Blog

Terug naar Blog

Focus houden tijdens de storm

5/5 - (2 stemmen)

Ze zeiden altijd hetzelfde deze rotsbergen. En het was niet moeilijk ze te begrijpen als je hun steile wanden zag, laag voor laag geknakt, verborgen, gebarsten en elke wand vol gapende wonden. ” Wij hebben afschuwelijk geleden, zeiden ze, en wij lijden nog steeds.” Maar ze zeiden het trots, streng en verbeten, als oude onverwoestbare krijgslieden. Jazeker krijgslieden. Ik zag ze vechten met het water en de stromen in de ijzige nachten in de vroege lente, als de vertoornende föhn om hun oude hoofden loeide en de bergstromen verse rauwe stukken uit hun flanken sneden. ” Uit Peter Camenzind van Herman Hesse.

Zware externe omstandigheden

Zware externe omstandigheden vormen ons, zoals bovenstaande rotsbergen worden gevormd. Het is van groot belang om ons te realiseren dat al de externe omstandigheden die ons dagelijks beïnvloeden, ons vormen. En wat wij moeten doen is zorgen dat zij ons ten goede vormen. Het verschil tussen de rotsbergen en ons is dat wij een bewustzijn hebben en dat wij kunnen kiezen hoe wij om gaan met zware externe omstandigheden. Door zware externe omstandigheden kan het moeilijk zijn om focus te houden. Ik maak dat dagelijks in mijn werk mee, en ik vind het persoonlijk ook een dagelijks gevecht. In dit blog wil ik het hebben over het fenomeen zware externe omstandigheden en focus houden.

Een aantal voorbeelden.

Wat zijn zware externe omstandigheden?

 • Op je werk lukt het maar niet. Je hebt vervelende collega’s en dit beïnvloed je behoorlijk
 • Je gaat verhuizen.
 • Je moeder is overleden.
 • Je zit midden in een scheiding.
 • Je hebt problemen met je kinderen.
 • Je dochter heeft een vriend/man die echt niet goed voor haar is.
 • Je bent verliefd op iemand die een relatie heeft.
 • Je bent van je baan afgezet.
 • Je kind is ernstig ziek.

De levensstorm.

Zomaar een aantal voorbeelden. Het zijn voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk en in sommige gevallen komen een aantal gelijktijdig voor. Zware externe omstandigheden zijn te vergelijken met zware weersomstandigheden, met een storm. Daarom zal ik in de rest van dit artikel ook vaak het woord storm gebruiken. Dan bedoel ik de levensstorm: zware externe omstandigheden.

Wij hebben bewustzijn.

Heel gemakkelijk verliezen wij focus als wij door deze zware omstandigheden, de storm worden getroffen. Maar zoals eerder gezegd, wij hebben een bewustzijn, dit betekent dat wij kunnen kiezen hoe wij met deze omstandigheden om moeten gaan.

Hoe houden wij focus.

  1. de storm kan soms zo heftig zijn dat het beter is om even niets te doen. Gewoon wachten. Een vriend van mij vertelde mij dat als je zeilt met windkracht 12, het beter is te stoppen met zeilen, je laat de zeilen zakken en je gaat in de kajuit zitten en wacht tot het over is. Er kan dus zoveel in je leven gaande zijn dat je gewoon even niets doet. Gewoon even wachten.
  2. is de storm enigszins weer gaan liggen dan kunnen wij de koers weer op gaan pakken. En wij doen dit met dit adagium in ons hoofd: leidt de situatie jou? of leid jij de situatie. Wij moeten zorgen dat de situatie ons niet leidt. Wij moeten de leider blijven over de situatie. Er is een storm en de storm leidt ons niet! En wij houden wel rekening met de kracht van de storm in het behouden van onze koers. En dat is de kern!!!!

Cirkel van bewustzijn.

Een van de belangrijkste aspecten is dat wij vanuit onze cirkel van bewustzijn moeten leven. Reeds vaker heb ik hier over geschreven. Klik hier als je meer over de cirkel van bewustzijn wilt weten.Links zie je een afbeelding van de cirkel van bewustzijn. De cirkel van bewust zijn bestaat uit drie onderdelen, zelfobservatie, zienswijze en actie. Deze drie elementen moeten met elkaar in balans zijn. In alles wat wij ervaren moeten deze drie elementen aandacht krijgen.

Bewust worden hoe wij reageren.

Door de storm zullen wij allemaal emoties ervaren. Door zelfobservatie kunnen wij naar ons zelf kijken en zien hoe wij reageren op de storm, op de heftige externe omstandigheden. Wij kunnen deze ervaren en door hebben dat het emoties zijn. Hierdoor worden wij minder door deze emoties geleid en zijn wij beter in staat om de emoties te laten voor wat zij zijn: emoties. Let wel! Deze emoties blijven normaal aanwezig.. alleen wij maken een keuze hoe wij hier mee om willen gaan! Voor veel mensen is het niet mogelijk om de zware externe omstandigheden los te zien van wie zij zijn. Door mindfulness en meditatie trainingen kan men goed leren om beter met emoties om te gaan. Ook al zijn de emoties erg heftig, wij proberen de aandacht te houden, wij proberen in aandacht te blijven leven.

Het bewustzijn fundament geven

Een ander essentieel aspect van de cirkel is dat wij ons bewust moeten zijn van onze zienswijze… de zienswijze bestaat uit onze kijk en waarden van en op ons leven. Wat vinden wij echt belangrijk, waar willen wij echt onze energie aan besteden, waar gaat onze tijd naar toe? Tot mijn spijt moet ik zeggen dat slechts weinigen deze vraag goed kunnen beantwoorden. En als de storm op ons afkomt kan zij ons volledig in de greep nemen en doen met ons wat de storm maar wil. Maar heeft ons bewustzijn enig grip op ons gekregen dan kan de storm veel minder beteken. Ons bewustzijn heeft fundament. In combinatie met zelfobservatie ben je dan ook gemakkelijk in staat om bij te sturen.

Vaardige acties

Door frequent bezig te zijn met het bewustzijn fundament te geven, weten wij beter wat wij moeten doen als de storm op ons afkomt. Onze acties worden bewuste doelgerichte acties in plaats reactieve doelloze acties. Vaak reageren wij louter reactief op stormen in ons leven. Een reactieve actie betekent dat de storm voor een groot gedeelte onze reactie bepaalt. Veel acties worden niet met aandacht uitgevoerd en hebben geen fundament vanuit hetgeen wij echt belangrijk vinden. Een actie die met aandacht wordt uitgevoerd en gebaseerd is op de juiste zienswijze is een vaardige actie, een vaardige handeling. En daar gaat het ook om.

Tot slot

Je kan dit hele verhaal ook omdraaien. Stel dat jij het idee dat je erg wordt geleid door de zware externe omstandigheden. Dan kan je nu op zoek gaan waar je in moet versterken. Heb je voldoende zelfaandacht en zelfreflectie zodat je erkent wat er gebeurt? Of is je zienswijze nog niet helemaal helder? Zou het zo kunnen zijn dat je acties nog onvoldoende in relatie zijn gebracht met je zienswijze? En ga zo maar door.


Deel dit bericht

Terug naar Blog