Gefocust blijven ondanks veel stoorzenders
Gemakkelijk kan ik afgeleid worden door onvoldoende respect in mijn directe omgeving. Als ik niet uitkijk, verlies ik mijn focus. Respect betekent het tonen van waardering in de relatie. Elk mens verdient respect. Het niet tonen van respect kan heel subtiel gebeuren. En dus kan ik heel subtiel afgeleid raken. Voor iedereen is het belangrijk gefocust te blijven. Het blogartikel van deze week gaat daarom over gefocust blijven ondanks veel stoorzenders.
Stoorzenders
Een van de eigenschappen van het brein is dat het makkelijk kan worden afgeleid. Dit heeft deels te maken met het overlevingsmechanisme: het brein wil graag aan staan om eventueel gevaar vroegtijdig te signaleren. Dit mechanisme is zinvol in onveilige situaties. Echter, bij veel mensen maakt dit mechanisme overuren. Ze staan eigenlijk altijd aan! Ze hebben gewoontes ontwikkeld die hen gemakkelijk afleiden, die zorgen dat ze minder gefocust zijn. Deze gewoontes zijn hun stoorzenders. Stoorzenders zijn prikkels -vaak van buitenaf- die je verstoren. Die je minder gefocust maken.
Patronen
Deze stoorzenders zijn ook erg geniepig want de stoorzenders zorgen voor het stimuleren van je niet effectieve patronen. Door de stoorzenders ga je zo gemakkelijk terug in je oude gewoontes. Sommige oude gewoontes zijn prima, maar sommige gewoontes zijn helemaal niet effectief. Stoorzenders zorgen ervoor dat je eerder vasthoudt aan je oude patronen.
Waardoor word jij voornamelijk afgeleid?
Tweewekelijks organiseren we een gratis webinar. In deze webinars stel ik soms een vraag via mentimeter. Onlangs stelde ik de volgende vraag: waardoor word jij voornamelijk afgeleid? Het antwoord was gevarieerd: van corona tot waan van de dag; van geluiden tot social media en van e-mail tot gesprek tussen mensen (zie voor de overige antwoorden de bijgaande afbeelding).
Het is belangrijk om bij jezelf je stoorzenders te leren kennen. Is het de omgeving? Zijn het mensen? Gaat het om het missen van overzicht? Gaat het om werkdruk? Gaat het om je gevoel van veiligheid? Het kan om zoveel zaken gaan! En onthoud dat je hier een primaire manier van reageren voor hebt ontwikkeld, die je kan waarnemen en zelf kan verbeteren zodat het je niet belemmert in je ontwikkeling.
Herken je patronen
Valk Leadership werkt met de Brain&Mind aanpak. In deze aanpak leggen we de nadruk op weten hoe in het algemeen jouw brein werkt, om vervolgens te onderzoeken en herkennen hoe JOUW brein werkt. Je reactie op prikkels, waardoor je minder gefocust werkt, zijn terug te vinden in het brein. Je brein heeft zich in al die tijd aangepast aan jouw manier van reageren. Dit komt omdat het brein neuroplastisch is. Hoe jij nu omgaat met prikkels, die je van je concentratie afleiden, is terug te vinden in je brein. Jouw patroon kun je zien als een neuraal netwerk.
Ontwikkel nieuwe patronen
Nadat je jouw patronen hebt ontdekt en hoe jij met stoorzenders omgaat, kun je – ook vanwege die neuroplasticiteit – zorgen voor effectievere patronen. Dit is eigenlijk niet zo moeilijk, maar het vergt wel wat doorzettingsvermogen. Je kunt door oefenen zelf nieuwe neurale banen ontwikkelen. Hoe jij nieuwe patronen kunt ontwikkelen, kun je bekijken in onze video over neuroplasticiteit.
Tot slot
Een gefocuste attitude helpt je verder. Je stoorzenders helpen je niet. De focus die je verder helpt in je werk, is dezelfde focus die je nodig hebt om met je stoorzenders om te leren gaan. Dus als je gaat oefenen met het herkennen van je stoorzenders, doe je gelijk een oefening die je helpt in je ontwikkeling van concentratie in het algemeen. Mooi toch?