Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

Empowerment is zorgen voor een fit en gefocust brein!

5/5 - (2 stemmen)

empowermentAl mijmerend tijdens de zomervakantie van 2018 kwam ik erachter dat de subtitels van mijn drie boeken elke keer het woord kracht bevatten. Ik was me dit helemaal niet bewust. Zo heeft mijn tweede boek als subtitel, van macht naar kracht en mijn laatste boek: gebruik de onbegrensde kracht van het brein. Ook begreep ik wel heel goed, waarom ik zo vaak het woord kracht gebruikt heb. Mijn passie is mensen in hun kracht zetten. Ik wil mensen graag empoweren. Dus dat dit elke keer terug komt in mijn boeken als subtitel is erg logisch.

Stukje geschiedenis

In de tien jaren dat ik met mijn bedrijf bezig ben, staat empowerment centraal. Ik merkte al vrij snel dat ik erg veel behoefte had aan harde instrumenten om mensen in hun kracht te brengen. Ik wil bewezen technieken gebruiken. Anders kom je gemakkelijk in een vaag gebied terecht, waar ik mij eerlijkheidshalve niet zo thuis voel. Dit zal wel met mijn medische opleiding te maken hebben. Toch was dit best ingewikkeld want bij empowerment kom je gemakkelijk met softe technieken in aanraking.

Neuroleiderschap

Ongeveer 7 jaar geleden raakte ik gefascineerd door neuroleiderschap. Neuroleiderschap is een nieuw vakgebied dat neurowetenschappen verbindt met leiderschapsdevelopement en persoonlijke ontwikkeling. Het interessante van neuroleiderschap is dat het bewezen tools inzet om bezig te gaan met empowerment. Iets waar ik dus erg veel behoefte aan heb.

Ik heb hard gewerkt om mij deze materie eigen te maken en zodanig dat ik dit ook kan overdragen. Echter in de ontwikkeling van mijzelf om een expert in neuroleiderschap te worden gebeurde nog wat anders. Ik kwam er langzaamaan achter dat empowerment en optimaal met je brein (en mind) omgaan eigenlijk identiek is.

Empowerment is optimaal gebruik maken van het brein

Empowerment betekent dat je in je kracht zit. En als je dus niet zo empowered bent zit je dus niet zo in je kracht. Het orgaan dat we gebruiken om in je kracht te zitten is ons brein. Dit is prima te illustreren met een burn-out. Als iemand een burn-out heeft, is er lange tijd stress geweest totdat de emmer overloopt. Wat blijkt, bij mensen met chronische stress zie je veranderingen in het brein. (De zenuwcellen in de amyg­dala gaan groeien en krijgen meer uitlopers. Delen van de hippocampus en delen van de frontale cortex krimpen juist.) De hersenen passen zich aan de nieuwe situatie. Conclusie: de stress is de baas van de hersenen. Degene met een burn-out heeft helemaal niet optimaal gebruik gemaakt van mind en brein.

Het kan ook anders: ontwikkel een fit en gefocust brein

Als je optimaal gebruik maakt van je brein ben jij de baas en dus niet de omgeving of de stress. Een fit en gefocust brein gaat prima om met externe druk, stress of spanning. Een fit en gefocust brein zorgt dus voor deze empowerment en voor beter omgaan met de spanning, stress en druk in ons werk.

Hoe krijg je een fit en gefocust brein oftewel hoe kom je in je kracht?

Gelukkig is er steeds meer bekend hoe je een fit en gefocust brein kunt krijgen. En dus hoe je empowered bent en blijft. ik heb er veel artikelen over geschreven en deze tref je op dit blog aan. Ook heb ik me gerealiseerd dat het belangrijk is om dit als training aan te bieden. Daarom kan je ook een training mentale vitaliteit volgen. In deze training ga je leren hoe je in je kracht blijft door optimaal om te gaan met je eigen brein. Klik hier als er meer over wilt lezen. Ook komt er binnenkort een online training over dit onderwerp aan. In een van de volgende nieuwsbrieven zal ik hier meer over schrijven.

Tot slot

Ik begon dit blog met het inzicht dat ik als passie heb en ook als werk om mensen in hun kracht te brengen. Het maakt me daarom erg dankbaar dat ik een methode aan biedt die echt kan zorgen dat mensen in hun kracht komen op een zeer effectieve en eenvoudige manier.

[rev_slider alias=”proeverij-neuroleiderschap1″]

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk