Blog

Terug naar Blog

Geef je brein een cadeau; geef je brein voldoende pauzes!

5/5 - (4 stemmen)

Geef je brein een cadeau; geef je brein voldoende pauzes!Herken je dit? Je hebt erg veel werk liggen. Bepaald werk moet klaar, je hebt veel geplande overleggen, diverse collega’s hebben je ook hard nodig. In je hoofd heb je je werk goed geprioriteerd, maar toch gebeurt er iets onverwachts. Je gaat naar je werk, opent je mailbox en gaat hard aan de slag met het beantwoorden van de mail, nog een mail, checkt je telefoon regelmatig en voordat je het bewust wordt, ben je alweer uren verder, en kom je tot de conclusie dat je je niet gehouden hebt aan je planning.

Veel klanten vertellen mij een dergelijk verhaal. Ze worden door de waan van de dag geleefd. Ze zijn niet voldoende in staat om focus te houden. Ik ga je in dit blog één tip geven wat je in ieder geval moet doen om focus te houden. Om focus te houden heb je frequent pauzes nodig.

Smartphone

Sinds de opkomst van de smartphone is de kans op afleiding veel groter dan voor deze periode. De smartphone kan zorgen dat je continu bezig bent. De smartphone zorgt er ook voor dat je eigenlijk continu switcht van taken en vaak geen pauzes meer neemt. We zijn eigenlijk continu aan het multitasken. Voor de tijd van de smartphone nam je wellicht echt een pauze. Nu gaan we in de pauzes onze smartphone pakken. Tijdens mijn trainingen zie ik bijna iedereen, als er een pauze is, de telefoon pakken. Even op je telefoon kijken is inmiddels een gewoonte geworden.
Pauzes zijn zeer belangrijk om je brein te laten rusten. Maar wat doen we? We geven te weinig rust aan het brein. We zijn eigenlijk continu bezig. We putten ons brein nog meer uit.

Wat is multitasken

Multitasken betekent dat we verschillende complexe taken tegelijkertijd uitvoeren. Nu kan dat eigenlijk niet. Denk maar eens aan een automobilist die aan het whatsappen is. De auto rijdt niet stabiel. Dat komt omdat ons brein niet kan multitasken. Het brein kan één complexe taak per keer uitvoeren. Het brein kan geen twee complexe taken tegelijkertijd uitvoeren. Het brein kan wel switchen. Het continu switchen van taken is erg vermoeiend en kost het brein veel energie, je raakt er uitgeputter van. Vooral de prefrontale cortex raakt uitgeput; het deel van het brein dat je nodig hebt om te denken, te plannen, problemen op te lossen etc. Een uitgeputte prefrontale cortex zorgt onder andere weer voor meer stress, piekeren en slecht slapen.

Pauzes zijn cruciaal

In mijn trainingen zorg ik voor frequente pauzes, maar zoals gezegd nemen de deelnemers geen pauze, ze keren terug naar hun telefoon. Dit gedrag zie je ook op het werk, we worden continu in beslag genomen door onze telefoon. Terwijl voor een optimaal gebruik van je brein pauzes cruciaal zijn! Korte (paar minuten ) en langere pauzes zijn cruciaal.
Voor een echte pauze moet je proberen voor een korte tijd iets te doen waar je je prefrontale cortex niet intensief voor nodig hebt. Ga even wandelen, staar even uit het raam, of doe wat ademhalingsoefeningen.
Naast pauzes is het verstandig om ook een paar powernaps per dag te doen.

Prioriteren

Als we niet uitkijken worden we geleid door de waan van de dag. Juist door de smartphone een belangrijke plek te geven is de kans van de waan van de dag nog veel groter. WANT WE HEBBEN EEN FRISSE PREFRONTALE CORTEX NODIG OM GOEDE KEUZES TE MAKEN EN MET CONCENTRATIE ONS WERK TE DOEN. Zonder pauzes komen we in een vicieuze cirkel terecht. Ons brein is moe, dus pakken we onze telefoon. Keren weer terug naar het werk. We merken dat we onvoldoende concentratie hebben en pakken onze telefoon weer.
Op deze wijze putten we nog meer ons brein uit, en zijn we onvoldoende bewust dat dit niet de meest effectieve manier is om je brein optimaal in te zetten.
De oplossing is om één prioriteit te stellen: het zorgen voor je brein en vooral je prefrontale cortex door deze regelmatig een echte pauze te geven. Je prioriteit is je brein!

Tot slot

Ik ben gek op de smartphone. Begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het ons heel veel gemak en vermaak geeft. Alleen ik denk dat het hebben van een fit brein veel belangrijker is dan de smartphone. Een fit brein zorgt voor focus. Focus zorgt voor succes.


Slide

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Donderdag 29 september
16:00-16:45 uur

Gratis Webinar

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Jezelf en je team gemotiveerd houden

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog