Blog

Terug naar Blog

Effectieve leiders zijn onzichtbare leiders

5/5 - (4 stemmen)

“Een slecht leider wordt door het volk veracht.
Een goed leider wordt door het volk geprezen.
Een groot leider is iemand waarbij het volk zegt: we hebben het zelf gedaan.”
Lao Tse

Een eigenschap waar je niet snel aan denkt bij leiderschap, is wel een eigenschap die zorgt dat je als leider het verschil kunt maken. Ik heb het over dienstbaarheid. Dienstbare leider zijn volgens onderzoek zeer effectieve leiders. Echter dienstbaarheid kan ook onzichtbaar maken. Veel effectieve leiders zijn daarom vaak onzichtbare leiders. Leiderschap en onzichtbaarheid lijken een tegenstelling. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. In dit artikel beschrijf ik waarom een effectieve leider, een onzichtbare leider is.

Traditionele kijk op leiderschap

Iedereen heeft een bepaalde perceptie op leiderschap. Lange tijd was de perceptie op leiderschap dat dit leiders zijn, die besluiten durven nemen, die zichtbaar voor de troepen uit gaan, die het werk van de mensen controleert. Voor deze taken is zichtbaarheid nodig. De traditionele perceptie van leiderschap zorgt voor zichtbare leiders.
Er is hier nog iets anders aan de hand. Deze perceptie op leiderschap trekt ook een bepaald type manager aan. Het is het type dat graag gezien wil worden en deze manager vindt ook de leiderschapspositie belangrijk. Er zit een persoonlijk belang in het hebben van de managerspositie. Je kunt je wellicht voorstellen, dat onzichtbaarheid niet zo past bij deze rol.

Neuroleiderschap en de traditionele perceptie op leiderschap

Uit divers onderzoek blijkt dat,
– als je besluitvorming hoog in de organisatie legt, dit ten koste gaat van optimale inzet van medewerkers
– als je te veel micromanaget medewerkers minder goede resultaten boeken
– als je als manager te veel laat gelden in een team, dit ten koste kan gaan van gevoel van veiligheid. Medewerkers hebben veiligheid nodig voor optimale inzet
– als er geen eenduidigheid is in het beleid dit ten koste gaat van teamsamenwerking.

De kwaliteiten van de onzichtbare manager

Een onzichtbaar leider leidt een organisatie of een afdeling omdat hij/zij graag goede resultaten wil boeken door een optimale synergie te realiseren tussen het halen van de doelen en mensen te laten groeien. Deze methode wordt ook wel coachend leiderschap genoemd.

Je kunt de onzichtbare leider vergelijken met een vroedvrouw. Zij zal de vrouw helpen de baby geboren laten worden maar uiteindelijk heeft de vrouw het zelf gedaan. En de vrouw en partner zijn blij en verheugd met hun kind. Wellicht herinneren ze de vroedvrouw achteraf, vooral als een vriendelijke vrouw.

Op een rijtje

  1. Een effectief leider organiseert flow. Iedereen wordt meegezogen in deze flow. Klik hier als je meer wilt lezen over flow.
  2. Een effectieve leider faciliteert mensen in hun groeiproces. Het is een leider die het succes, geluk en groei van anderen bevordert. Hij/zij doet dit niet omdat hij/zij er zelf beter van wordt. Hij doet dit het de beste manier is om een afdeling tot hoge prestaties te brengen. Het proces om mensen te laten groeien is een onzichtbaar proces.
  3. Een effectief leider zet het algemeen belang centraal. Doordat het algemeen belang groter is, dan het eigen belang, wordt de manager onzichtbaar.
  4. De resultaten van deze manager zijn niet onzichtbaar. De resultaten van deze manager zijn navenant beter dan de resultaten van de zichtbare manager.

Tot slot

Het is geenszins mijn bedoeling om iedereen aan te sporen om onzichtbaar te worden. Want het is geen doel op zich. Leiderschap gaat over zelfreflectie en zelfmanagement. Ik hoop daarom wel dat je even bij jezelf te raden gaat, en checkt hoe zichtbaar je bent.

Deel dit bericht

Terug naar Blog