Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: guido

Een effectieve leider is een expert in ongedwongen gedragsverandering

5/5 - (1 stemmen)

We hebben het de laatste tijd weer opnieuw over de nodige gedragsverandering vanwege de coronacrisis. Gedrag en gedragsverandering zijn nu veel gebruikte termen. Wat wordt er eigenlijk bedoeld met het begrip gedrag?

Wat betekent gedrag?

Gedrag gaat om het geheel van acties en reacties, om iemands wijze van doen. We hebben ons huidige gedrag. En we kunnen gedrag aanpassen. Als we ons gedrag aanpassen conform de richtlijnen voor corona-besmettingen, kunnen we het aantal besmettingen verminderen. Omdat we velen van ons zich niet aan de nieuwe gedragsregels houden, worden er maatregelen genomen die onze vrijheid beperken. Ook zorgen deze maatregelen niet voor duurzaam nieuw gedrag. Maar we doen het omdat we bang zijn (voor een boete) of een gehoorzame natuur hebben.

Gedrag buiten de corona-crisis ook cruciaal

Het gaat niet alleen bij corona om je gedrag. Je gedrag heeft een belangrijke invloed op je algemene gezondheid, op je persoonlijk welbevinden, in samenwerking, in het omgaan met tegenslag&stress, in het behalen van resultaten of om succesvol te zijn. Gedragsverandering is dus cruciaal.

Onder andere ligt bij managers en leiders een taak om ander gedrag te bevorderen. Als zij goed worden in gedrag beïnvloeden zodat mensen uit eigen initiatief gedrag aanpassen, hebben ze de sleutel in handen voor succes.

Context is leiderschap

Leiderschap gaat over de invloed en impact die je hebt op jezelf en op de omgeving. De invloed en impact gaat over iets op dezelfde manier blijven doen of op een andere manier doen. In de kern gaat leiderschap dus over gedragsverandering. Leiders zouden eigenlijk een groot deel van hun tijd moeten besteden om mensen te inspireren om zich te ontwikkelen, te groeien of gedrag eigen maken dat past bij de veranderende omgeving. Een effectieve leider is een expert in ongedwongen gedragsverandering

De Valk Leadership Company en gedragsverandering

We trainen dagelijks managers in het veranderen van gedrag. Voor ons is gedragsverandering de kern van effectief leiderschap. Een leider kan nog zo veel kennis hebben, maar als deze kennis niet terug te vinden is in het gedrag dan zal er weinig veranderen. Het gedrag van de leider dient invloed en impact te hebben op het gedrag van de medewerkers. En wel op een zodanige wijze dat de medewerker er vanuit eigen beweging mee aan de slag wil gaan.

Leiders dienen dus goed te snappen hoe je gedrag ongedwongen kunt veranderen. Dit gaat veel makkelijker als ze kennis van de werking van het brein bezitten.

Gedragsverandering en kennis van de werking van het brein

Het mag nu duidelijk zijn: als een manager of leider succesvol wil zijn, hij/zij heel goed moet weten hoe gedrag kan veranderen. Met de kennis van de werking van het brein is dit veel makkelijker te realiseren. Het brein speelt namelijk een cruciale rol in

  • het ontvangen van informatie dat als doel heeft gedrag te beïnvloeden
  • het veranderen van gedrag op vrijwillige basis
  • het duurzaam gedrag veranderen.

Kennis van het brein geeft de managers zeer bruikbare tools. Zoals het gebruik van neuroplasticiteit of switchen tussen mindsets.

Tot slot

Ongedwongen gedragsverandering is zeer goed mogelijk met kennis van het brein. Ik wens van harte dat de overheid in het bestrijden van de crisis meer aandacht gaat besteden aan het inzetten van deze tools.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk