Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: Guido de Valk

Geconditioneerde toestand van de geest versus de ware zijnstoestand van de geest

5/5 - (1 stemmen)

Onze geest is veel krachtiger dan wij ons bewust zijn. Hierdoor beperken wij ons enorm. Wij zijn zodanig gewend om alles in een hokje te plaatsen. Hierdoor zijn wij niet meer in staat om iets te begrijpen wat niet binnen deze hokjes past. Wij varen grotendeels op deze geconditioneerde geest, op deze rationeel denken geest. Deze attitude beperkt ons buitengewoon. Als wij in een geestestoestand kunnen verblijven die meer gebruik maakt van de ware zijnstoestand van de geest gaat er nieuwe wereld voor ons open.

De ego die alles in hokjes plaatst is de identificatie van de geconditioneerde geest. Zie onderstaand plaatje. Dit komt uit het boek ‘het visionaire venster’ van Amit Goswami. ego versus kwantumzelf

Aan de linker zijde zie je het ego die gebruik maakt van onze rationeel denkende geest. Deze geest is gebaseerd op onze conditionering. Dit is ook de rationeel denkende geest die wij gebruiken om bijvoorbeeld dit artikel te lezen. En aan de rechterkant zie je de identificatie van het zelf met de vrije geest, de niet geconditioneerde geest, de ware zijnstoestand van de geest. De schrijver noemt dit de kwantumzelf.

Vanaf zeer jeugdige leeftijd worden wij geconditioneerd. Eerst de ouders, dan de school, dan werk etc. Deze beperking gaat ons hele leven door. Er zijn veel conditionerende factoren, zoals politieke overtuigingen, werk etc. Ook in ons huidige leven laten wij ons beperken door onze geconditioneerdheid. Conditionering heeft zijn goede kanten, en heeft ook zijn minder goede kanten. Conditionering gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling is een prima. Echter jezelf vereenzelvigen met je ego die louter geconditioneerd is, beperkt je en begrenst je gigantisch.
Als wij ons bewust worden van onze beperkingen en begrenzingen bestaat de mogelijkheid om ze te overwinnen. Het is belangrijk om te beseffen dat het werkelijk in onze vermogen ligt om onze ware zijnstoestand te herontdekken. En dat wij gebruik kunnen maken van de kracht van de ongeconditioneerde vrije geest, die onbeperkte mogelijkheden heeft. De ware bron van geluk ligt in ons eigen innerlijk, in het in contact zijn met de ware zijnstoestand van de geest.

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk