Blog van Guido de Valk

Terug naar Blog van Guido de Valk
Gepost door: developer

De zes meest frustrerende management gewoontes!

5/5 - (1 stemmen)

frustratieIedereen kan zich altijd blijven ontwikkelen. Althans vanuit de werking van het brein gedacht. Het brein is namelijk neuroplastisch. Als je op een effectieve manier leiding geeft dan zullen medewerkers altijd blijven groeien. Oh ja. En als jij jezelf ook op de juiste manier leiding geeft, zal jij ook blijven groeien. Er zijn zes management gewoontes die echt niet meer kunnen. Zeker als je kennis van het brein bezit. Deze zes gewoontes frustreren de groei van de ander.

Gewoonte 1. Zelf de bal blijven spelen
Veel managers blijven de bal zelf spelen in plaats van de bal echt aan de ander te geven. Ze denken overigens vaak wel dat ze de bal aan de ander geven, maar dat blijkt niet uit het gedrag.
Wat gebeurt er als de manager de bal bij zichzelf houdt? De manager voorkomt dat de medewerker zelf met de bal gaat spelen. Het resultaat? De medewerker wordt kansen om te groeien onthouden.

Gewoonte 2. Vertellen hoe de ander het moet doen
Een gewoonte die veel managers zich eigen hebben gemaakt, is vertellen hoe de ander het moet doen. Dit is de dood in de pot voor de ontwikkeling van veel mensen. Door te vertellen hoe de ander het werk moet doen, zend je eigenlijk de boodschap uit, ik weet hoe het moet, en daarom vertel ik hoe jij het moet doen, omdat jij niet weet hoe het moet. Het is prima om te vertellen wat iemand moet doen, en ook aan welke resultaten het moet voldoen, maar laat a.u.b. hoe iemand het aanpakt, aan de ander.

Gewoonte 3. Aandacht richten op resultaat en de mens vergeten
Er zijn managers die alleen maar bezig zijn met het resultaat. Voldoende omzet gedraaid? Voldoende marge geregeld?
Ze vergeten de mens. Mensen hebben een enorm potentieel in zich. Als je als manager daar effectief aandacht aan besteed, gaan mensen groeien. Dit betekent dat als je de mens aandacht geeft, je resultaten nog beter zullen zijn.

Gewoonte 4. Maken zich er te gemakkelijk van af
Als je je team wilt ontwikkelen dan moet je er ook aandacht aan besteden. Dit kost je dagelijks tijd. Veel managers veroorloven zich deze tijd en aandacht niet, ze maken zich er te gemakkelijk van af. Manager zijn betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor je team.
Wat gebeurt er als je te weinig tijd aan de ontwikkeling besteed? Mensen veranderen minimaal. Tijd en aandacht zijn cruciaal om de ander te inspireren tot ontwikkeling.

Gewoonte 5. Laten het te snel los
Hoe lang denk je dat het duurt voordat een gewoonte is ingesleten? Dat duurt gemiddeld ongeveer 6 weken, waarvan de eerste twee weken het moeilijkst zijn. Dit betekent dat de manager minimaal twee weken, maar eigenlijk continu aandacht moet kunnen geven aan de ontwikkeling en vooral het gedrag en de vaardigheden die de ander moet gaan ontwikkelen.

Gewoonte 6. Zien niet het voordeel van groei voor de ander
Ik geloof dat gewoonte 6 nog wel de hardnekkigste is bij de managers die ik dagelijks ontmoet. Ik merk dat managers liever corrigeren dan benadrukken en inzicht geven in de voordelen van groei. Als de ander de voordelen gaat zien, gaat de ander zeer gemakkelijk bewegen. Maar je moet daar wel moeite voor doen om hier inzicht in te krijgen. Stel jij de vraag wel eens aan jezelf over de ander: “Wat voor voordelen zou de ander kunnen hebben aan groei”?

Tot slot

Ik hoop niet dat ik je enorm gefrustreerd heb met deze zes leiderschapsgewoontes. Als dat zo is, realiseer je dan dat je brein plastisch is. Dit betekent dat met veel oefening je hier gemakkelijk een andere meer effectieve gewoonte van kan maken. Succes.


Slide

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Dinsdag 7 februari 2023
16:00-17:00 uur

Gratis Webinar

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Coachen en trainen met de Brain&Mind aanpak®

Gratis Webinar

Deel dit bericht

Terug naar Blog van Guido de Valk