Blog

Terug naar Blog

Gedragsverandering hoeft niet ingewikkeld te zijn

5/5 - (2 stemmen)

In de trainingen die mijn company geeft, besteden we veel aandacht aan de verschillende mindsets. Volgens ons moet je eerst aan mindsets aandacht besteden gezien de ontwikkeling en groei van de medewerker veel sneller gaat als men in de juiste mindset zit. Een mindset is je standaard manier van denken, voelen en handelen. Het is je geconditioneerde status hoe je qua basisattitude handelt. Het beschrijven van deze mindsets kan je vanuit verschillende hoeken benaderen.

Groei en fixed mindset

Een van de meest bekende manieren is de groei mindset versus fixed mindset. Deze benadering komt uit het onderwijsveld. Een groei mindset is een mindset die oa obstakels als een mogelijkheid voor ontwikkeling ziet. Want je manier van denken, voelen en handelen gaat er vanuit dat je vaardigheden kunt leren. Een fixed mindset omarmt de manier van denken, voelen en handelen dat basiskwaliteiten zoals intelligentie en talenten vaststaan. Je ontwikkeling staat bij deze mindset eigenlijk al bij de geboorte vast.

Thinking, Fast and Slow

Wetenschapper Kahneman beschrijft in zijn boek, Thinking Fast and Slow twee systemen van denken. Het brein kan op twee manieren gedachten maken.
In systeem 1 maakt het brein op een snelle automatische, frequente, emotionele manier en onbewuste manier gedachten. Systeem 2 doet het anders. Systeem 2 is een langzamere aanpak, het is veel bewuster bezig om gedachten te produceren. In systeem 2 maak je bewust gedachten.
De neuromarketing doet er van alles aan om te zorgen dat je in systeem 1 blijft. Dat verklaart waarom je soms thuis komt met spulletjes die je eigenlijk niet wilde kopen.

Big mind small mind

In de boeddhistische wereld wordt gesproken over big mind en small mind. Een big mind is een mind waarin de gedachten niet voortkomen vanuit het ego en controle. De big mind is zich voldoende bewust van de gedachten en emoties en wordt daar niet door geleid. Een small mind is de alledaagse denkgeest gevuld met gewone gedachten, gebabbel en emoties. De small mind handelt onbewust en is erg reactief.

De volger en de interne leider

Ik noem deze twee mindsets in mijn boeken, de volger en de interne leider. De volger reageert vanuit machteloosheid, emoties en het slachtoffergevoel, terwijl de interne leider bewust handelt vanuit kracht en eigen verantwoordelijkheid. De volger en interne leider pas ik veelvuldig toe om op een effectieve en grijpbare manier bezig te zijn met empowerment.

Overeenkomst

Er zit een overeenkomst in deze vier manieren om de twee mindsets te beschrijven. De kern van deze overeenkomst zit in hoe we met ons denken en emoties omgaan. Is ons denken de baas, of gebruiken we ons denken voor onze ontwikkeling. De effectievere mindsets gebruiken het denken veel meer voor de ontwikkeling en empowerment terwijl bij de minder effectieve mindsets we geleid worden door de emoties en gedachten.

Brein en mindset

Eigenlijk gaat het niet zo om de diverse ‘naampjes’. Het gaat vooral om het fenomeen. Dit fenomeen van de twee mindsets is super belangrijk om toe te passen in je werk. Voordat ik uitleg hoe dit werkt, moet ik eerst nog een belangrijk facet van het brein uitleggen. Je mindset bepaalt in grote mate en op onbewuste wijze hoe je brein qua basisgedrag reageert en werkt.
Met andere woorden stel dat het mogelijk zou zijn om jezelf in de ‘juiste’ mindset te krijgen dan zal je automatisch en bewust anders zijn en reageren. Als je niet in de juiste mindset zit dan zal je automatisch minder effectief reageren.

Is het mogelijk om van mindset te switchen?

Van de ene mindset naar de andere mindset

Het is zeer goed mogelijk om jezelf te trainen om in de effectiefste mindset te zitten. Het brein is neuroplastisch. Dit betekent dat het zich aanpast op de triggers die het krijgt. Ergo, geef jij of je bedrijf het brein de juiste triggers? Dan zal het brein automatisch reageren met het vormgeven van de juiste mindset.

Tot slot

Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. De belangrijkste uitdaging is dat we gewoontedieren zijn en dat we daarom liever onze gewoontes volgen. Door bezig te gaan met het ontwikkelen van de juiste mindset kun je dit doorbreken.

Slide GRATIS E-BOEK Een rustig en gefocust brein VIJF TIPS GRATIS! DOWNLOAD HET HIER eboek gefocust brein

Deel dit bericht

Terug naar Blog
"]