoties en zich in elke situatie de focus op zijn doelen te behouden. Daarom kwam hij bij ons terecht.
Werking van het brein toepassen in leiderschap
Ivo volgde een individueel programma persoonlijk leiderschap op basis van de Brain&Mind aanpak. In dit programma leerde hij dat het brein van Marijke en van hem qua basis hetzelfde werkt. Hij snapte hoe hij door toepassing van kennis van de werking van het brein, wel de dingen voor elkaar kon krijgen. Ivo begreep de wetenschappelijke basis en nam zich voor om de oefeningen te doen.
Mindset van de Interne Leider
Wat Ivo heel erg heeft geholpen heeft, zei hij mij, is dat hij leerde herkennen in welke mindset hijzelf zit en in welke mindset de ander zit, in dit bijvoorbeeld Marijke, en zo hoe hij het verloop van het overleg kan beïnvloeden. Ivo realiseerde zich dat hij in het algemeen in de mindset van de volger leefde. Dit is een mindset die reageert vanuit emoties en conditionering (het limbisch systeem neemt het over). Hierdoor verloor hij de regie en richting van het gesprek en was erg reactief.
Door de coaching leerde hij om te switchen van de reactieve mindset (de volger mindset) naar de bewust acterende mindset: de mindset van interne leider.
Nu communiceert hij vanuit de interne leider: stabiel, krachtig doch empathisch. Ondanks dat Marijke iemand blijft die niet goed luistert en veelal met vergezichten bezig is, kon hij zich in de overleggen met haar met gemak blijven focussen op eigen doelen, in plaats van zich te laten leiden door frustraties en irritaties.
Hij is gestart met initiatieven voor personeelsbehoud en het verlagen van ziekteverzuim, die nu door iedereen als hoge prioriteit wordt omarmd.
Programma’s op basis van de Brain&Mind aanpak
Wil jij ook gefocust en krachtig presteren, kijk dan eens naar onze programma’s op basis van de Brain&Mind aanpak. Deze kun je individueel en of met je team/groep volgen.